Up To Date 1076
Op zondag 30 juni startte de 9de editie van de Biënnale voor schilderkunst. Drie kunstmusea uit de Leiestreek met name Roger Raveelmuseum in Machelen, Mudel in Deinze en Dhondt-Dhaenens in Deurle sloegen daarvoor de handen in elkaar. Er is deze keer geen centraal thema voor de Biënnale. Onze medewerker/ correspondent Christian Lapinne ging ze alle drie opzoeken en had voor Melanie Deboutte, Wim Lammertijn en Joris Strouken specifieke vragen.
Zij vroegen hedendaagse kunstenaars om met actuele invalshoeken een brug te slaan met werken uit de vaste collectie van de musea. Christian Lapinne ging voor ons kijken in het Roger Raveelmuseum in Machelen aan de Leie en zag een erg boeiende tentoonstelling. Er is deze keer geen centraal thema voor de Biënnale. Curator/conservator Melanie Deboutte van het Raveelmuseum legt uit waarop de klemtoon wel ligt in haar museum. De tentoonstelling in het Raveelmuseum is nog te zien tot en met 6 oktober. Wie meer inlichtingen wil over openingsuren, instaprondleidingen enz. kan terecht op de website www.rogerraveelmuseum.be
Christian Lapinne ging voor ons ook naar het Museum van Deinze en Leiestreek, Mudel en had daarover een gesprek met curator/conservator Wim Lammertijn. De tentoonstelling in het Mudel is nog te zien tot en met 1 september. Wie meer inlichtingen wil over openingsuren, instaprondleidingen enz. kan terecht op de website www.mudel.be
Tenslotte ging Christian deze week ook naar Dhondt-Dhaenens in Deurle. Het museum in Deurle is op zoek naar vrijwilligers. Welk soort vrijwilligers ze nodig hebben en voor welke taken legt publieksmedewerker Joris Strouken uit aan onze medewerker. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via mail naar joris.strouken@museumdd.be of bellen naar het nummer 09/330.17.31.
Elke eerste zondag van de maand om 11u00 organiseren de drie musea een instaprondleiding. Deelnameprijs: 5€ exclusief uw ticket voor de tento. Inschrijven kan u via hun respectievelijke websites. Je kan ook kiezen om via een fietstocht de drie musea te bezoeken. Ze liggen op amper 13 kilometer van elkaar verwijderd. Via het knooppuntennetwerk fiets je 32 kilometer langs schilderachtige paden in de Leiestreek. Je kan de route raadplegen via de website www.biennalevandeschilderkunst.be
We zitten volop in de Tour de France. Jarenlang verscheen tijdens die periode een tekening van Thomas Pips. Guido Cammaert is er de trotse eigenaar van. Er loopt nu tijdens en na de Tour de France een kleine tentoonstelling in Café ’t Groot Verzet in Deinze. Lieven Tack en Guido Cammaert geven meer uitleg.
“Zoek de muis” is nostalgie voor de ouderen onder ons, maar fantasie voor de jonge mensen: het kleinkind van Lieven Tack, Eluna van 4 jaar is zelfs gepassioneerd om te zoeken naar de 2 muizen in de “Speelse” cartoons van Thomas Pips. De eigenaar van Thomas Pips, namelijk Guido Cammaert (82 jaar) wil het Thomas PIPS verhaal niet verloren laten gaan. Daarbij kwam hij bij Deinze Fietsstad terecht met als gangmaker Lucien Buysse die daar nu voor eeuwig aan gekoppeld is. Thomas Pips kent zijn ontstaan in de jaren 40…. zo zijn er een 1000 tal cartoons gemaakt geweest met “zoek de muis”.
Aan de hand van een kleine expositie van een 35-tal cartoons wordt dit in ‘t Groot Verzet (wielercafé onder stadhuis) voorgesteld tijdens en na de Tour De France.
Vorig jaar is er een nieuw boekje uitgebracht “Muizenissen” waar de 20 beste Tourwinnaars en 20 onvergetelijke locaties van de Tour de France. Bij die 20 zit Lucien Buysse.
Het boekje met 114 cartoons “zoek de muis” wordt te koop aangeboden in Letters&Co op de Markt in Deinze of via Buyssebierke@gmail.com of thomaspips.zoekdemuis@gmail.com
De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar
Deinze Industrie brengt opnieuw bedrijven samen op een sportieve manier dank zij de Teamtrophy. Van schepen van Deinze Filip Vervaeke en Yannic Demeyer coördinator van Deinze Industrie kwamen we er alles over te weten.
Net als vorig jaar organiseert Deinze Industrie ook in 2024 een sportieve namiddag vol teambuildingsactiviteiten voor bedrijven in en rond Deinze. Bedrijfsleiders en medewerkers die zich inschrijven staat een toffe en laagdrempelige teambuilding te wachten waarbij ze niet enkel elkaar beter leren kennen en veel zullen bewegen, maar ook hun bedrijf sportief in de kijker kunnen zetten door deel te nemen. Deinze Industrie Teamtrophy 2024 is de 5de editie en werkt voor dit event samen met Movemint, de incentive-tak van sportkamp-organisatie Teamadventure.
Deinze Industrie Teamtrophy: waar en wanneer?
Zaterdag 31 augustus 2024 start met een gezamenlijke warming-up om 14.30 uur, gegeven door de sportdienst Deinze. Kleine teams van verschillende bedrijven zullen het daarna opnemen tegen collega-bedrijven, o.l.v. professionele Movemint-begeleiders. Om 18u is er de podiumuitreiking. Vorig jaar stonden BNP Paribas Fortis Deinze, AZ Sint-Vincentius Deinze en Dierenartsencentrum Zodiac op het podium. De bedrijventrophy start en eindigt op het terrein van Teamadventure, in het Provinciaal Domein de Brielmeersen in Deinze.
Wat staat er op de planning?
Er is meer dan ooit nood aan verbinding tussen de medewerkers. Via Deinze Industrie Teamtrophy kunnen collega’s elkaar beter en anders leren kennen, elkaar meer leren vertrouwen en streven naar een gemeenschappelijk doel. Netwerken op een plezante manier is altijd mooi meegenomen. De bedrijventrophy is een volledig georganiseerde, collectieve teambuilding. Bedrijven hoeven niks te organiseren, enkel inschrijven. Het initiatief is zowel efficiënt voor grote als voor kleinere bedrijven.
Handig is ook dat men teams met 4 of met 5 personen mag inschrijven; zodoende kan bij bepaalde proeven iemand die niet kan of wenst mee te doen (bv. aan een waterproef bij goed weer), niet deelnemen. Er worden vooral toffe, leuke en originele challenges voorzien. De 3 teams met de meeste punten halen het podium en er wordt voor de eerst keer een fair play trophy geschonken door KMSK Deinze.
Alle proeven zijn toegankelijk. De teams maken voor de eerste keer kennis met de gloednieuwe reuze battle arena waar héél wat obstakels en proeven moeten overwonnen worden. Er wordt gezorgd voor een partijtje voetbal met een ludieke twist en men laat ook de hersenen een klein beetje werken in een mini-escape game als onderdeel van de vele leuke teamopdrachten. De kwestie is om het juiste talent op de juiste plaats in te zetten; net zoals in het bedrijfsleven komt een beetje strategisch inzicht ook hier van pas.
Rond 18u wordt de namiddag afgesloten met een prijsuitreiking en met een pakje friet van Agristo en een drankje aan de foodtruck. Ook mogen deelnemers hun familie en collega’s meebrengen als supporters. In de Movemint bar kan een drankje verkregen worden. Omdat de sportieve teambuilding doorgaat in de Brielmeersen, zijn er dichtbij een speelweide en dierenpark die familieleden tijdens het evenement gratis kunnen verkennen.
Hoe inschrijven?
Een deelnemend team bestaat uit 4 of 5 personen en per bedrijf zijn meerdere teams mogelijk. De kostprijs per team bedraagt € 300. Inbegrepen in die prijzen zijn volledig georganiseerde teambuilding, 3 drankjes, een pakje friet en vleessnacks per teamlid. Jouw team(s) inschrijven voor de Deinze Industrie Teamtrophy kan via de website van Deinze Industrie (zie rubriek netwerken). De deadline voor inschrijvingen is 15.07.2024. Namen van teamleden hoef je vooraf niet mee te geven.
Praktisch: parkeren, omkleden/douchen en familieleden
● Parkeren kan op de parking naast het outdoor-terrein van Teamadventure aan de Brielmeersen.
● Deelnemers kunnen zich omkleden en douchen in de kleedkamers van AC Deinze, vlak bij het terrein.
● Familie mag tijdens de teambuilding supporteren (bar ter plaatse) of kan intussen gratis wandelen in de Brielmeersen (speelplein/dierenpark).
Vragen? Mail of bel dan naar Yannic Demeyer, coördinator Deinze Industrie (info@deinzeindustrie.be of 0497 480 657).
Inge De Waele, auteur, dichter en psycholoog stelt haar roman “Mijn zus is Beethoven” voor. En ook muzikant Fernand Buyls zit niet zo maar mee aan tafel…
Wat doet het met een therapeut als haar geliefde zus psychisch ziek is? Godelieve moet machteloos toezien hoe Maria steeds weer wegzinkt in wanen en depressies. Zij, die van het helpen van anderen haar werk heeft gemaakt, voelt zich nu zelf machteloos. Dit dwingt haar om na te denken over haar familiegeschiedenis, de (on)ontkombaarheid van psychische ziekte en de oorsprong van haar ambitie om hulpverlener te zijn.
“Mijn zus is Beethoven” is een taboedoorbrekende en eerlijke roman die onderwerpen aanraakt die we als samenleving liever ontwijken. Mensen die psychisch lijden zijn zoveel meer dan hun symptomen. Hun strijd met angsten, wanen, depressies of eigenaardigheden biedt herkenningspunten die voor iedereen invoelbaar zijn, en helpt de weg vrijmaken naar begrip en acceptatie. Psychische aandoeningen raken niet alleen degene met de aandoening, maar ook zijn of haar naasten: partners, ouders, (volwassen) kinderen, broers, zussen en vrienden. Inge De Waele, een ervaren therapeute, kiest de romanvorm als haar uitverkoren expressiemiddel om een diepgaand en genuanceerd beeld van psychologische hulpverlening en mentale ziekte te delen. Met dit fictieve verhaal biedt ze een krachtige inkijk in de complexe emoties en situaties rondom psychische aandoeningen. De gelaagdheid in haar roman zorgt voor spanning, vertwijfeling, meeleven, boosheid en verbazing, waardoor de lezer een diepere emotionele ervaring beleeft.
Stap binnen in de wereld van het boek “Mijn zus is Beethoven”, waar psychologische worstelingen en familiebanden samenkomen in een verhaal dat de ziel raakt. Het is een ontroerende reis door de menselijke ervaring, die ons uitnodigt om moedig de confrontatie aan te gaan met onderwerpen die vaak onbesproken blijven. In de voorstelling worden wij door Inge De Waele, bekend als auteur, dichter, en psycholoog, heen en weer geleid tussen de feitelijke wereld en de gevoelswereld, tussen het vroeger en nu en tussen symboliek en rechtlijnige uitspraken. Begeleid door de meeslepende klanken van de wavedrum, verzorgd door de getalenteerde muzikant Fernand Buyls, biedt deze performance een unieke ervaring voor jongeren en volwassenen van alle leeftijden.
Het eerste boek van Inge De Waele, “Samen uit elkaar: Ouder blijven na de scheiding”, werd in 2003 uitgegeven bij Lannoo en is inmiddels uitverkocht. In 2009 werd het heruitgegeven onder de titel “Ouders blijven na een scheiding”, en het boek heeft sindsdien een herdruk gekend. In 2010 volgde “Over kikkers, prinsen en witte paarden: Hoe vind je de ideale partner?”, eveneens uitgegeven door Lannoo. Naar aanleiding van deze boeken heeft Inge bijgedragen aan verschillende artikelen in tijdschriften en interviews voor kranten zoals De Standaard en Het Nieuwsblad. Ze heeft ook haar opinie gedeeld op televisie, bijvoorbeeld bij Jan Leyers in Nachtwacht, en op Radio 2 bij De Madammen. In 2014 verscheen haar gedichtenbundel “Die seconde gespleten” bij uitgeverij Boekscout, wat leidde tot een literaire-muzikale performance samen met muzikanten Fernand Buyls, Geert Devuyst en Jef Lefeve. In 2016 publiceerde Pelckmans Pro haar boek “Goed genoeg? Een nieuwe visie op ouderschap”. Het boek biedt ouders een nieuwe invalshoek om op constructieve wijze met conflicten in het opvoedingsproces om te gaan en helpt met het ontwikkelen van de kunst van het gemeenschappelijke in de verschillen te ontdekken.
Fernand Buyls doorliep in zijn prille jeugd aan het conservatorium in Brugge de avondleergangen notenleer tot de graad van uitmuntendheid, trompet tot de tweede middelbare graad en de eerste twee jaren slagwerk. Vanaf twaalf jaar is de nieuwe grote passie elektronica. Vooral de wereld van geluid, en elektroakoestiek was het domein van zijn hobby. De studies werden in die richting voltooid en zo werd hij, met als eindwerk de bouw van een type Moogsynthesiser, industrieel ingenieur in de elektronica. In die hoedanigheid ontwierp hij voor Stanford en Rodec, geluidsapparatuurmerken, mengpanelen versterkers en hoogwaardige luidsprekersystemen.
Na verloop van tijd kwam de actieve muziekbeleving terug boven en hij begon als drummer te spelen in verscheidene pop- en rockbandjes. In 1978 toerde Fernand Buyls mee voor enkele jaren met de werkgroep voor vormingstheater beter bekend onder de naam “Vuile Mong en de Vieze gasten”. Nadien werd hij freelance drummer percussionist bij kindertheater “Stekelbees” en ’s avonds speelde hij met Raymond van het Groenewoud in de coverband Perro.
De elektronicakriebels doken terug op en zo ontstond de fusie tussen muziek en techniek in de vorm van de geluidsopnamestudio “Aaltrack”. Alle vormen van muziek werden professioneel ingeblikt en zo werden de eerste muzikale stappen van Red Zebra, The Crew, Gorky, Deus en vele anderen op band gezet. Intussen speelde hij als drummer van “De Crèche Band” zowat in alle Vlaamse en Nederlandse Culturele Centra en schouwburgen. Hij werd als drummer RockRally finalist met “The Candy Dates” in 1990.
In 1995 werden enkele workshops opgestart en dit resulteerde in de totale werking van OP(SLAG en TIJD) waarmee via voorstellingen, meespeelvoorstellingen en workshops de liefde van het muziek beoefenen wordt gestimuleerd. Tegenwoordig is hij nog steeds actief met muziekvoorstellingen, studiowerk en nieuwe producties. Recente muziek van hem is te beluisteren via fernandbuyls YouTube uploads.