Up To Date 1001

Up To Date 1001

januari 24, 2023 0

Aflevering 1001 van Up To Date was weer een gewone uitzending, na de feestelijkheden van nummer 1000 vorige zondag. Peter en Eva DG ontvingen zoals steeds een viertal gasten in de studio.

Vrijdagavond 27 januari vindt een gratis poëziewandeling plaats in hartje Deinze. Op drie locaties kunnen de deelnemers van poëzie genieten: de stedelijke bibliotheek van Deinze, de verrassende programmatie in CAVEA en Pop Up Gallery. Tijdens de Poëzieweek wil men een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met gedichten. Dichters uit eigen regio bezingen vriendschap op Luister Duister. Nikki Petit en Eddy Vaernewyck waren onze gasten. Met Eddy hadden we het kort ook nog even over wat in de namiddag 22/1 te gebeuren stondt met het kunstenproject VAARWATER.
In het MUDEL te Deinze vertelt hij met zijn ‘Buren van Bachtenberge’ In een klein half uurtje enkele korte anekdotes en weetjes over kunstenaars uit Deurle, soms verrassend, een andere keer hilarisch en telkens weer doorspekt met een vleugje poëzie. Singer-songwriter Jim Cain zorgt tussendoor voor de muzikale noot. Op vrijdagavond 27 januari 2023 om 19.30 uur organiseert Stad Deinze in samenwerking met Pop Up Gallery een gratis poëziewandeling in hartje Deinze. Op drie locaties kunnen de deelnemers van poëzie genieten: de stedelijke bibliotheek van Deinze, de verrassende programmatie in CAVEA en Pop Up Gallery. In CAVEA treedt Eddy Vaernewyck op samen met Nikki Petit, Imane Karroumi en Jente Leus. Als dichter is Eddy Vaernewyck lid van DeCeDe, het Dichters Collectief Deinze. Zijn gedichten werden opgenomen in Poëziekrant, diverse gelegenheidsuitgaven, periodieken en andere publicaties. In 2016 verscheen zijn debuutbundel Over het geluk van oude zomers. Nikki Petit is eveneens lid van het dichterscollectief Deinze en publiceerde meermaals in het Gezeefde Gedicht. Haar gedichten werden opgenomen in de gelegenheidsbundel van Poëzie van A tot Z, Poëzie Verbeeld2 en Reveil 2021.

Imane Karroumi is kunstenaar in geschreven en gesproken woord. Ze won De Wondere Pluim 2013 Antwerpen met een filosofisch geladen kortverhaal en draagt sindsdien (als redacteur) bij aan literaire projecten en kleine theaterproducties. Ze heeft zich verdiept in psychiatrisch en psychoanalytisch geladen poëzie. Ze is lid van het Letterzettercollectief Kortrijk en redactielid bij Deus Ex Machina. Jente Leus, master in de vergelijkende cultuurwetenschappen, schrijft poëzie in vrije vorm en haiku’s. Zij volgde een opleiding creatief schrijven en storytelling. Zij was onder meer tweemaal laureaat van de poëziewedstrijd van VTB Opwijk (2017 en 2018) en haiku-laureaat van de Poëziewedstrijd Leo Vercruyssen (2016).

In de Pop Up Gallery van kunstenaar Jesse Van Gompel treden Luc C. Martens, Wim Vandeleene en Bernard de Bruyckere op. Luc C. Martens debuteerde in 2012 met Hoop op Stille muren en werd een vaste waarde bij DeCeDe, het dichterscollectief Deinze. In 2015 volgde Tussen Arend en Schildpad (Uitg. P). Voor de periode 2014-19 werd hij aangesteld als stadsdichter van Deinze. Een hoogtepunt hierbij werd de organisatie van De Vlaamse Poëziedagen, 80 jaar na Basiel De Craene. Na vijf jaar publiceerde hij de bundel Stad van alle seizoenen. In 2020 verscheen Tot ze koud is (Uitg P), een duobundel met Steven Van Der Heyden. In oktober 2022 verscheen zijn vijfde bundel Twee uur per maand kom ik van je houden uitgegeven bij uitgeverij P.. Wim Vandeleene woont in Brugge en werkt in Gent als bemiddelaar. Hij debuteerde in maart met de bundel Duikvlucht, uitgegeven bij De Zeef. Hij maakt deel uit van het collectief Obsidiaan en organiseert mee het vrij podium Roes. Hij is redacteur en webmaster van het e-zine Roer. Zijn gedichten verschenen bij diverse tijdschriften waaronder de Poëziekrant, het Liegend Konijn, Het Gezeefde gedicht, Meander en Kluger Hans. Hij droeg recent ook nog bij aan de bundel Zwemlessen voor later, een bloemlezing van klimaatdichters en aan de bloemlezing Buigen of Barsten van uitgeverij Roer. Bernard De Bruyckere gaf in 1998 in eigen beheer een bundel grotesken uit, Waardeloos, waarmee hij zich voor het eerst op de kaart zette. In de jaren die volgden, publiceerde hij regelmatig en in hoofdzaak met poëzie in een aantal toonaangevende literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, de Poëziekrant, Kunsttijdschrift Vlaanderen, De Brakke Hond, Dietsche Warande & Belfort, Pampus etc. In 2007 debuteerde hij officieel bij Uitgeverij Prometheus in Amsterdam met de dichtbundel De Nieuwe Keizer Spreekt.

De bibliotheken en stadsdichters hebben de voorbije tien jaar een trouw publiek voor poëzievoorstellingen opgebouwd. Het is een uitdaging om dat publiek te blijven verrassen. Tegelijkertijd willen ze tijdens de Poëzieweek een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met gedichten. Ze kozen daarom bewust voor een gevarieerde affiche met sterke lokale namen en kwaliteitsstemmen uit de regio. Centrale gaste die avond is dichteres Maya Wuytack. Zij brengt aan het einde van de wandeling een slotperformance in de bibliotheek.

We krijgen nieuws vanuit Tielt: schepen Vincent Byttebier komt ons de Dag (Week) van de Academies toelichten n.a.v. het eeuwfeest van hun academies. Op zaterdag 11 februari is het de Dag van de Academies: www.academietielt.be. Met om 11u30: de symbolische eerstesteenlegging voor de nieuwbouw en uitbreiding van de Tieltse academies – Generaal Maczekplein. Tijdens een ceremonie op het Generaal Maczekplein overhandigen leerlingen uit de klas Schrijven van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en van de Kunstacademie de 100 eerste stenen aan het stadsbestuur. Unieke cadeautjes. Een moment van artistieke beleving en verbinding. De symbolische eerste stenen van de nieuwe academie bedacht, gemaakt, ontwikkeld door leerkrachten en leerlingen van de beide academies en met trots over de rode loper vanuit de hoofdschool naar het Generaal Maczekplein gebracht waar op dat moment verhalen worden verteld en een speciaal voor het jubileum gecomponeerde feestmars wordt uitgevoerd. Een brug tussen muziek, woord en beeld.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Wim Verstraete en Lieven Tack van het VTI Deinze vertelden over hun 27ste Eetfestijn en 35ste bouwavond op zondag 12 februari en op dinsdag 7 februari.

Christophe Blomme van het Leietheater en Jolien Verroeye van Cultuurregio Leie Schelde kwamen hun project Belpop voorstellen. Van maandag 30 januari tot zondag 5 februari staat de liefde voor muziek van Belgische bodem opnieuw centraal in ons land en dus ook in Leietheater. Tijdens die week staat de wekelijkse film op dinsdag 31januari en woensdag 1 februari volledig in het teken van Belgische muziek. Op vrijdag 3/2 stelt Ruben block zijn nieuwe album Looking To Glide voor. Met de Belpop City Special geeft Jan Delvaux op zaterdag 4 februari het startschot aan een hele reeks Belpop-activiteiten, zoals een belpopboek met dertig boeiende en bepalende momenten uit de muzikale geschiedenis van de 8 gemeenten van Cultuurregio Leie Schelde. Tot slot is er een extra Jazzy Sunday op zondag 5 februari met de Belgische jazzband Abstract Inc.

De muzikale geschiedenis van de Leie Schelde regio is bijzonder rijk. De hoogste tijd om dit in kaart te brengen. Belpop Bonanza is de perfecte partner in crime hiervoor. Jan Delvaux vertelt al jaren straffe belpopverhalen op Radio 1 en Canvas. Samen met Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) gaat hij op zoek naar sterke verhalen uit de Belgische muziekgeschiedenis. Hij haalt verhalen boven over de Brielpoort, The Oh!, de Tabarin of de Krekelmuit. This is the sound of Leie Schelde! De saus? Veel humor!.

Dit betekent de start van een reeks activiteiten zoals een Belpop Bonanza fietstocht die start op de Erfgoeddag (23 april). Daarnaast verschijnt ook een Belpop Bonanza boek, dat dertig hoogtepunten schetst van Brielpoort tot Zeverrock, van Meskerem Mees tot Bobby Setter. In samenwerking met radio Tequila komt er ook een reeks onder de titel: ‘Belpop Leie Schelde, van Brielpoort, Riva tot Krekelmuit – de podcastreeks’. Een reeks podcasts over het muzikale verleden van de Cultuurregio Leie Schelde, vertrekkende vanuit enkele legendarische plekken. We denken aan Brielpoort, De Krekelmuit, Biba, Tabarin, Riva, Jeugdhuis Impuls, Museum Gevaert-Minne (vroegere woning Familie Gevaert), …. maar ook repetitieruimtes waar muzikanten uit de regio kwamen. Er worden verschillende locaties genomen uit de 8 gemeentes van de Cultuurregio Leie Schelde: Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Kruisem, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm. Muzikanten van vroeger vertellen er over die plek, over wat deze heeft betekend voor hen en hun muziek, aangevuld met leuke anekdotes en muzikale weetjes. De plek als inspiratiebron voor hun muziek. Het verleden wordt zo aan de hedendaagse muzikanten gekoppeld die in deze regio wonen, opgegroeid zijn of een belangrijke connectie hebben met de regio. Wat betekenen deze legendarische plekken voor hen? De podcast wordt grotendeels op locatie uitgevoerd, aangevuld met regionale muziek en typerende geluiden van muziekzalen, repetitieruimtes, … .

De muziek voor deze aflevering werd ook nu weer gekozen door Roland en Paul:

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =