Dagklapper

Dagklapper

 

18 DECEMBER

 

---- - H. Basiliaan; Ulto; H. Fulgentius.

---- - Dagboekschrijver Dr Johnson wordt in Londen herdacht tijdens een jaarlijkse dienst in Westminster Abbey.

116 - + H. Rufus en Zozimus, martelaren.

300 - + H. Gatiaan, de eerste bisschop van Tours.

760 - + H. Winebald, abt.

1619 - ° Prins Rupert, hertog van Beieren en veldheer.

1642 – De schepen van de Nederlander Abel Janszoon Tasman gooiden hun ankers uit voor de kust van Nieuw Zeeland. Terwijl ze twijfelden of ze aan land zouden gaan of niet, werd een kleine boot geramd door kano’s van Maori-krijgers. Vier Hollandse matrozen werden gedood. Als gevolg van dit incident noemde Tasman de baai (die nu "Golden Bay" heet) "Moordenaers Baij". Tasman had in 1642 de opdracht gekregen het "Zuidelijke continent" te vinden dat al eeuwen tot de verbeelding van ontdekkingsreizigers sprak. Toen hij een groot land zag opdoemen, dat hoog boven de zee uitstak, dacht hij eerst dat hij de westkant van Chili gevonden had, dat door zijn landgenoten Willem Schouten en Isaac Le Maire ontdekt was in 1616. De Polynesiërs ontdekten Nieuw Zeeland rond het midden van de 10de eeuw.

1644 - ° Antonio Stradivarius, vioolbouwer.

1678 - + Robert Nanteuil, beroemde Franse etser.

1682 - + Heneage Fich, Earl of Nottingham.

1692 - + Veit Ludwig van Seckendorf, politieke en theologische auteur.

1709 - ° Tsarina Elizabeth, dochter van de Russische tsaar Peter de Grote. Zij was geboren voor haar ouders getrouwd waren.

1737 - + Antonio Stradivarius, vioolbouwer. Deze Italiaanse vioolbouwer begint zijn loopbaan in zijn geboorteplaats Cremona. Met zijn twee zoons Francesco (1671-1743) en Omobono (1679-1742) experimenteert hij zodanig met het geluid dat de viool harder en mooier klinkt. Hieruit is de beroemde Stradivarius Cremona-viool voortgekomen. De familie Stradivarius heeft sinds 1666 ontelbare violen en cello’s gebouwd die nog altijd miljoenen waard zijn. Antonio Stradivarius is 93 jaar geworden.

1779 - ° Joseph Grimaldi, beroemde Engelse clown.

1789 - Hendrik Van der Noot, die België uitgeroepen heeft tot een onafhankelijk, katholiek land, wordt triomfantelijk in Brussel ingehaald. ’s Avonds wordt hij in de Muntschouwburg gelauwerd als de Brabantse Washington. Jan Frans Vonck kreeg niet de kans te reageren. Zelf zat hij in Gent en vele van zijn medestanders waren over het land verspreid.

1790 - ° Leopold I, de Duitse koning van België.

1796 - De eerste Amerikaanse zondagskrant, "The Monitor", verschijnt in Baltimore, Maryland. Zij beslaat 4 pagina's.

1799 - + Pierre Louis de Préville, beroemde Franse acteur.

1803 - + Johann Gottfried Von Herder, theoloog en filosoof.

1809 - + Dr Alexander Adam, Schotse classicus en leraar.

1819 - ° Isaac Hecker, stichter van de Paulist Fathers.

1821 - + Thomas Dunham, schrijver.

1829 - + John Baptiste Lamarck, naturalist.

1847 - + Marie Louise, de tweede vrouw van Napoleon.

1855 - + Samuel Rogers, Engelse dichter.

1856 - ° Sir Joseph John Thomson, Engelse fysicus en schrijver die het elektron ontdekte. Hij overleed in 1940.

1861 - ° Edward MacDowell, Amerikaanse componist.

1863 - ° Frans II, aartshertog van Oostenrijk.

1865 - Het 13° Amendement op de Amerikaanse Grondwet wordt aangenomen. De slavernij wordt afgeschaft in de Verenigde Staten.

1878 - + Soame Jenyns, schrijver.

1883 - + William Sheldon. Hij organiseerde de Londense omnibusdienst.

1886 - ° Ty Cobb, Amerikaanse baseballster.

1890 - ° Edwin Armstrong in de USA. Hij is de uitvinder van de FM-radio. Na jarenlange juridische strijd om zijn uitvinding te beschermen maakte hij in 1954 een einde aan zijn leven.

1890 - Frederick Lugard bezet namens de Britse Oost-Indische Compagnie Oeganda.

1898 - ° Fletcher Henderson, in Cuthbert, Georgia, USA. Jazzpianist, songwriter, arrangeur en orkestleider. Hij begon al piano te spelen, toen hij nog maar 6 jaar oud was. Hij studeerde af aan Atlanta University College als chemicus en verhuisde naar New York met de bedoeling daar postgraduaat werk te gaan doen. Maar in de plaats daarvan nam hij een job aan als song demonstrator voor de Pace-Handy Music Company. In 1921 werd hij studiobaas van Black Swan Records, de eerste platenmaatschappij in zwarte handen. In de herfst van 1921 stelde hij zijn eerste orkest samen om op tournee te gaan met Ethel Waters, de grootste ster van het label. De show heette ‘Ethel Water’s Black Swan Troubadours’ en was on the road tot de zomer van 1933. Hij richt zijn eigen jazzorkest op in 1923, die de eerste bekende jazz big band zal worden en de basis legt voor de swingstijl van de jaren ‘30. Hij speelt met die band eerst inde Club Alabam en verhuist in 1924 naar de beroemde Roseland Ballroom, waar zij 5 jaar zouden blijven. In deze periode worden zij het populairste zwarte dansorkest. Voor zwarte muzikanten was een job in dat orkest iets waarvoor zij door de hel wilden gaan. Vandaar de vele grote namen : Louis Armstrong, Coleman Hawkins, Rex Stewart, Buster Bailey, Don Redman, Benny Carter en Bennie Moten. Kenmerk van het orkest waren die uitstekende arrangementen, maar Henderson hield niet zo van discipline, zodat de dingen soms minder strak georganiseerd waren dan goed was. Henderson scoort 20 Amerikaanse hits tussen 1923 en 1937. In 1939 ging Henderson als arrangeur werken voor Benny Goodman. In 1941 reorganiseerde hij zijn big band en speelde in zalen als het Apollo Theater in Harlem. Nieuwe reorganisaties en ontbindingen van het orkest volgden elkaar op in de loop van de jaren ’40. Op het einde van de jaren ’40 werkte Henderson weer met Ethel Waters. Zijn grootste hits zijn "Charleston Crazy" (1924) en "Sugar Foot Stomp" (1925). Hij speelde ook op hits van muzikanten als Louis Armstrong, Bessie Smith, Ethel Waters en Benny Goodman. Op 21.12.1950 kreeg hij een hartaanval en was hij gedeeltelijk verlamd. Piano spelen kon hij niet meer, maar hij bleef wel arrangementen schrijven voor orkesten als dat van Teddy Hill en Will Bradley. Hij overleed op 28 december 1952.

1904 - ° Wilf 'Montana Slim' Carter in Port Hilford, Nova Scotia, Canada. Hij overleed op 5.12.1966 in Scottsdale, Arizona, USA. Hij was een Canadese countryzanger en jodelaar.

1907 - ° Christopher Fry, Engelse toneelschrijver.

1909 - + Leopold II, koning van België, in Laken. Hij was 75. Zijn neef, prins Albert van Vlaanderen, volgt hem op en wordt koning Albert I.

1910 - ° Abe Burrows, Amerikaanse toneelschrijver.

1912 - Fossiele resten uit het Britse plaatsje Piltdown worden met veel bombarie toegeschreven aan de missing link tussen oeraap en mens. Het duurde bijna een halve eeuw voor de Piltdown-mens als hoax werd ontmaskerd: de schedel bleek vals. Wie nam de wetenschappelijke wereld veertig jaar lang bij de neus? De zoektocht naar de dader duurt nog altijd voort.

1913 - ° Willy Brandt, Duitse socialistische staatsman.

1914 - ° Pee Wee Crayton (Connie Curtis Crayton) in Rockdale, Texas, USA. Rhythm & bluesgitarist. Hij was een beschermeling en vriend van gitarist T-Bone Walker. Hij verhuisde naar Californië in 1935 en vormde zijn eigen band in 1945. Hij speelde ook in de orkesten van r&b-zangers als Jimmy Witherspoon en Ivory Joe Hunter. Gewoonlijk deelt men Crayton onder bij de Texas bluesgitaristen, maar eigenlijk betekende hij nog het meest voor de West Coast Blues. In 1948 en 1949 had hij R&B-hits met "Blues After Hours", "Texas Hop" en "I Love You So". Hij werkte bij de Red Callender band in de jaren ’50 en toerde met diverse R&B package shows. Het grootste deel van de jaren ’60 hoorde men van hem niets op het muziekfront, maar begin de jaren ’70 werkte hij weer met Johnny Otis. Hij overleed aan een hartaanval op 25.6.1985.

1914 - Egypte wordt uitgeroepen tot Brits protectoraat.

1915 - De Amerikaanse president Woodrow Wilson, weduwnaar sedert iets meer dan een jaar, hertrouwt met Mrs Edith Bolling Galt, weduwe van een juwelier uit Washington.

1916 - ° Betty Grable, Amerikaanse actrice en pin up girl. Zij overlijdt in 1973.

1917 - ° Eddie 'Cleanhead' Vinson in Houston, Texas, USA. Rhythm & blueszanger. Hij begon zijn carrière in het begin van de jaren ’30 bij Texaanse orkesten als die van Chester Boone, Milt Larkin en Floyd Ray. Hij werd in 1942 zanger en saxofonist in de band van Cootie Williams. Hij vormde in 1945 zijn eigen 16-koppig orkest, maar halveerde het later. In 1947 was één van zijn orkestleden een jonge saxofonist, John Coltrane genaamd. Als componist schreef hij nummers als "Tune Up", dat werd opgenomen door Miles Davis. Op het einde van de jaren ’40 had hij R&B-hits met "Old Maid Boogie" (1947), "Kidney Stew Blues" (1947) en "Somebody Done Stole My Cherry Red" (1949).

1918 - De Amerikaanse president Woodrow Wilson krijgt een gouden medaille in Parijs.

1919 - ° Anita O'Day, Amerikaanse jazzzangeres, die beroemd wordt met het orkest van Gene Krupa in 1941. Met hem heeft zij de hit "Just a little south of North Carolina" (1941). Daarna zingt zij bij de band van Stan Kenton en scoort haar grootste succes met "And her tears flowed like wine" (1944). Daarna is zij terug bij Gene Krupa waar zij haar reputatie blijft groter maken, tot zij eindelijk solo gaat. Af ten toe werkte zij met Duke Ellington en Benny Goodman. Alcohol- en drugsproblemen veroorzaakten grote haten in haar carrière, maar ondanks dat bleef zij toch in de muziekbusiness tot de jaren '80.

1932 - ° Roger Smith, acteur en echtgenoot van Ann Margaret.

1933 - ° Lonnie Brooks in Dubuisson, Louisiana, USA. Zijn gitaarstijl bracht hem de bijnaam "Louisiana Lightnin’" op. Hij was al de 20 voorbij vooraleer hij echt gitaar begon te spelen. Hij had zijn eerste professionele job in het orkest van zydeco superster Clifton Chenier. Dan begon hij in clubs en op ‘fraternity parties’ te spelen onder de schuilnaam ‘Guitar Junior’. Hij had een plaatselijke rock ‘n’ roll hit met "Family Rules". Hij toerde in 1959 met Sam Cooke en kwam zo in Chicago terecht, waar hij in de clubs begon te spelen onder zijn eigen naam, aangezien er al een andere ‘Guitar Junior’ meedraaide in dat clubcircuit aldaar. Hij bracht in 1969 zijn eerste album uit, "Broke and Hungry" en daarna ook nog bluesalbums als "Bayou Lightning", "Blues Deluxe", "Hot Shot" en "Wound Up Tight", dat werd genomineerd voor een Grammy. Brooks is heel populair in Europa, waar hij geregeld de bluesfestivals aandoet.

1934 - Stijn Streuvels wordt voor de tweede maal in het zelfde jaar lid van de jury van het Assisenhof van Brugge.

1935 - De Australische sopraan Marjorie Lawrence zingt, bij haar debuut in de Metropolitan Opera in New York, de rol van Brunnhilde in "Die Gotterdammerung". Zij stuurt bij deze gelegenheid haar paard door een ring van echte vlammen. Het is de eerste keer dat een operazangeres zoiets doet.

1936 - Su-Lin, de eerste reuzenpanda in de USA komt aan in San Francisco. De panda was aangekocht door de Chicago Zoo voor $ 8750,44.

1936 - ° Cees Schrama, Nederlandse pianist en presentator.

1938 - ° Chas (Bryan) Chandler in Newcastle, UK. In het begin van de jaren '60 is hij basgitarist bij het Alan Price Combo, die the Animals werden toen Eric Burdon in 1963 bij de groep kwam. In september 1966, toen het reeds zeker was dat de groep zou splitten, maar zij nog aan een Amerikaanse tournee bezig waren, zag en hoorde hij een jonge gitarist, Jimi Hendrix in het Café Wha? in New York. Hij overhaalde hem naar Engeland te komen. Chandler vormt the Experience rond Jimi Hendrix. en wordt hun manager. Op 18 september 1970 laat Jimi een boodschap achter op het antwoordapparaat van Chandler: "I need help badly, man". Maar het was te laat voor hulp, hij was reeds dood. Later wordt hij de manager van Slade. In de jaren '70 produceert hij een paar platen voor Eric Burdon en is ook aanwezig op enkele Animals reünies. Hij overlijdt op 17.7.1996 in zijn geboortestad.

1939 - Het Duitse schip Admiral Graf Spee wordt tot zinken gebracht bij Montevideo, Uruguay.

1941 - ° Sam Andrew, de Amerikaanse gitarist van Big Brother & the Holding Company, opgericht in 1965. Hij overlijdt op 12.2.2015.

1943 - ° Keith Richards in Dartford, Kent, UK. Als tiener speelde hij in diverse orkestjes. Met zijn schoolmakker en jeugdvriend Mick Jagger vormde hij in 1962 The Rolling Stones met Brian Jones, Bill Wyman en Charlie Watts. Zij maakten in 1963 en 1964 naam in de hitparade met up tempo covers, zoals bijvoorbeeld hun versie van "Not Fade Away" van Buddy Holly. In 1965 begonnen Richards en Jagger hun eigen songs te schrijven en de hits stapelden zich op, aangevuurd door de bluesy gitaarriffs van Keith. In de volgende 5 decennia realiseerden zij een legendarische carrière.

1943 - ° Bobby Keyes in Texas, USA. Studio saxofoonspeler. Hij werkte met de Rolling Stones, Harry Nilsson, John Lennon, Eric Clapton, Joe Cocker eva. Hij maakte ook soloplaten.

1943 - + George Whiting in the Bronx, New York. Hij was de auteur en zanger van het nummer "My blue heaven" (1924), thema van een radioprogramma. De cover van Gene Autry (1927) werd een vijfvoudige millionseller. Andere versies zijn er van Paul Whiteman (1927), Tommy Lyman (1927) in "Ziegfeld Follies", Nick Lucas (1928), Jimmy Lunceford (1939), Betty Grable & Dan Dailey in de film "My Blue Heaven", Frank Sinatra (1950), Doris Day (1955) in de film "Love me or leave me", Fats Domino (1956), Duane Eddy (1961), Dave Clark Five (1970), Marc Wiseman (1979) en Leon Redbone (1981).

1943 - + Joe McCarthy in New York. Hij was de auteur van de nummers "I'm always chasing rainbows", bekend van Perry Como (1946), "What do you want to make those eyes at me for", origineel van Marie Adams & Johnny Otis (1959), Emile Ford & the Checkmates (1959), Johnny Worth (1959), Victor Silvester (1960) en Shakin' Stevens (1987) en "You made me love you", origineel van Al Jolson (1913), een vaudeville- en Broadwayster. Andere versies waren er van Judy Garland (1938) als "Dear Mr Gable, you made me love you" in de film "Broadway Melody of 1938", "Bing Crosby (1940), Harry James (1941), Doris Day (1946) in de film "Love me or leave me", Patsy Cline (1950), Aretha Franklin (1965) en Olivia Newton-John (1980).

1943 - + Generaal Lord Lynedoch, militaire held.

1944 - ° Deke Leonard (Roger Leonard), Britse gitarist en songwriter. Hij speelde bij diverse bands, tot hij Man opricht in 1968. De groep blijft bestaan tot 1976. Tussen 1972 en 1974 probeerde hij even een solocarrière. Hij werkte ook als sessiemuzikant. In 1983, ter gelegenheid van de 25° verjaardag van de Marquee Club in Londen komt Man weer samen voor een live plaat.

1947 - ° Steven Spielberg, in Cincinnati, Ohio, USA. Hij groeide op in een Amerikaanse suburb, de achtergrond van vele van zijn films als "Poltergeist" en "E.T." Al van jongs af was hij gefascineerd door films, vooral die van Walt Disney. Hij ging al vlug aan de slag met de 8 mm-camera en won op 13-jarige leeftijd een filmwedstrijd met een 40 minuten durende prent, "Escape to Nowhere". Hij maakte de California State College niet af, maar raakte door zijn korte 35 m-film, "Amblin", een film over lifters, aan een contract bij Universal Movies. Hij sloot aan bij een lange en veilige Amerikaanse traditie: de road movie, een genre waarin zich avonturen en achtervolgingen langs Amerikaanse wegen afspelen. Toch straalt "Duel" al iets speciaals uit: het verhaal van salesman Dennis Weaver, die achtervolgd wordt door een anonieme trucker beantwoordt aan de oerangst van elke chauffeur. Ook zijn volgende film, "Sugarland Express" is een typische road movie met komedietrekjes. Met de film gebaseerd op Peter Benchley's bestseller "Jaws", is het hek pas goed van de dam. Een echte haaienpsychose ontstond in die zomer van 1975. In "Close Encounters of the third kind" worden de eerste schuchtere contacten met de ruimte gelegd en met "E.T." is de invasie van de aarde door extra-terrestrials een feit geworden. Met de "Indiana Jones"-films herstelde hij een genre waar hij als jonge knaap van genoten had: de avonturenfilm. "Gremlins", "Back to the Future", "Young Sherlock Holmes" en "Hook" liggen in dezelfde lijn. Hij was ook de grote man achter "Who framed Roger Rabbitt", een mengeling van film en animatiefilm. Pogingen om een Oscar te winnen mislukten met "Color Purple" en "Empire of the Sun". Maar toen hij op magistrale wijze Thomas Keneally's boek "Schindler's Ark" verfilmde als "Schindler's List", een harde film over de holocaust, regende het eindelijk gouden beeldjes.

1948 - ° Liliane St.-Pierre (Liliane Keuninckx), in Diest. Vlaamse zangeres. Zij is amper 15 jaar als ze deelneemt aan een grote variétéprijs met medewerking van Radio Limburg. Als laureate mag ze een plaatje opnemen: "We gotta stop" (1964) was meteen een schot in de roos. Daarna volgen het Knokke-festival en een Duitse plaat: "Leider, Leider" en ook die is meteen troef. Ze is 18 als ze aan Claude Francois wordt voorgesteld en wordt aangenomen. Ze gaan samen op tournee en hij produceert verschillende van haar platen. Als één van de weinige Vlaamse artiesten treedt Liliane op in de Parijse Olympia. Liliane zingt in het Vlaams, het Frans, Duits en Engels telkens met succes. In de jaren ‘70 treedt ze op naast sterren als Bee Gees, Platters, Johnny Halliday en Jimi Hendrix. Omwille van familiale omstandigheden wordt het een tijdje stil rond haar maar in het midden van de jaren ‘80 staat ze er weer. "Mijn grote liefde heet muziek" was dan ook weer een hit voor haar in 1985. In 1986 neemt ze "Liefde alleen" op, een vertaling van "Only love" van Nana Mouskouri. In 1987 mag ze ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze eindigt 9e en het liedje komt in 15 landen uit, zelfs in het Chinees. Ondertussen is ze gaan samenwonen met Marc Hoyois, de achtergebleven man van Ann Christy. Liliane slaat in 1996 een heel andere richting in, de disco. Met vertalingen van "In private", "I was made for loving you", "Rio" en "Alexandrie Alexandra" komt ze telkens weer hoog in de Vlaamse hitparade te staan. Samen met Get Ready neemt ze een liedje op en staat ze op het podium van Vorst-Nationaal. In 2004 stond deze grote dame 40 jaar op de planken en dat werd in haar geboorteplaats en woonplaats Diest gevierd met een heus concert en een tentoonstelling "Van Liliane tot Saint Pierre".

1948 - ° Buddy Gask, Britse basgitarist en zanger van Showaddywaddy.

1948 - Nederlandse troepen vallen Indonesië binnen.

1950 - ° Martha Johnson, in Toronto, Ontario, Canada. Zangeres en songwriter van de Canadese new wave/synthpopband Martha & the Muffins. De groep ontstaat in 1975 onder haar leiding. Dan komt Mark Gene bij de groep. Hun grootste hit is "Echo Beach" (1980). Na 1984 gaan Martha en Mark verder als het duo M & M. Zij bracht ook een kinderalbum uit, "Songs from the Treehouse’ (1997), waarvoor ze de Juno Award for Best Children's Album kreeg. Zij is getrouwd met Mark Gene, haar collega bij Martha & The Muffins.

1953 - ° Elliot Easton, gitarist van The Cars.

1953 - ° Bobby Keys, Amerikaanse saxofonist

1954 - Door de VARA wordt op de Nederlandse radio in het amusementsprogramma De Showboat het laatste avontuur van Willem Parel uitgezonden. Deze Amsterdamse orgeldraaier is een typetje van Wim Sonneveld dat hij in 1953 geregeld op het toneel speelt. Karel Prior, de producer van Showboat, vraagt de cabaretier of hij Willem Parel ook op de radio zou willen spelen. Eli Asser wordt aangetrokken als tekstschrijver. Op 10 oktober 1953 is Willem Parel voor het eerst in De Showboat te horen. Het is een gigantisch succes. Iedere zaterdagavond zitten miljoenen Nederlanders aan de radio gekluisterd. "Niet op reageren Lena!", wordt een veelgehoorde kreet op straat. In 1955 wordt "Het Wonderlijke Leven Van Willem Parel" verfilmd door Gerard Rutten. Wim Sonneveld speelt een dubbelrol. Hij is te zien als zichzelf en als de Amsterdamse orgelman. Andere rollen zijn er voor Femke Boersma, Joop Doderer, Rijk de Gooijer, Lex Goudsmit, Herbert Joeks, Hans Kaart, Thom Kelling en Albert Mol. In tegenstelling tot de radioserie is de bioscoopfilm geen succes.

1955 - ° Ray Liotta, acteur.

1956 - ° Elke Best.

1956 - ° Natasha (Natasha England).

1956 - Opgewonden jongeren in Castricum, Nederland worden door de politie uiteengejaagd als zij proberen een fietsenrek op de rijweg te zetten. De aanleiding voor deze opwinding vormt de film "Rock Around The Clock" die in de Nederlandse bioscopen draait. In Dordrecht en in Assen is het al eerder tot botsingen gekomen tussen de politie en "rock’n’roll"-jongeren. In Apeldoorn mag "Rock Around The Clock" niet worden vertoond. In Gouda wordt dit wel toegestaan, maar zonder geluid. Niet alleen in Nederland zorgt de film voor ongekende taferelen. Tijdens een voorstelling in Manchester, Engeland wordt de film na 20 minuten stopgezet. In Londen breken er rellen uit. "Rock Around The Clock" is een rolprent met een flinterdun verhaaltje. Het gaat over de doorbraak van een plattelandsorkest, vertolkt door Bill Haley en zijn groep The Comets. Muziek is de hoofdmoot in "Rock Around The Clock". Ook Freddie Bell & The Bellboys, The Platters, Ernie Maresca en Alan Freed laten van zich horen in deze film.

1958 - ° Geordie, gitarist van Killing Joke.

1959 - "What do you want to make those eyes at me for" van Emile Ford & the Checkmates komt in de UK voor 6 weken op nr. 1. Emile Ford werd geboren in Nassau, op de Bahamas, op 16.10.1937 en verhuisde als knaap met het gezin naar Groot-Brittannië. Zijn eerste single was een revival van een song die het eerst was opgenomen in 1917 door Ada Jones en Billy Murray en geschreven was door Joseph McCarthy, Howard Johnson en Jimmy Monaco. In 1945 werd het gecoverd door Betty Hutton voor de film "Incendiary Blonde". Emile Ford was de eerste zwarte man, die in Groot-Brittannië woonde, die een grote hit scoorde, hoewel Winifred Atwell en Shirley Bassey, twee zwarte zangeressen, wel reeds voor hem een nummer 1 hadden gescoord. Hij was zijn succes verschuldigd aan het arrangement van de song en zijn beminnelijke uitvoering van bewoordingen als "I’ll get you alone some night and baby you’ll find you’re messing with dynamite". Het was een gelukkige, vriendelijke meezingversie van de oude klassieker, die geknipt was voor de kerstperiode, zoals ook Shakin’ Stevens mocht ondervinden toen hij de song terugbracht in de Britse Top 10 met Kerst 1987. In Nederland was de hoogste notering nr. 5. Het was geen succes in België en ook niet in de USA.

1959 - Het Nederlandse kabinet De Quay stelt de Indonesische regering voor de kwestie van de nationalisering van Nederlandse ondernemingen voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof.

1959 - Rita Reys neemt "Zon In Scheveningen", een liedje van Harry de Groot en Willy van Hemert, op. Dit is de enige Nederlandstalige plaat in de carrière van de jazz-zangeres.

1959 - ° Grant Marshall ‘Daddy G’, in Bristol, Engeland. Toetsenspeler van Massive Attack.

1960 - De eerste plaat van the Miracles, "Shop around", komt de Amerikaanse hitparade binnen.

1961 - "The Lion Sleeps Tonight" van The Tokens komt voor 3 weken op nr. 1 in de USA. Zij hadden auditie gedaan met het Zoeloelied "Mbube", een liedje dat Jay Siegal had aangetroffen op de LP "The Weavers at Carnegie Hall" Dat was geschreven in 1939 door de Zuid-Afrikaan Solomon Linda uit Durban en zijn 4 Original Evening Birds. Muziekinstrumenten waren verboden voor zwarte arbeiders in de townships van Zuid-Afrika, ze zouden ze als wapens kunnen gebruiken. Zingen was daarom hun enige uitkomst. Begin de jaren ’50 zong Miriam Makeba het nummer in haar eigen Xhosa-taal. De Amerikaanse folkgroep Gordon Jenkins & The Weavers en ook Karl Denver namen het in 1951 op als "Wimoweh". Peretti en Creatore lieten George Weiss een nieuwe tekst schrijven en lieten het The Tokens opnemen als "The Lion Sleeps Tonight" op hun tweede opnamesessie voor RCA in mei 1961. Anita Darien doubleerde de sax op de top van haar stem. Eigenlijk zaten The Tokens met die opname een beetje verlegen en zij probeerden Peretti en Creatore te overtuigen het nummer niet uit te brengen, maar die vonden dat het een grote hit zou worden en zij brachten het toch uit op 17.10.1961. Op een welbepaalde dag, kort daarna, luisterde Phil Margo naar Murray the K en was verrast dat die "Tina" draaide, een Portugese folksong die zij als b-kant voor de single had opgenomen. Iemand bij RCA had besloten "Tina" te pushen. Het was dan Dick Smith, een dj bij WORC in Worcester, Massachusetts die "The Lion Sleeps Tonight" begon te draaien en dat lanceerde de plaat op zijn tocht naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Midden de klimpartij naar de top ondertekenden zij een contract met Capitol Records. In de volgende 12 jaar waren de leden van The Tokens verantwoordelijk voor productiewerk voor The Chiffons ("He’s So Fine"), the Happenings, Tony Orlando & Dawn ("Knock Three Times") en Robert John, die een nr. 3 scoorde met een nieuwe versie van "The Lion Sleeps Tonight". In de zomer van 1973 zaten Phil en Mitch Margo en Jay Siegal in de studio als Cross Country. Zij maakte eenalbum voor Atco en hadden een Top 30 single met een adult contemporary versie van Wilson Pickett’s "In The Midnight Hour". Maar voor toeren en optreden hadden zij niet veel zin meer en na een jaar gingen zij uit elkaar. The Tokens als groep waren geruisloos uitgedoofd omwille van problemen tussen de diverse ego’s. Het echte einde kwam er pas op 3.10.1981, toen Phil, Mitch, Jay en Hank samenkwamen voor een reünie in Radio City Music Hall voor een afscheidsoptreden. Phil Margo ging later acteren en scenario’s schrijven. De hoogste notering in de UK was nr. 11, in Nederland nr. 24 en in België nr. 6. Onze Strangers coverden het in 1962 als "Oe Kan Da Na" en scoorden zo hun eerste hit in het Antwerps. Er kwamen ook nog versies van Dave Newman (1972), Tight Fit (1982), The Nylons, Rod Erickson, Boys On The Block, Ladysmith Black Mambazo (1990), R.E.M. (1992), Nanci Griffith (1993), Manu Dibango (1994), Voice Male (1998) en Helmut Lotti (1999).

1961 - In de RCA-studio’s in Hollywood neemt Sam Cooke zijn eigen compositie "Twistin’ The Night Away" op. Die komt op 3.2.1962 binnen in de Billboard Hot 100 en bereikt op 24.3.1962 de 9e plaats.

1961 - ° Ken Foreman, zanger en gitarist van Thrashing Doves.

1962 - The Beatles vertrekken voor de 6° en laatste keer naar Hamburg voor een serie optredens in de Star Club. Op de Grosse Freiheitstrasse hangt een spandoek met de tekst "Welcome Beatles". Tijdens dit verblijf maakt King Size Taylor een bandopname van een Beatlesoptreden, die 20 jaar later op de plaat zal worden gezet. Op 31.12.1962 keren The Beatles terug naar hun woonplaats Liverpool om een dag later aan een korte tournee door Schotland te beginnen.

1962 - ° Rosie Vela (Roseanne Vela) in Galveston, Texas. Zij werkte eerst als model en werd later zangeres. Zij had een hit met "Magic Smile" (1987). Zij was een tijd de levenspartner van Jeff Lynne van E.L.O. en trad ook op met de groep.

1962 - De Engelse zangeres Billie Davis staat in de Olympic Sound-studio’s in Londen om "Tell Him" op te nemen. Op 18.1.1963 wordt dit liedje uitgebracht en komt op 7.2.1963 binnen in de Britse hitparade. De single bereikt de 10e plaats. 

1963 - ° Nino de Angelo (Domenico Gerhard Gorgoglione), in Karlsruhe, Duitsland. Deze zoon van Italiaanse immigranten is een Duitse Schlagerster uit de jaren ’80 en ‘90. In 1980 werd hij Duits staatsburger en in '81 worden zijn eerste singles uitgebracht onder de naam "Nino". Pas in 1982 neemt hij de naam Nino de Angelo aan en brengt een paar singles uit, die alleen de onderste regionen van de Duitse hitparade bereiken. Toen al bracht hij diezelfde hitjes eveneens in het Italiaans uit. Vanaf 1983 begint zijn ster te stijgen. Nadat hij in het begin van het jaar al met "Ich sterbe nicht nochmal" de derde plaats bereikt in de ZDF-Hitparade komt op het einde van datzelfde jaar "Jenseits von Eden" uit, een compositie van Drafi Deutscher, die 10 weken op nr. 1 van de hitparade prijkt. Het is in 1984 in Duitsland de tweede grootste hit van het jaar na "Self Control" van Laura Branigan. In Italië en Frankrijk scoort hij met de Italiaanse versie van het nummer "La valle dell' Eden". Hij wordt bedolven onder trofeeën, zoals de "Goldenen Löwen" van RTL en de MIDEM-trofee in Cannes. De opvolgers konden evenwel het succes van "Jenseits von Eden" niet meer evenaren. Later bleef Nino een regelmatige verschijning in verschillende Duitse hitparades. De Engelse vertaling "Guardian Angel" scoorde begin '84 hoog in Nederland, België en Groot-Brittannië. Het werd gebracht door de groep "Masquerade", wat masker betekende voor Drafi Deutscher, die dus de Engelse vertaling van zijn eigen nummer zong. Eind 1996 zong Dana Winner als "Ver weg van Eden" de Nederlandstalige versie van het nummer. Met "Ver weg van Eden" stond Dana van 4.12.96 tot 3.2.97 in de Top 10 van "10 om te zien" en de Vlaamse Top 10.

1963 - ° Greg D'Angelo, Amerikaanse drummer van Anthrax en White Lion.

1963 - Het project 'Atlanta' van Allan Crawford raakt eindelijk aan de nodige fondsen om het zendschip Mi Amigo te kopen. Het schip verlaat Galveston en vaart via Las Palmas naar El Ferrol in Spanje.

1963 - ° Brad (William Bradley) Pitt, in Shawnee, Oklahoma, USA. Amerikaanse acteur. Zijn grote doorbraak kwam er door rolletjes in de soap "Dallas", "21 Jump Street" en "Growing Pains". Later speelde hij de op seks beluste cowboy in "Thelma and Louise" en de vampier in "Interview with a Vampire". Tot zijn andere meest bekende films behoren "Legends of the Fall", "Seven", "The Devil's Own", "Seven Years In Tibet" (1997) en "Meet Joe Black" (1998).

1963 – ° Virginia Madsen, Chicago, Illinois, USA. Actrice, best gekend als Maya in de film "Sideways" (2004).

1964 - George Harrison van The Beatles vertrekt op vakantie naar de Bahama-eilanden.

1964 - Paul van Vliet, Liselore Gerritsen, Fred Hugas, Judith Bosch en Rob van Kreeveld beginnen met Cabaret PePijn in een onherkenbaar verbouwd pakhuis aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag. Op 16.5.1971 wordt tijdens een bijeenkomst van vrienden van het eerste uur Cabaret PePijn officieel ontbonden. Ieder gaat zijn eigen weg. Paul van Vliet heeft veel succes met zijn one man-shows. Het theatertje in Den Haag blijft open. Het is tegenwoordig nog altijd een begrip in de cabaretwereld. Theater PePijn wordt beschouwd als een onmisbaar podium waar zowel gevestigde cabaretiers als jonge talenten hun nieuwe programma’s in een intieme sfeer kunnen lanceren.

1964 - De opening van Theater PePijn wordt in Den Haag overschaduwd door een grote uitslaande brand in het plaatselijke Gebouw Voor Kunsten En Wetenschappen. Deze tempel voor grote en kleine kunst heeft in Den Haag een zeer nuttige functie. Door deze brand wordt het gebrek aan toneelruimte van enige omvang nog nijpender in de residentie. Ten tijde van de brand staat De Snip & Snap Revue met Willy Walden en Piet Muyselaar in het theater. Het Gebouw Voor Kunsten En Wetenschappen is eigendom van de Exploitatie Maatschappij Scheveningen die eigendom is van de heer Zwolsman. (foto: Het Aanzien Van 1964)

1964 - Tijdens een herdenking van de op 11.12.1964 vermoorde zanger Sam Cooke, breken honderden rouwende fans de glazen deuren van de uitvaartonderneming in Chicago, waar soulzanger Sam Cooke ligt opgebaard. De limousine van collega James Brown wordt vernield. De soulzanger ziet zich gedwongen de plechtigheid te verlaten. Later die dag wordt Sam Cooke begraven.

1964 - ° Marcel Bogarde, zanger van Timeless.

1964 - ° Robson Green, zanger van Robson & Jerome.

1964 - ° Ray Liotta, Amerikaanse acteur.

1965 - Radio Caroline houdt zijn eerste 'Pop Ball' in Liverpool. Gepubliceerde cijfers tonen aan dat Radio Caroline ongeveer £30.000 per maand binnenrijft, maar met twee schepen te onderhouden blijft er toch niet veel winst over. Ondertussen schijnt Radio London £ 60.000 per maand binnen te halen.

1965 - Negen Afrikaanse landen verbreken hun diplomatieke betrekkingen met de UK omwille van Rhodesië, nu Zimbabwe.

1965 - The Rolling Stones maken in de RCA-studio in Hollywood hun song "19th Nervous Breakdown" af. Zij waren op 6.12.1965 aan de opnamen begonnen. In Europa ligt deze single op 4.2.1966 in de platenwinkels. Op de B-kant staat "As Tears Go By". Deze song is door Mick Jagger, met begeleiding van een strijkkwartet, op 26.10.1965 in de IBC-studio in Londen opgenomen. In Nederland komt deze single met de dubbele A-kant op 19.2.1966 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 2e plaats.

1965 - "Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan" van HET komt binnen op 24 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat "Alleen Op Het Kerkhof". Beide liedjes zijn geschreven door Bob Bouber, de zanger van ZZ & De Maskers. Hij is onlangs uit deze groep gestapt. Op het label staat zijn vrouw Katinka vermeld als de componiste. HET is voortgekomen uit de Amsterdamse groep The Mads. Zij bestaan uit Adrie de Hont (gitaar), Dennis Witbraat (drums), Jacques Zwart (gitaar/zang) en Pim van der Linden (basgitaar). Bob Bouber bedenkt een promotiestunt die HET in één klap landelijk bekend maakt. De groepsleden rijden begin november 1965 in een groot ledikant tijdens het spitsuur in Amsterdam de Dam op. Na 10 minuten worden zij door de politie gearresteerd. "Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan" bereikt de 9e plaats in de Nederlandse Top 40.

1965 - Door sergeant Barry Sadler wordt "The Ballad Of The Green Berets" opgenomen. Barry Sadler is tijdens de Vietnamoorlog sergeant bij een speciale divisie van het Amerikaanse leger. Deze elite staat in de volksmond bekend als De Groene Baretten. Op 5.3.1966 bereikt "The Ballad Of The Green Berets" de 1e plaats in de Billboard Hot 100. De single staat 5 weken lang bovenaan. Tijdens de Vietnamoorlog verliest Staff Sergeant Barry Sadler een been als hij op een landmijn loopt. In 1988 wordt hij bij een roofoverval in zijn huis in Guatemala door zijn hoofd geschoten. Met ernstig hersenletsel wordt Barry Sadler in het ziekenhuis opgenomen. Hij overlijdt op 5.11.1989 aan een hartaanval. Barry Sadler is 49 jaar geworden.

1966 - ° Steve Dullaghan, basgitarist van The Primitives.

1966 - De film "The Family Way", waarvoor Paul McCartney de muziek heeft geschreven, gaat in wereldpremière.

1966 - Vanaf nu worden de programma's van Radio Caroline North uitgezonden op 257 meter middengolf (1169 kHz).

1966 - ° Tracy Byrd, Amerikaanse countryzangeres.

1967 - Duizenden mensen vullen het auditorium in Macon, Georgia, USA voor de begrafenis van Otis Redding.

1967 - De single "Darlin’" van The Beach Boys komt uit en komt op 23.12.1967 binnen in de Billboard Hot 100. Hij blijft op 19 steken. Op 13.1.1968 komt "Darlin’" van The Beach Boys binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 21ste plaats. Ook het album "Wild Honey" wordt in de Verenigde Staten uitgebracht. Naast de titelsong staan op dit album ook de single "Darlin’". "Wild Honey" komt op 30.12.1967 binnen in de albumlijst van Billboard. De LP blijft op 24 steken.

1967 - Wim Kan schrijft een brief aan Herman van Veen. Hierin zegt hij onder de indruk te zijn van diens eerste theatershow. Wim Kan heeft op 16.12.1967 de voorstelling van Herman van Veen in de Schouwburg in Haarlem gezien.

1968 - ° Casper Van Dien, acteur in "Tarzan And the Lost City".

1968 - John Lennon en Yoko Ono houden weer een event: "An Alchemical Wedding". Ze huren de Royal Albert Hall in Londen af en treden er gedurende anderhalf uur op, gezeten in een grote witte papieren zak.

1968 - ° Alejandro Sanz, Spaanse zanger.

1969 - In de USA blijven miljoenen mensen laat op om Tiny Tim te zien trouwen met de 17-jarige Miss Vicky in "Tonight Show" op de NBC.

1969 – De doodstraf wordt afgeschaft door het Britse parlement.

1969 - Jimi Hendrix neemt in de Record Plant-studio in New York het nummer "Ezy Ryder" op. Hij wordt begeleid door The Band Of Gypsys die bestaat uit drummer Buddy Miles en bassist Billy Cox. Daarnaast werken Steve Winwood en Chris Wood, twee leden van Traffic, mee aan deze opname. "Ezy Ryder" wordt in februari 1971 uitgebracht. Het is één van de tracks op het Jimi Hendrix-album "The Cry Of Love" dat postuum verschijnt.

1969 - "On Her Majesty’s Secret Service" gaat in het Odeon-theater in Londen in wereldpremière. Dit is de enige James Bond-film waarin de Australische acteur George Lazenby de hoofdrol speelt. Telly Savalas vertolkt zijn rivaal. Diana Rigg, bekend als Mrs. Peel in de televisieserie "De Wrekers", speelt Tracy Bond, de vrouw van geheim agent 007. Het muzikale thema van "On Her Majesty’s Secret Service" is geschreven door Hal David en John Barry. Louis Armstrong is de zanger van "We Have All The Time In The World".

1970 - Elvis Presley brengt zijn 65° millionseller uit: "You don't have to say you love me".

1970 - ° DMX (Earl Simmons) in Baltimore, Maryland, USA. Hij groeide op in Yonkers, New York City bij zijn tante. Zijn artiestennaam ontleende hij aan de DMX, digitale geluidsmachine. Plaatselijk werd hij een gereputeerde d.j. In januari 1991 won hij de Unsigned Hype Award van het magazine Source en bracht in 1992 de promotiesingle "Born Loser" uit op Columbia Records. In 1994 kwam van hem de single "Make a Move" uit. Een gastoptreden op "4,3,2,1" van LL Cool J bracht de doorbraak. Hits : "No Sunshine" (2001, "X Gon’ Give It To Ya" (2003) en "Where the Hood At" (2003)..

1970 - In het kader van hun Europese tournee zijn The Beach Boys vanaf vandaag 3 dagen in Nederland voor concerten. The Flame staat in hun voorprogramma. Door de mist kunnen beide groepen vanuit Londen niet op Schiphol landen. Hun vliegtuig wijkt uit naar Brussel. In 7 taxi’s rijden The Beach Boys en The Flame naar Amsterdam voor een optreden in het plaatselijke Concertgebouw. Op 19.12.1970 spelen The Beach Boys en The Flame in De Doelen in Rotterdam. Hun Europese tournee, die op 19.11.1970 in Oxford in Engeland van start is gegaan, wordt op 20 december 1970 afgesloten met een tweede show in het Concertgebouw in Amsterdam.

1971 - Jerry Lee Lewis en zijn vrouw Myra scheiden. Hun huwelijk in 1958, toen zij nog zijn dertien jaar oude nicht was, had extreme schade toegebracht aan zijn carrière op plaatsen waar het huwelijk gezien werd als illegaal omwille van haar leeftijd. Eigenlijk was het enige illegale het feit dat hij bigamie pleegde, want hij was nog niet gescheiden.

1971 – In de Britse albumcharts komt "Electric Warrior" van T. Rex op de eerste plaats.

1971 - "Goud Van Out" komt binnen in de Nederlandse LP Top 50. Dit verzamelalbum is samengesteld door Rob Out en Ad Bouman van Radio Veronica. De opbrengst is voor de actie Zwembad Eemeroord. Met deze actie wil de zeezender geld inzamelen voor de aanleg van een therapeutisch zwembad in Eemeroord, een inrichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Baarn. Radio Veronica heeft de geneesheer-directeur Eggink van Eemeroord toegezegd dat het radiostation binnen één maand voor 40.000 gulden zal zorgen. "Goud Van Out" staat vanaf 8 januari 1972 twee weken lang op de eerste plaats.

1972 – ° DJ Lethal (Leor DiMant) in Litouen. Hij werkte bij House of Pain maar trok in 1996 naar Limp Bizkit, toen House of Pain de zaak voor bekeken hield. Hij had Limp Bizkit leren kennen, toen zij het voorprogramma van House of Pain verzorgden op hun laatste tournee.

1972 - Helen Reddy krijgt goud voor "I Am Woman". Deze single heeft op 9.12.1972 de 1e plaats in de Verenigde Staten bereikt. "I Am Woman" is lange tijd een soort hymne van het feminisme.

1973 – Rockzanger Bobby Darin viel in de coma na hartklachten in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Hij overleed 2 dagen later.

1975 - Rod Stewart kondigt aan dat hij The Faces verlaat om solo te gaan.

1975 - Omdat zijn vriend Ron Wood The Faces heeft verlaten om full-time bij The Rolling Stones aan de slag te gaan, laat Rod Stewart weten dat ook hij uit The Faces stapt. Hij gaat zich helemaal concentreren op een solocarrière.

1976 - In Hollywood gaat de bioscoopfilm "A Star Is Born" in première. De hoofdrollen worden vertolkt door Barbra Streisand en Kris Kristofferson. Deze film is een re-make van "A Star Is Born" uit 1937. "Love Theme From A Star Is Born (Evergreen)" van Barbra Streisand is op 11.12.1976 binnengekomen in de Billboard Hot 100. De single staat vanaf 3.3.1977 3 weken lang op de 1e plaats.

1978 – ° Katie Holmes, in Toledo, Ohio, USA. Actrice, best gekend als Josephine ‘Joey’ Potter in de televisiereeks "Dawson Creek" (1998).

1978 - ° Xandee (Sandy Boets), Belgische zangeres.

1979 - Tijdens hun Britse tournee speelt The Police twee concerten op één avond: één in het Londense Hammersmith en het ander in de Odeon in Londen. De groep werd van het ene concert naar het andere overgebracht door een legerbus.

1979 - Joy Division treedt op in de Les Bains-club in Parijs. Het is het laatste live optreden van deze Britse groep. In Pips in Manchester, Engeland heeft Joy Division op 25.1.1978 zijn live debuut gemaakt. Op 18.5.1980 pleegt hun zanger Ian Curtis zelfmoord. De overige leden van Joy Division gaan verder als New Order.

1980 - De Nederlandse Tweede Kamer aanvaardt met 76 tegen 74 stemmen het abortuswetsontwerp van de regering Van Agt.

1980 - ° Christina Aguilera in Staten Island, New York. Zij is van Iers-Ecuadoriaanse afkomst. Haar moeder was een professionele muzikante, zij speelde viool en piano. Zij reisde de wereld rond met haar vader die in het leger was en vestigde zich uiteindelijk in Pennsylvania. Op haar 8° reeds won zij een de US-TV Star Search. Toen zij 10 was zong zij het nationaal volkslied voor de Pittsburgh Steelers and Pirates. Op haar 12° verscheen zij samen met Britney Spears, JC Chasez van ’N Sync en Justin Timberlake, in The New Mickey Mouse Club op televisie. Haar eerste doobraak beleefdfe zij met de soundtrack van de Disneyfilm "Mulan" (1998), waarop zij "Reflection" zong. Debuutalbum : "Christina Aguilera" (1999) met de hitsingle "Genie in A Bottle". Hits: "What A Girl Wants", "I Turn To You" (2000), "Come On Over Baby" (2000), "Dirrty" (2002), "Beautiful" (2003), "Fighter" (2003) en "Can’t Hold Us Down" (2003) met Lil’ Kim. Zij kreeg een Grammy als beste nieuwe artiest in 1999, toen zij nog een tienerzangeres was. Zij kreeg een tweede Grammy in 2001 voor haar cover, samen met Mya, Pink and Lil Kim van Labelle's "Lady Marmalade" van de soundtrack van "Moulin Rouge". Albums: "Mi Reflejo" (2000), in het Spaans, "Stripped" (2002), met de hi singles "Beautiful" en "Dirrty", en "Back to Basics" (2006). Zij huwde muziekbaas Jordan Bratman op 19.11.2005 in Napa Valley, California. Berucht was haar podiumkus met Madonna op de MTV Video Music Awards 2003. Madonna deed hetzelfde nog eens over bij dezelfde gelegenheid met Britney Spears.

1980 - Bruce Springsteen & The E-Street Band geven een concert in de Madison Square Garden in New York.

1980 - ° Lindsay Armaou, zangeres van B*Witched.

1980 - ° Pieter Gysel, Belgische shorttracker.

1981 - Rod Stewart is top of the bill van een concert in het Los Angeles Forum, dat live wordt uitgezonden per satelliet over de hele wereld voor naar schatting 35 miljoen kijkers. Naast Kim Carnes was zijn speciale gaste Tina Turner, die op dat ogenblik probeerde haar loopbaan weer vlot te krijgen na de scheiding van haar echtgenoot Ike 5 jaar vroeger. Zij zat op dat ogenblik zonder degelijk platencontract. Negen jaar later, als Tina Turner weer helemaal terug is als superster, maken de beide schuurpapieren stemmen hun versie van een duet van Marvin Gaye en Kim Weston: "It takes two". Het nummer haalt de Britse top 5.

1981 - Sting kwetst zijn hand als hij per ongeluk zijn hand door een venster duwt tijdens de verfilming van "Brimstone en Treacle". In deze bioscoopfilm vertolkt de zanger van The Police de hoofdrol als Martin Taylor. Het scenario is van Dennis Porter. De regie is in handen van Richard Loncraine. "Brimstone And Treacle" draait vanaf 12.11.1982 in de Amerikaanse bioscopen.

1982 - "Save your love" van Renee & Renato komt in de UK voor 3 weken op nr. 1.

1982 - "Maneater" van Daryl Hall & John Oates komt in de USA voor 3 weken op nr. 1.

1982 - "Met Kerst Ben Ik Alleen" van André Hazes komt binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat "Koningin Van De Zigeuners". Het origineel van "Met Kerst Ben Ik Alleen" is "The Day Before You Came" van ABBA. André Hazes heeft zelf de vertaling gemaakt. "Met Kerst Ben Ik Alleen" bereikt de 13e plaats in de Nederlandse Top 40.

1983 - Keith Richard van The Rolling Stones trouwt op zijn 40° verjaardag in Mexico met Patti Hansen in Cabo San Lucas, Mexico. Mick Jagger is getuige. Hij had de hele jaren '70 samengewoond met de Duitse filmster Anita Pallenberg, die hij voor het eerst had ontmoet toen zij de vriendin was van Brian Jones, die andere Stone. Zij hadden twee kinderen: Marlon (1969) en Dandelion (1972). In 1973 wordt het koppel gearresteerd in hun huis in Chelsea voor het bezit van cannabis en een revolver. Zij komen vrij tegen een borgtocht van £1000 de volgende dag. Vier dagen later brandt Redlands, het landhuis van Keith, af tot op de grond. Nog een paar dagen later viel hij in slaap in een Londens hotel en stak zo zijn kamer in brand, waardoor de hele groep voor onbepaalde tijd uit het hotel werd gezet. In oktober verscheen hij voor het gerecht in Nice, Frankrijk op aanklacht van drugbezit en kreeg een jaar met uitstel, een zware boete en mocht hij twee jaar niet in het land binnen. Iets meer dan een week later is hij in een Londense rechtbank waar hij voorwaardelijk veroordeeld wordt en een boete krijgt voor diverse inbreuken voor drugs en vuurwapens. 1974 was een tikkeltje rustiger aan het juridisch front, maar in 1975 komt hij in Arizona voor de rechtbank voor gevaarlijk rijden en het bezit van een gevaarlijk wapen, een mesje met iets om steentjes uit een paardenhoef te halen. 1976 brengt een derde kind, een jongen, Tara. In mei valt Keith echter in slaap achter het stuur en crasht. De politie stelt de aanwezigheid van drugs vast in zijn auto. Maar dit wordt in de schaduw gesteld door de dood van de pas 10-weken oude Tara aan longontsteking. Misschien was daardoor de breuk met Anita Pallenberg onvermijdelijk.

1983 - + Jimmy Nolan aan een hartaanval. Hij was 47 jaar oud. Hij speelde gitaar bij James Brown en Johnny Otis.

1983 - Nabij Genua in Italië stort een bus in een 70m diepe ravijn. Daarbij vinden 35 van de 42 inzittende militairen de dood.

1983 - De regerende Liberaal-democratische Partij van premier Nakasone verliest bij de vervroegde parlementsverkiezingen haar absolute meerderheid en lijdt daarmee de grootste nederlaag uit haar 28-jarig bestaan. De wegens zijn aandeel in de Lockheed-affaire veroordeelde partijleider Tanaka, om wie de kabinetscrisis begonnen was, behaalt in zijn district meer stemmen dan de vorige keer.

1983 - In Ziguuinchor, de hoofdstad van de zuidelijke regio Casamance in Senegal, vallen 24 doden en een 80-tal gewonden bij gevechten tussen de politie en separatisten die ijveren voor de onafhankelijkheid van het gebied.

1983 - + Grigori Aleksandrow, sovjet filmregisseur, in Moskou, Sovjet-Unie. Hij was geboren in Jekaterinburg, nu Sverlovsk, Rusland op 23.1.1903. Als assistent van Eisenstein werkte hij o.a. mee aan de opnamen van de films "Pantserkruiser Potemkim" (1924) en "Oktober" (1927). Met "Vrolijke Jongens" (1935), "Circus" (1936) en "Volga, Volga" (1938) introduceerde hij de muzikale comedie in de Sovjet-Unie. Later regisseerde hij vooral documentaires, zoals "Ontmoetingen op de Elbe" (1949).

1983 - Vanaf het militaire vliegveld Mildenhall bij Londen vertrekt de Uiver 2 voor een reis naar Melbourne, Australië. Het tweemotorig Nederlandse vliegtuig is een exacte kopie van de Uiver die in 1934 de race Londen-Melbourne won. De vliegreis zal ongeveer 7 weken duren.

1984 - In de USA worden 33 onbekende manuscripten ontdekt van koralen van Johann Sebastian Bach.

1987 - De Waalse socialist Guy Spitaels wordt tot informateur benoemd.

1988 - De Nederlandse Bank deelt mee dat de groene briefjes van 5 gulden tijdelijk opnieuw zullen worden uitgegeven, omdat iedereen de 5 piek-munt oppot.

1988 - Mike Peters van The Alarm wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht als er tijdens een optreden in Chester, Engeland een schijnwerper stuk gaat en er een glassplinter in zijn oog komt. Alle verdere live data op deze Engelse tournee worden afgelast.

1989 - Bono, de zanger van U2, gaat naar het A.M.C. in Amsterdam met stemklachten. De dokters zeggen dat hij 's avonds best kan optreden. Maar na een uurtje concert houdt de stem van Bono het voor bekeken. De groep verlaat het podium met de belofte dat zij hun fans schadeloos zullen stellen.

1989 – In Moskou, Rusland werd de dissident en strijder voor de mensenrechten Andrej Sacharov begraven. Daags ervoor waren meer dan 100.000 sovjetburgers het stoffelijk overschot komen groeten.

1989 - De Engelse commerciële omroep Granada TV koopt de rechten van één van de 6 concerten die The Rolling Stones in oktober 1989 in het Shea-stadion in New York hebben gegeven. Van de opnamen wordt een 2 uur durende televisiespecial gemaakt die wereldwijd wordt verkocht. The Rolling Stones zijn vanaf 31.8.1989 in de Verenigde Staten in het kader van hun Steel Wheels-tournee. Op 20.12.1989 is het laatste concert in Atlantic City in New Jersey.

1990 - Rod Stewart en Rod Hunter traden in het huwelijk in Hollywood.

1991 - De voorzitter van de Vlaamse liberalen, Guy Verhofstadt, door koning Boudewijn op 9 december als kabinetsformateur aangesteld, biedt zijn ontslag aan. Zijn poging om een rood-blauw kabinet te vormen is mislukt.

1991 - De Nederlandse minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking besluit de steun aan Suriname voorlopig toch niet te hervatten. Paramaribo heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de sanering van de economie ter hand zal worden genomen.

1991 - Na dagen onderhandelingen zijn de Israëlische en de Jordaans-Palestijnse delegatie uiteengegaan zonder werkelijke resultaten te hebben geboekt. Ze hebben alleen de afspraak gemaakt op 7 januari weer samen te komen.

1993 - De Amsterdamse luchthaven Schiphol krijgt een vijfde baan.

1993 - Op last van de rechter moet de Veronica Omroep Organisatie op Radio 3 de Nederlandse Top 40 uitzenden. Presentator Gijs Staverman heeft een week eerder een feestelijke uitzending gemaakt om het afscheid van de hitparade te vieren. Radio 3 wil stoppen met deze hitlijst, omdat de zendercoördinator Paul van der Lugt het "belachelijk" vindt dat sinds 25.6.1993 de Nederlandse Top 40 ook door Radio 538 wordt uitgezonden. De Stichting Nederlandse Top 40 spant een kort geding aan wegens contractbreuk. De Stichting Nederlandse Top 40 wordt door de rechter in het gelijk gesteld. Met ingang van 8.1.1994 wordt de Nederlandse Top 40 uitsluitend door Radio 538 uitgezonden.

1994 - Met een optreden in BC Place in Vancouver in Canada sluiten The Rolling Stones het eerste deel van hun Voodoo Lounge-wereldtournee af. De tournee door de Verenigde Staten en Canada is op 1.8.1994 in het Robert Kennedy-stadion in Washington gestart. Na een maand rust wordt op 14.1.1995 in Mexico de Voodoo Lounge-wereldtournee vervolgd. Deze tournee brengt The Rolling Stones in onder meer Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Europa. Het laatste concert is op 30.8.1995 in De Kuip in Rotterdam.

1995 - Op diverse plaatsen in het land breken wilde treinstakingen uit, uit protest tegen de goedgekeurde bezuinigingsplannen van de NMBS.

1995 - Een amateurfilm van de moord op de Israëlische premier Rabin wordt verkocht aan de Israëlische televisie voor 12 miljoen frank.

1995 - Rod Stewart en Rachel Hunter bewezen dat de cynici ongelijk hadden door een tweede keer te trouwen, dag op dag 5 jaar na hun sprookjeshuwelijk in Hollywood. De 50-jarige Stewart en de 26-jarige Rachel Hunter hernieuwden hun trouwbelofte in een speciale ceremonie onder leiding van Nick Maloney, dominee van All Saints Church in Marlow, Buckinghamshire, Engeland. Rachel trotseerde het koude weer en verscheen aan de kerk in een koets en gekleed in een witte trouwjurk met een bijhorende met bont afgezette mantel. Rod kwam in een limousine en droeg een goudkleurige, dijenlange Edwardian jas, met bijhorende hemd met plooikraag, zwarte broek en schoenen. Hun beide kinderen, Renee, 4 jaar oud, en Liam, 15 maand, waren eveneens aanwezig om hun ouders geluk te delen. Zij nodigen 30 gasten uit, waaronder Rolling Stone Ronnie Wood en zijn vrouw Jo, Corbin Bernsen uit "L.A. Law", en actrice Amanda Pays, Susan George en haar echtgenoot Simon MacCorkindale, naar een feestmaal na de ceremonie, die in het dichtbijgelegen Complete Angler Hotel plaats had.

1995 - Sting en zijn vrouw Trudy Styler krijgen een zoontje. Voor Sting is het zijn 6° kind.

1995 – Het magazine Pollstar publiceerde cijfers over de tournees van de rocksterren. The Eagles waren de grootste publiektrekkers op live optredens: zij verdienden meer dan 63 miljoen dollar uit 58 shows op hun "Hell Freezes Over"-tournee. Boyz II Men stonden tweede met 43,2 miljoen dollar uit 134 concerten en R.E.M. derde met 38,7 miljoen dollar uit 81 optredens. Grateful Dead verdiende 33,5 miljoen dollar uit 45 optredens, maar in augustus overleed hun oprichter Jerry Garcia. De Jimmy Page & Robert Plant tournee bracht 33,4 miljoen dollar op uit 68 concerten en Van Halen verdiende 32,7 dollar uit 68 gigs.

1997 - + Chris Farley. Hij was 33. Men vond hem dood in een appartement in de John Hancock wolkenkrabber in het centrum van Chicago. Hij verscheen geregeld in "Saturday Night Live". Hij maakte ook twee succesrijke films, "Black Sheep" en "Tommy Boy" met zijn partner David Spade.

1997 - Tijdens een bezoek aan Paus Johannes Paulus II in Vaticaanstad schenkt B.B. King de Heilige Vader een kopie van zijn beroemde gitaar Lucille.

1999 - The Artist, of zeg maar Prince, blikte zijn Oudejaarsavondspecial, "Rave Un2 The Year 2000 With The Artist," in in zijn opnamecomplex Paisley Park Chanhassen, Minnesota, USA. Gasten waren: George Clinton, Maceo Parker, Lenny Kravitz, leden van Sly & the Family Stone en teen-age blues gitarist Jonny Lang. De vorige avond hadden Morris Day & the Time op dezelfde plaats reeds hun optreden opgenomen. De drie uur durende show werd uitgezonden op oudejaarsavond als pay-per-view-special, tegen de prijs van $19.99. Tijdens het zingen van het nummer "1999," kwamen paarse ballons uit de lucht neerdwarrelen. "1999" zal door de huiskamers weerklinken net om middernacht. Prince zei dat het de allerlaatste keer was dat hij het nummer zong.

1999 – In Bedford, New York, USA brandde een villa af die nog maar onlangs door Nelson Peltz, baas van Triarc Co, was gekocht van zangeres Mariah Carey. Die verkocht het huis voor 20,5 miljoen dollar na haar echtscheiding van Tommy Mottola, baas van Sony Music. Het huis had 9 slaapkamers, 7 open haarden, 5 zwembaden en een opnamestudio. Het stond op 56 acres en was speciaal ontworpen en gebouwd voor het koppel midden de jaren ’90. Triarc Co is eigenaar van Arby’s, Royal Crown Cola en Snapple. De oorzaak was een kortsluiting.

1999 - "Kiss (When The Sun Don't Shine)" van de Nederlandse act The Vengaboys komt binnen in de Britse hitparade. Deze single bereikt de 3e plaats.

1999 - The Spice Girls onthullen hun wassen evenbeelden bij Madame Tussaud's in Londen. De vervaardiging van ieder beeld heeft 35.000 pond sterling gekost.

2000 – Het populaire Britse muziekmagazine Melody Maker verschijnt voor het laatst. Ooit fietsten Vlaamse muziekliefhebbers elke woensdag naar een stad die groot genoeg was om Melody Maker te stockeren, maar de laatste jaren had het legendarische Britse muziekblad veel van zijn reputatie verloren. Een half dozijn restylings mochten niet baten. Melody Maker was het oudste blad over populaire muziek ter wereld. In 1926 begonnen een paar jazzfreaks een wekelijkse muziekkrant. Die eerste nummers bevatten bladmuziek en vrij technische artikels voor muzikanten. In de jaren zestig werd Melody Maker hét lijfblad van de rock- en popfan, met interviews, roddels, platenbesprekingen, hitlijsten en de beroemde zoekertjesrubriek voor muzikanten. Het blad verkocht toen elke week een kwart miljoen exemplaren. Al die tijd bleef ,,The Maker'' een krant op broadsheet-formaat. De opkomst van maandelijkse muziekmagazines op glanspapier en in kleur knabbelden voortdurend aan de oplage. De lay-out werd kleurrijker gemaakt, het formaat kleiner, en het blad koos voor hardere rock, maar de oplage bleef zakken tot 32.000 stuks. Eigenaar IPC besloot het te laten versmelten met zijn naaste rivaal, New Musical Express, ook al een blad van IPC.

2000 – + Randolph Apperson Hearst, de laatst levende van de vijf zoons van de Amerikaanse mediamagnaat William Randolph Hearst, op 85-jarige leeftijd in het Presbyterian Hospital in New York aan een hartaanval. Hearst jr. was van 1973 tot 1996 bestuursvoorzitter van het door zijn vader opgerichte mediaconcern Hearst Corporation. In 1999 schatte het tijdschrift Forbes Hearsts vermogen op 75 miljard frank. Hearst senior liet het concern niet aan zijn kinderen na, maar zette een aantal bestuurders van buitenaf in de leiding. Voor de kinderen waren wel vijf van de dertien bestuurszetels gereserveerd. Hearst diende als voorbeeld voor de karikatuur van een persmagnaat die Orson Welles in zijn film 'Citizen Kane' neerzette. Het meest bekend werd Randolph door zijn dochter Patty. Die werd in 1974 op 19-jarige leeftijd ontvoerd door een groepering onder de naam het Symbionese Bevrijdingsleger. De groep eiste dat Hearst miljoenen dollars zou geven aan de armen in Californië. Hearst zegde twee miljoen dollar toe, goed voor 90.000 voedselpakketten. De ontvoering wekte veel beroering, vooral doordat Patty zich bij de radicale groep aansloot en betrokken was bij een bankoverval. Daar kreeg ze 22 maanden cel voor.

2000 - + Kirsty MacColl, Ierse zangeres, dicht bij het koraaleiland Cozumel, voor de kust van het schiereiland Yucatan, Mexico bij een bootongeval. Zij was 41, geboren op 10.10.1959. Zij was aan het duiken en werd geraakt door een speedboat in een voor zwemmers afgebakend stukje zee. Haar 2 zoons lagen met haar in het water, maar zij bleven ongedeerd. De zangeres en liedjesschrijfster was de dochter van de Ierse folkzanger Euan McColl. Net voor haar dood nam zij nog een reeks op voor BBC Radio 2, "Kirsty MacColl’s Cuba", in Havana, waarin zij Ry Cooder en muzikanten van de Buena Vista Social Club interviewde. Het was gepland voor uitzending enkele dagen na haar dood, maar het werd uitgesteld. Haar interesse voor de Cubaanse muziek bleek ook uit haar laatste album "Tropical Brainstorm". MacColl was eerst lid van de punkband Drug Addix, maar ging toen solo en tekende voor het legendarische label Stiff. Zij had haar eerste hitje toen zij 19 was met "They Don’t Know" (1979). Het zou later een grote hit worden voor Tracey Ullman. Zij maakte het echt met "There's A Guy Works Down The Chip Shop Swears He’s Elvis" (1981). Zij was getrouwd met producer producer Steve Lillywhite, die o.a. werkte met U2. Haar grootste hit was "Fairytale of New York" met The Pogues. Maar zij scoorde ook met "The Wonder Stuff", "A New England" (van Billy Bragg), "Days" van Ray Davies van The Kinks en "Perfect Day" met de voorman van The Lemonheads, Evan Dando. Zij verzorgde ook backing vocals voor Talking Heads, Simple Minds en Robert Plant. Kirsty MacColl had haar scheiding van Steve Lillywhite verteerd en werkte aan een comeback met het Latijns-Amerkaans geïnspireerde album Tropical Brainstorm toen ze om het leven kwam… in de tropen.

2000 - + Ruud de Wolff, van The Blue Diamonds, aan kanker. Hij is in 1941 in Jakarta in Indonesië geboren. De familie De Wolff komt in 1949 naar Nederland. In hun woonplaats Driebergen zitten Ruud en zijn broer Riem de Wolff in diverse schoolbandjes. In navolging van The Everly Brothers gaan zij samen optreden als The Blue Diamonds. Hun eerste single is een cover van "‘Til I Kissed You" van Don en Phil Everly. "Ramona" is in 1960 hun eerste nummer 1-hit, gevolgd door "Little Ship" in 1962. In 1963 moeten zij in militaire dienst. Zo komt de klad in hun carrière. Zij komen in het schnabbelcircuit terecht. Ruud de Wolff trouwt en verhuist naar Mexico. Na zijn scheiding komt hij terug naar Nederland. Op 3.11.2000 staan Ruud en Riem de Wolff voor het laatst op het toneel als The Blue Diamonds. Ruud de Wolff is 59 jaar geworden. Hij werd op 23.12.2000 gecremeerd.

2001 - + Gilbert Bécaud op 74-jarige leeftijd op zijn woonboot in Parijs. Hij had kanker. ,,Monsieur 100.000 volts'' luidde zijn bijnaam, die hij vooral in de jaren zestig verdiende door zijn unieke vermenging van mediterrane charme, muzikale swing en tomeloze energie op het podium. De lijst met liedjes is lang en ongetwijfeld zal de naam van de auteur sneller vervagen dan de melodieën die tallozen in de wereld meezingen. In de Verenigde Staten is ,,Let it be me'' een klassieker, maar wie weet nog dat daaronder ,,Je t'appartiens'' van Bécaud zit? Een andere klassieker is ,,What now my love?'', door talloze groten opgenomen. Charles Aznavour, die samen met Bécaud debuteerde en menig liedje met hem schreef, hield het sober: ,,Een vriend heeft ons verlaten. Een groot vertolker heeft ons verlaten. Een groot componist heeft ons verlaten''. President Chirac loofde Bécauds ,,aanstekelijk enthousiasme voor het Franse chanson''. Hij laat zowat 400 liedjes na, waarvan de bekendste in de halve wereld meegezongen worden. ,,Nathalie'', ,,L'important c'est la rose'', ,,Quand il est mort le poète'' en ,,Et maintenant'' bleven aan de lippen plakken -- het laatste zelfs in meer dan 150 versies, waaronder eentje van Barbara Streisand en Frank Sinatra als ,,What now my love'. Bécaud was niet enkel een chansonnier, maar vooral een crooner. Een charmante showman, meestal gekleed in een lichtblauw pak, die zelfs op hoge leeftijd van een concert nog een feest maakte. Drie jaar vroeger stond hij nog in de Parijse Olympia. Wie anders dan Bécaud, voor wie ze in 1954 letterlijk de stoelen sloopten, kon de heropening van die zaal inluiden? Hij vocht tegen botkanker, kreeg chemotherapie, maar hij stond er toch. Zijn grootste successen beleefde hij in de jaren vijftig en zestig. Zijn laatste succes, ,,Quand t'es petit dans le midi'', kwam in 1993. Bécaud was de pensioengerechtigde leeftijd toen al voorbij en kon terugkijken op een fantastische carrière. Gilbert Bécaud (zijn echte naam was François Gilbert Silly) groeide op in Toulon, in een familie van kleine handelaars. Op zijn vijfde volgde hij al pianoles en net na de Tweede Wereldoorlog debuteerde hij als pianist in de Parijse nachtclubs. Hij begeleidde later Marie Bizet, die hem aanmoedigde zelf ook te zingen, wat meteen succes opleverde. De stroom hits hield aan, en in 1966 stond Bécaud drie weken lang op de planken in Broadway. De vergelijking met Charles Aznavour dringt zich op. Ze debuteerden samen, in de vroege jaren vijftig, toen Edith Piaf haar grote successen vierde. Piaf hielp hem, zoals Bécaud op zijn beurt zijn grootste leerling Julien Clerc raad zou geven. Volgens sommigen was Aznavour meer bezig met zijn imago en bleef Bécaud meer de grote jongen die graag droomde. Daarom blijven zijn liedjes aanspreken. Niet alleen om de hoeveelheid energie die ze bevatten, maar om de kleine, romantische verhalen die blijven aanspreken. Grote theorieën had hij daar niet over, naar andere muziek luisterde hij niet veel. Een van zijn uitspraken: ,,Een bloem heeft ook geen benul van tuinieren.'' Will Tura, een van zijn grootste fans in Vlaanderen, reageerde: ,,Toen ik 24 of 25 jaar was, heb ik hem voor het eerst in L'Olympia gezien. Hij sprong van de hak op de tak. Zeer uiteenlopende dingen. Dat was een enorme les voor mij. Ik begreep dat je ieder succesje moet vergeten, je moet telkens opnieuw beginnen.'' Tura zou in mei van het volgend jaar een concert met Bécaud gezongen hebben. Bécaud had ook graag wat meer in films geacteerd, maar als variétéartiest werd hij zelden gevraagd. Die status leverde hem ook hoon op toen hij zich aan een ,,opera'' waagde, "Aran", die ondanks de kritiek vaak en op veel plaatsen uitgevoerd werd. Maar een boerderij in Potou, waar hij Arabische paarden fokte, en een buitenverblijf op Corsica, en nog een optrekje bij Parijs, en zes kinderen, zullen hem ongetwijfeld getroost hebben. In 1999 verscheen zijn laatste plaat, "Faut faire avec", en voor zijn dood had hij nog een nieuwe plaat ingeblikt, "Mon cap", met Quincy Jones als producer. Zoals George Harrison laat Bécaud dus een muzikaal testament na.

2001 - + Clifford T. Ward in zijn geboortedorp Kidderminster, UK. Zanger en componist, bekend van de hit "Gaye" uit de jaren ’70. Hij werd 57. Hij leed al 17 jaar aan multiple sclerose en stierf aan een longontsteking.

2002Rode Duivel Joos Valgaeren heeft de nacht samen met twee ploegmaats doorgebracht in de cel, meldt de BBC. De verdediger van het Schotse Celtic Glasgow zou betrokken zijn bij de diefstal van een fototoestel na een incident met een persfotograaf. De identiteit van de drie is nog niet bevestigd. Tijdens een kerstfeestje in een nachtclub in het Engelse Gateshead zou er een incident hebben plaatsgevonden tussen de betrokken spelers en een persfotograaf. Toen de spelers nachtclub Buffalo Joe's hadden verlaten bleek een fototoestel verdwenen. De fotograaf diende prompt een klacht in. Korte tijd later zouden Joos Valgaeren, de Nederlander Bob Petta en de Zweed Johan Mjallby zijn opgepakt. Middenvelder Neil Lennon zou ook zijn gearresteerd maar korte tijd later alweer vrijgelaten. Celtic wil geen commentaar kwijt over de zaak. Het kan ook niet bevestigen of het om de drie voetbalspelers gaat. Het fototoestel zou ondertussen zijn teruggevonden en aan de eigenaar teruggegeven. De politie onderzoekt nu of het toestel wel degelijk gestolen is en, zo ja, door wie. De drie blijven voorlopig aangehouden en worden later verder ondervraagd.

2002 – Een zwart-wit portretfoto van filmicoon Marilyn Monroe brengt 14.000 pond of bijna 22.000 euro op op een veiling bij Christie's in Londen. De foto bracht twee keer zoveel op als verwacht. De foto is opgedragen aan een manager van de ster die Monroe tegen het lijf was gelopen op een moment dat haar carrière in de slop zat. Monroe ontmoette de man, John Hyde, voor het eerst op een oudejaarsfeestje in 1948. De foto, genomen rond 1949 is getekend met ,,To John, I love you, my Dearest, Marilyn''. Uiteindelijk werd de foto gekocht voor 14.000 pond of bijna 22.000 euro door het 'William Morris Agency', het bureau waarvoor Hyde indertijd werkte. Oorspronkelijk was de prent geschat tussen de 5.500 pond (bijna 8.600 euro) en de 7.000 pond (bijna 11.000 euro). Volgens de biografie van de filmster was Hyde wanhopig verliefd op de blondine. Zij vond hem wel leuk en ze was heel dankbaar voor de hulp die ze van hem had gekregen, maar de liefdesgevoelens waren niet wederzijds. Hyde stierf in 1950 aan een hartaanval, in hetzelfde weekend dat Monroe een uitnodiging naar zijn huis in Palm Springs Californië had afgewezen. De dag na zijn begrafenis ondernam Monroe een zelfmoordpoging. De filmster is uiteindelijk in 1962 gestorven.

2002 - Linda Wagenmakers en haar man Greg Kromosoeto krijgen een dochter. Zij noemen haar Lois Satine Claire. Het meisje weegt zes pond en is 49 centimeter lang. Linda Wagenmakers heeft Greg Kromosoeto ontmoet bij de musical Miss Saigon. Hierin speelt zij de hoofdrol. Hij is één van de dansers. Linda en Greg Kromosoeto zijn op 10 maart 2000 in Villa Sonsbeek in Arnhem met elkaar getrouwd.

2003 - De Amerikaanse popzanger Michael Jackson wordt formeel aangeklaagd wegens kindermisbruik. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse stad Santa Barbara de dag voordien aangekondigd. De openbaar aanklager meldde eerder al dat Jackson wordt aangeklaagd wegens ,,meerdere'' feiten van seksueel misbruik van een minderjarige. Jackson gaf zichzelf eind november aan bij de politie, nadat tegen hem een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Hij is vrijgelaten op een borgtocht van 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro). De aanklagers hebben de details van de feiten waarvan Jackson wordt verdacht, nog niet bekendgemaakt. Volgens Amerikaanse media zou de zanger een twaalfjarig kankerpatiëntje hebben misbruikt. Jackson heeft de beschuldigingen stellig ontkend. Volgens zijn advocaten heeft de moeder van de betreffende jongen onder ede verklaard dat Jackson haar zoon nooit kwaad heeft gedaan.

2003 - Onder de titel MetroPaul geeft Paul de Leeuw een show in het Concertgebouwin Amsterdam. Hij wordt begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. De hoogtepunten worden op 23.4.2004 op de dubbel-CD MetroPaul uitgebracht. Paul de Leeuw zingt onder meer "Ik Heb Je Lief", "De Steen" en "Ik Wil Niet Dat Je Liegt".

2004 – De Castar 2004 gaat naar Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, slachtoffers van Marc Dutroux. De Castarprijs is de publieksprijs die wordt uitgereikt aan de markantste persoonlijkheid van het jaar. Andere kandidaten waren CD&V-voorzitter Yves Leterme, kunstenaar Luc Tuymans, Olympisch bondscoach Robert Van de Walle en filmmaker Erik Van Looy. De Castar werd dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. Ook nu nomineerden de hoofdredacteuren van De Standaard, van de VRT-nieuwsdienst van Radio 1 en van Canvas vijf personen. Daarna kon het publiek zijn stem uitbrengen. De vorige winnaars waren Vincent Rijmen & Joan Daemen (2000), Inge Vervotte (2001), Mieke Van Noppen-Hendrickx (2002) en kardinaal Godfried Danneels (2003).

2005 – De Britse rocker Pete Doherty, vriend van topmodel Kate Moss, wordt door de politie tegengehouden omdat hij onder invloed achter het stuur zat. De 26-jarige zanger, die geen moeite doet om zijn gebruik van crack en heroïne te verstoppen, werd zondagochtend door de politie gecontroleerd omdat hij op een nonchalante manier zijn voertuig bestuurde. Hij was onder invloed van drugs of alcohol. In zijn wagen werden verdachte middelen aangetroffen. Doherty werd op borg vrijgelaten tot in februari. Het eerste album van Doherty's nieuwe rockgroep Babyshambles is pas uitgebracht, maar de man is vooral bekend van zijn knipperlichtrelatie met Kate Moss. De twee zijn trouwens aan elkaar gewaagd, want ook Moss was een tijdje op de sukkel door drugsproblemen. In het begin van de maand zei Doherty aan de Britse krant The Sun dat Moss met hem gebroken had, omdat hij op eigen initiatief een Amerikaanse ontwenningskliniek had verlaten. Hij mocht daar nochtans op kosten van Kate een ongetwijfeld dure behandeling volgen om van zijn problemen af te geraken.

2006 – + Joe Barbera, de helft van het animatieteam Hanna-Barbera dat tekenfilms als Tom and Jerry, Yogi Bear en de Flintstones voortbracht, op 95-jarige leeftijd. Samen met de in 2001 overleden Bill Hanna boekte Barbera in de jaren ’30 succes met de kat- en muisfilms van Tom en Jerry, waarvoor ze in de loop der jaren maar liefst zeven Oscars in de wacht sleepten. In de jaren ’50 boekten ze verdere successen met tekenfilmseries voor de televisie, zoals de Flintstones, de Jetsons, Yogi Bear, Scooby-Doo en Huckleberry Hound and Friends. Barbera verzorgde de tekeningen en bedacht de grappen, Hanna bracht warmte en uitgekiende timing.

2006 - Enkele artiesten, waaronder Carlos Santana en leden van Led Zeppelin en The Doors, klagen William Sagan aan. Via zijn website biedt hij unieke geluidsopnamen en memorabilia zoals foto’s, t-shirts en concertposters te koop aan. Het materiaal is afkomstig uit de nalatenschap van de in 1991 overleden Amerikaanse impresario Bill Graham. William Sagan heeft deze verzameling voor bijna 4 miljoen euro aangeschaft.

2013 - De fotografe Kate Barry, de oudste dochter van Jane Birkin, overlijdt na een val of een sprong uit haar appartement in Parijs. Onderzoek moet uitwijzen of het om een wanhoopsdaad gaat. Volgens een bron dichtbij het dossier zou de 46-jarige Barry zich van de vierde verdieping van haar appartement in het Parijs hebben laten vallen. Barry was alleen in het appartement, waar ook antidepressiva werden gevonden. Kate Barry is de dochter van Jane Birkin en van wijlen John Barry, de Britse componist van filmmuziek die ook de soundtrack voor elf James Bond-films componeerde. Haar ouders gingen uit elkaar kort na haar geboorte, waarna Serge Gainsbourg voor een deel de vaderrol voor zijn rekening nam. Barry, een bekende fotografe wiens werk zelfs in Vogue te zien was, is ook de halfzus van Charlotte Gainsbourg en Lou Douillon, de andere dochters van Birkin. Barry laat zelf een zoon van 26 na.

 

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact