Up To Date 1090

Ook deze zondagmorgen schoven vier gasten aan bij Peter De Maertelaere aan de studiotafel van Radio Tequila tijdens het programma “Up to Date”.
Stad en partners nemen maatregelen om veiligheid stationsomgeving te verhogen. Politiecommissaris Peter Roegiest gaf tekst en uitleg. Het stadsbestuur Deinze zet samen met de lokale politie en andere veiligheidspartners sterk in op een veilige stationsomgeving. Er komt extra camerabewaking, meer structurele aanwezigheid in de stationsomgeving van jeugdopbouwwerkers, gemeenschapswachten en politie, betere samenwerking op het terrein en gezamenlijke preventieve en repressieve acties.
Dit zijn alle betrokken partners: Stad Deinze: jeugdopbouwwerk, Drugpunt, gemeenschapswachten, dienst Onderwijs en Samenleven; Lokale Politiezone Deinze-Zulte-Lievegem; Federale spoorwegpolitie; NMBS en Securail; De Lijn; Fietspunt.
Doel: De maatregelen hebben als doel de onveiligheidsproblematiek, overlast en vandalisme aan het station en de stationsomgeving te verminderen en het veiligheidsgevoel te versterken.
Stad Deinze voorziet dit najaar camerabewaking in de zone tussen het Statieplein en de NMBS-parking achter het stationsgebouw De Volderstraat. In afwachting van de plaatsing van de camera’s heeft de NMBS een mobiele camera voorzien om de fietsenstallingen aan het station extra te bewaken. Er hangen al camera’s in het stationsgebouw en in de directe omgeving van het stationsgebouw. De beelden daarvan zijn in realtime beschikbaar voor zowel NMBS als de spoorwegpolitie. De lokale politie kan de beelden indien nodig opvragen bij NMBS.
De stedelijke jeugdopbouwwerkers (JOW) zullen wekelijks op donderdag met de JOW-caravan aanwezig zijn aan het station om als aanspreekpunt voor jongeren te fungeren. Naast deze vaste aanwezigheid op donderdag, passeren de jeugdopbouwwerkers ook op andere, onvoorziene momenten tijdens de week.
Sinds 7 oktober is meer structureel toezicht en aanwezigheid van gemengde teams van gemeenschapswachten en lokale politie op piekmomenten. Hiernaast organiseert de lokale politie op regelmatige basis gerichte acties in de stationsomgeving.
NMBS stelt de komende achttien maanden gratis een ruimte in het stationsgebouw ter beschikking aan de Stad en alle veiligheidspartners. Het wordt ingericht als veiligheidspunt. Alle betrokken partners kunnen deze ruimte gebruiken om een gesprek te voeren, folders ter beschikking te leggen, … Ook chauffeurs van De Lijn kunnen er terecht voor een sanitaire stop. Op het einde van de proefperiode wordt het veiligheidspunt geëvalueerd. Na een positieve evaluatie kan het stadsbestuur een concessie afsluiten met de NMBS voor een langere periode.
De gemeenschapswachten controleren de fietsen in de fietsenstalling. Ze kijken na of de fietsen goed gesloten zijn. Ze spreken voorbijgangers en fietsers aan en geven tips hoe ze fietsdiefstallen kunnen verkleinen. Ook de veiligheidsagenten van Securail (NMBS) doen extra controles. Gerichte acties van de lokale politie (drugs, vandalisme, drankgelegenheden, …).
Gerichte acties in samenwerking met alle veiligheidspartners (lokale politie, De Lijn, NMBS Securail, federale spoorwegpolitie). Er wordt een kalender opgemaakt in overleg met alle partners wanneer welke acties (zowel preventief als repressief) worden ingepland.
De samenwerking met Fietspunt wordt verdergezet. Fietspunt staat onder meer in voor het beheer en onderhoud van de fietsenstallingen. Veilig fietsen en wandelen: De gemeenschapswachten houden elke schooldag van 8 tot 8.25 uur een oogje in het zeil in de stationsomgeving op het ogenblik dat heel wat scholieren naar school en richting Tolpoortstraat fietsen. Dagelijks zijn er gemiddeld 4.500 fietsers in het centrum, waarvan de fietstelpaal in de Tolpoortstraat een dagelijks gemiddelde van 2.639 fietsers aangeeft.
Met de extra camerabewaking en door meer structurele aanwezigheid wil de Stad extra inspanningen doen om de stationsomgeving net te houden. Wie sluikstort, krijgt een GAS-boete.
Stad Deinze, De Lijn, NMBS en spoorwegbeheerder Infrabel ontwikkelden samen een masterplan dat de doelstellingen van elk van hen bundelt in één ruimtelijk plan. Meer info hierover op www.deinze.be/stationsomgeving.
De 15-jarige Lars uit Poperinge is gepassioneerd door muziek en bracht nu zijn debuutsingle uit:’Can’t Take It Anymore’. Lars is gepassioneerd door muziek. Hij durfde het als jonge artiest aan om ons te contacteren. Een bewijs van zijn ambitie. De afgelopen tijd werkte hij hard aan zijn eigen muziek en is supertrots zijn debuutsingle te kunnen uitbrengen. Het nummer heet “Can’t Take It Anymore” en het gaat over de ups en downs van een moeilijke liefdesrelatie, waarin iemand zichzelf te veel opoffert. Het is een onderwerp dat veel mensen wel zullen herkennen.
Het nummer werd geschreven door Andy Vanspranghe en geproducet door Eric De Clercq. De backings van het nummer werden door Anna Nuytten en Lars zelf ingezongen. Zijn jongere broer (13 jaar) heeft de hoes ontworpen. In zijn vrije tijd speelt hij hobo (ondertussen al 8 jaar), volgt hij jazz-pop-rock aan de Kunstacademie van Poperinge bij zijn zangcoach Anna Nuytten en danst hij clipdance. Deze zomer mocht hij ook al op enkele parkconcerten en op Marktrock Poperinge optreden. Bekijk de clip via www.youtube.com/watch?v=_4W8SIbKKOg
Contact: wim.pectoor@poperinge.be en https://wimpectoor4.wixsite.com/lars
De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar
Stefaan De Groote brengt een nieuw boek uit over Jules Van Dorpe uit Deinze. Hij was topman in het Congo van Leopold II. Jules Van Dorpe (1856-1902) werd eind negentiende eeuw een haast legendarische figuur in ons land. Hij bracht het als zoon van een eenvoudige Deinse politieman tot de nummer twee in de Congo-Vrijstaat van Leopold II. Zijn voordrachten in Vlaanderen met toen onbekende exotische verhalen, lokten soms meer dan duizend luisteraars. En hij had het luisterend oor van de koning. Maar bijna twaalf jaar hard labeur in Congo eiste zijn tol. Hij werd amper 46 jaar oud. In zijn geboortestad Deinze kreeg hij in 1908 onder grote belangstelling een monument. Een groot deel van de Belgische pers tekende present. Enkele weken later gaf Leopold II zijn ‘Vrijstaat’ door aan de Belgische staat. Nu wordt wat zich daar afspeelde, met andere meer kritische ogen bekeken.
Deze biografie over Jules Van Dorpe belicht een merkwaardig stuk Belgische, Congolese en Deinse geschiedenis en werd samengesteld door zijn stadsgenoot Stefaan De Groote. Het AfricaMuseum in Tervuren, het Deinse mudel en Denis Pieters gaven hun toestemming om foto’s uit hun collectie te gebruiken. Voormalig hoogleraar koloniale geschiedenis aan de VUB Guy Vanthemsche verstrekte advies. In de week van 21 oktober is het boek voor 20 euro te krijgen in Deinze bij Letters&Co, De Standaardboekhandel, en bakkerij Roskam waar men haast uitkijkt op het monument.
Fernand Dacquin bracht eind vorige maand zijn derde whiskyboek uit ‘Single Malt Whisky Stories: 63,5 uitzonderlijke whiskyverhalen.’ Fernand reisde de hele wereld rond als journalist gespecialiseerd in toerisme en distillaten. Hij bezocht Schotland, de bakermat van de whisky, wel honderden keren en putte uit al die reizen inspiratie voor publicaties over whisky in kranten en magazines in Vlaanderen en Nederland. In 2011 werd hij Keeper of the Quaich, gewoonlijk voorbehouden voor mensen uit de whiskyindustrie zelf. Hij is medeorganisator van de International Malt Whisky Festival Gent en werkt ook mee aan het festival in Den Haag. Voor zijn bijdrage aan het bekendmaken en verspreiden van de Schotse cultuur werd hij in 2017 opgenomen in de Royal Celtic Society, opgericht in 1820 door Sir Walter Scott.
Na “Het Whisky boek” en “Uitzonderlijke Whisky’s” kwam eind vorige maand het derde boek uit van Fernand Dacquin: ‘Single Malt Whisky Stories: 63,5 uitzonderlijke whiskyverhalen’. Wat hebben Samuel Maverick, Mary Dowling, Cornelis Melyn en Burebista met whisky te maken? Ben je met het ORT-label zeker dat je whisky koosjer is? In welke verdwenen distilleerderij werd de opstand van het IRA bekokstoofd? Waarom mag je Bottled-in-Bond niet verwarren met Bottle-in-box? Welke veelzijdige distilleerderij heeft als slogan If it gets you drunk, we’ll make it? Waarom werd de bedreven distillateur William Johnston vermoord door de beeldschone Lou Parris? En hoeveel whisky zit er nu eigenlijk in een tot of whisky en in een sniffer of whisky?
Als deze vragen jouw nieuwsgierigheid geprikkeld hebben, dan vind je de antwoorden in de 63,5 bijzonder verrassende en vaak grappige whisky-anekdotes in dit boek.
De auteur wist ze, tijdens zijn jarenlang rondzwerven als reis- en whiskyjournalist vast te leggen. Wie zijn vorige boeken las, kent beslist zijn tongue in cheek-stijl en weet dat het nooit te voorspellen valt wat het onderwerp zal zijn van de volgende anekdote. Ideale lectuur voor bij je volgende whisky. Het boek verscheen op 30/09/2024 en is uitgegeven bij Lannoo en te verkrijgen bij de Standaard Boekhandel.