Up To Date 810 van 5 mei 2019

Up To Date 810 van 5 mei 2019

mei 8, 2019 0

De eerste gast was Marc Vande Gucht, auteur van ‘Alles blijft nazinderen’ Als je kind uit het leven stapt. Hij brengt een lezing op 21 mei om 20 uur in zaal Westkouter over het moeilijke thema ‘zelfdoding’. Hij bracht vorige maand op 16 april zijn tweede boek uit: ‘Alles blijft nazinderen. Als je kind uit het leven stapt’. Vandaag was hij in onze studio aanwezig. Sedert de zelfdoding van zijn dochter Joke is het voor Marc een missie geworden om aan zelfmoordpreventie te doen. ‘Preventie van depressie’ is zijn motto, Hij wil snel gaan, geen tijd meer verliezen. Zoveel mogelijk projecten opstarten om jongeren meer veerkracht te geven, emoties te leren uiten. Samen met Jan Toye (ex-directeur van brouwerij Palm, woonachtig in Hansbeke, die ook zijn zoon verloor door zelfdoding, richtte Marc de vzw Ga voor Geluk op. Deze twee vaders hebben duidelijk samen al heel wat verwezenlijkt.

Zelfdoding kan iedereen overkomen en komt heel vaak onverwacht én het komt veel te vaak voor. Per dag stappen 3 mensen uit het leven en zijn er 28 mensen die een zelfmoordpoging ondernemen. Door te luisteren naar de verhalen van ervaringsdeskundigen leert men beter op te letten, beter te luisteren, signalen te herkennen. Dat is de bedoeling van de lezingen, mensen wakker te schudden, hen te leren alert te zijn, meer te praten met elkaar, ook over emoties, luisteren naar elkaar.

Marc publiceerde in 2004, een jaar na het overlijden van zijn dochter Joke een eerste boek ‘Down under’, over haar leven en dood. Hij richtte toen ook een fonds op dat ijvert voor het psychisch welbevinden en de preventie van depressie: www.gavoorgeluk.be; die slogan vat zijn levensfilosofie samen. Vlaanderen kent helaas veel zelfdoding. Daarom komt Marc over dit pijnlijke maar intense onderwerp praten.

Huisarts Els Vandemoortele liet een open brief publiceren in ‘De Standaard’ op 20 april 2015 nà de zelfdoding van Jaro, de zoon van Greet Vastershaeghe. Het is een aanklacht, wie is de volgende, waar was iedereen, waarom stond de wereld niet even stil? Je wordt er stil van als je het leest. De 3 mama’s, net zoals vele andere, gaan verder door het leven, weliswaar anders dan vroeger. Nu met een missie: er moet dringend iets gebeuren en het liefst gisteren.

Lisa Moens kwam langs i.v.m. een inzamelactie en meeneembeurs in Leiepoort campus Sint-Theresia op 8 en 15 mei. Zij is leerlinge
aan de Leiepoort campus Sint-Theresia, afdeling Facilitaire wetenschappen 6e jaar. Op woensdag 8 mei organiseren ze een inzamelactie tussen 12 en 18 uur in de Gentpoortstraat 37 of op afspraak via meeneembeurs@hotmail.com. Indien u spullen heeft die u niet meer nodig hebt maar waarmee u iemand kan plezieren? Zoals speelgoed, huisraad, meubelen, schoolgerief, ….dan kan u het initiatief steunen. Op 15 mei is er dan een meeneembeurs. T.v.v. Kom op tegen Kanker en de zelfmoordlijn. In ruil voor een vrije bijdrage kan u tot 10 spullen meenemen naar huis. Deze beurs vindt plaats op hetzelfde adres tussen 11 en 14 uur.

Er was een telefonische tussenkomst van Jonathan Vanhelleputte van de opendeurdag VTI, waar hij een gesprek had met jeugdauteur Marc De Bel.

Jill Degrande: Theatergroep Vooruit brengt Oliver Twist: Henk De Graeve speelt de rol van Fagin, Remon Lammertyn speelt de rol van Oliver Twist en John Lammertyn is de regisseur. Het is een massaspektakel met maar liefst 80 acteurs en zangers op het podium.

Hugo Foets had het over ‘Yesterdayland’, op 24 augustus. Het is de derde editie in Bobbejaanland . Koop vanaf nu je tickets via:- www.yesterdayland.be online of in de Standaard Boekhandel in de Tolpoortstraat in Deinze. Vanaf nu wordt er elke week een naam van de affiche vrijgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 17 =