Dagklapper

Dagklapper

 

22 MEI

---- - Canada viert Victory Day

---- - In Schotland was deze dag ooit een grote sportdag. Veel van de spelen die beoefend werden zagen er nogal onbeschaafd uit. Bij het gansrijden b.v. bond men een levende gans, waarvan de nek met vet was ingestreken, aan de poten aan een tak of dwarsbalk. De deelnemers probeerden hun rijkunst te paard te bewijzen door als eerste de kop van de gans al rijdend af te trekken. Hierna werd een even aangenaam spelletje opgedist: men plaatste een kat in een met roet gevuld vat, dat men aan een balk hing. Men sloeg nu met staven op het vat en de eerste die er een gat insloeg, waardoor de ondertussen compleet waanzinnig geworden kat kon ontsnappen, won het spel.

---- - H. Emiel (Amelis, Miel, Milo)

625 - + H. Julia (Juliette)

1272 – De Egyptische sultan Baibars sluit een bestand met de christenen en de Engelse kroonprins Edward, dat 11 jaar zou duren.

14eE - In de Beierse wet kregen de vrouwen het recht met mannen te duelleren om twisten bij te leggen.

1455 - De verjaardag van The Battle of St. Albans in Engeland. Men vertelt dat elk huis op de plaats van de slag vandaag nog vol is van het geluid van wapengekletter en dat in de St. Albansabdij de geesten van de monniken de oude metten zingen.

1457 - + H. Rita van Cascia

1611 - De Engelse koning James I benoemde de 1e 200 baronets, de laagste van de erfelijke adellijke rangen, tegen 1000 pond per stuk, om geld bijeen te krijgen voor de verbetering van de toestand in Ulster. Deze eerste baronets mochten op hun wapenrok de open rode hand dragen, die vroeger gedragen maar kwijtgespeeld was door de O'Neils, de fameuze Rode Hand van Ulster. Men geloofde dat de rode hand een of andere bloedige daad of moord in de geschiedenis van het geslacht O'Neil symboliseerde.

1667 - + Paus Alexander VII

1761 - In Philadelphia, USA wordt de eerste levensverzekeringspolis afgesloten.

1786 - John Jakob Astor plaatst een advertentie in Amerikaanse dagbladen, waarin hij zegt dat hij zopas een mooie verzameling muziekinstrumenten zoals piano's, spinetten, fluiten, klarinetten, hobo's en vioolsnaren heeft geïmporteerd uit Engeland. Ze zijn te koop tegen goede voorwaarden.

1813 - ° Richard Wagner, componist

1856 - Senator Charles Sumner van de Amerikaanse staat Massachussetts liet zich op 21 mei kwetsend uit over Senator Butler van de staat South-Carolina, die echter afwezig was. Vandaag kwam Preston S. Brooks, de neef van Bulter, de Senaatszaal binnen en zei tot Sumner dat hij de staat South-Carolina en zijn familielid, dat oud en afwezig was, had beledigd en dat hij gekomen was om hem te straffen. Hij ranselde Sumner toen af met een wandelstok tot deze gebroken was en het slachtoffer bloedend op de grond lag. Brooks werd gearresteerd en kreeg een boete van 400 dollar. Senator Sumner was gedurende 4 jaar invalide ten gevolge van de geweldpleging.

1859 - ° Sir Arthur Conan Doyle, schrijver en geestelijke vader van de detective Sherlock Holmes.

1859 - + Ferdinand II Bomba, Siciliaanse koning

1877 - De Duitse Academie verklaarde dat de directeur van de Hertogelijke Archieven van Zerbst (Anhalt) het tweede deel van de vertaling van het Oude Testament van Maarten Luther in zijn eigen handschrift had ontdekt. Het dateerde uit 1523 en gaf de vertaling van bijna de volledige bijbeltekst van Joshua tot Esther op 216 kwartobladen.

1885 - + Victor Hugo, Franse schrijver van o.a. "Les Misérables" en "Notre Dame de Paris". Hij was 83.

1891 - Thomas Edison presenteert de eerste show met bewegende beelden. Aan de leden van de National Federation of Women's Clubs worden beelden vertoond van een man die aan het bowlen is.

1892 - ° Ralph Peer.

1892 - Er wordt een patent verleend voor tandpasta in een tube.

1899 - ° Will Namour, de helft van het duo Namour & Smith, populair in de jaren '20 en '30.

1900 - Edwin Votey krijgt een patent voor de pianola, de piano die uit zichzelf speelt.

1906 - Wilbur en Orville Wright nemen een patent op hun vliegtuig.

1907 - ° Sir Lawrence Olivier, acteur.

1914 - ° Sun Ra (Herman ‘Sonny’ Blount) in Birmingham, Alabama, USA. Componist en orkestleider. Hij beweert echter zelf dat hij niet geboren is maar simpelweg op aarde terechtkwam uit een ander zonnestelsel. Sun Ra haalde zijn muziekdiploma aan de Alabama A&M University en vestigde zich in Chicago in het midden van de jaren ’30. In het begin van zijn carrière werkte hij met Fletcher Henderson en Coleman Hawkins. In het begin van de jaren ’50 nam hij de naam ‘Sun Ra’ aan en richtte zijn eerste eigen orkest op. In de loop der jaren gaf hij zijn eigen groep diverse namen: the Solar Arkestra, the Space Arkestra en the Intergalactic Myth-Science Arkestra, bijvoorbeeld. Hij bespeelde gewone instrumenten als piano, keyboards en synthesizer maar ook eigen creaties zoals bijvoorbeeld de ‘rahsichord’ en de ‘sun harp’. Zijn concerten waren multimedia fantasieën, met muzikanten, zangers, dansers, circusartiesten en veel kleurrijke kostuums en theatereffecten. Sun Ra nam 115 albums op gespreid over 30 jaar, de meeste op zijn eigen platenlabel. De best gekende zijn : "Sun Song", "The Nubians of Plutonia", "The Heliocentric Worlds of Sun Ra vol 1 & 2", "Pictures of Infinity and Sunsrise in Different Dimensions". Je moest Sun Ra gezien hebben om te kunnen geloven wat er over hem werd verteld. Hij overleed op 30.5.1993.

1916 - In het Hoger Beroep dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie tegen Coca-Cola had aangetekend, werd de frisdrankgigant op alle punten in het ongelijk gesteld. Dat was een klap voor Asa Candler die zich kandidaat had gesteld voor het burgermeesterschap van Atlanta. Hij besloot zijn aandelen te verkopen. Hij gaf Harold Hirsch opdracht te laten weten dat hij een bod van 25 miljoen dollar in overweging zou nemen.

1919 - Het ouderlijk huis van Stijn Streuvels in Avelgem wordt verkocht.

1919 - ° Paul Vanden Boeynants, oud-premier van België.

1921 - ° Maurice Mysels in Pittsburg, Pennsylvania, USA. Hij was de auteur van "I want you, I need you, I love you" bekend van Elvis Presley (1956).

1922 - ° Serge Reggiani, Franse acteur en chansonnier. Hij overleed op 23.7.2004.

1924 - ° Charles Aznavour (Shahnour Varenagh Aznavourian) in Parijs. De tot Fransman genaturaliseerde Armeense zanger, componist en acteur in Parijs raakt met de hulp van de roemruchte Edith Piaf wereldberoemd en wordt een ster van het Franse chanson. Zijn grootste hits: "Viens au creux de mon épaule" (1954), "Sur ma vie" (1955), "On ne sait jamais" (1956), "Hier encore" (1957), "Je ne peux pas rentrer chez moi" (1959), "Tu te laisse aller" (1960), "Je m'voyais déjà" (1961), "La Mama" (1963), "La Bohème" (1966), "Désormais" (1969), "Mourir d'amour" (1971) en "Comme ils disent" (1973). Hij boekt een internationale hit met het Engelstalige "She" (1974). Als acteur speelt hij zijn grootste rol in de film "Shoot the pianist" (1959) van François Truffaut.

1931 - ° Kenny Ball (Kenneth Daniel Ball) van Kenny Ball & the Jazzmen in Ilford, Essex, UK. Hij was eerst verkoper en reclameman. Hij begon zijn carrière als semi-professioneel bij Charlie Galbraith’s All Star Jazz Band in 1951. Hij werd helemaal beroeps op zijn 23° toen hij lid werd van Sid Phillips’ Band, daarna Eric Delaney’s Band en Terry Lightfoot’s New Orleans Jazzmen. Met deze laatste had hij zijn eerste belangrijk publiek optreden als solist op het Festival of Jazz in de Royal Albert Hall in Londen in 1959. Rond dezelfde tijd kreeg hij zijn eerste televisieoptreden. In december 1958 richtte hij zijn eigen dixieland orkest op, The Jazzmen, met Diz Disley, banjo, Johnny Bennett, trombone, Dave Jones, klarinet, Colin Bates, piano, Vic Pitts, bas, en Ron Bowden, drums. Zij debuteerden in maart 1959 op radio en televisie. Daarop trokken zij naar de clubs op het continent en speelden een seizoen in 1959 en 1960 in de Storyville Club in Frankfurt, Duitsland. Lonnie Donegan hoorde hen bij een televisieauditie en was zo onder de indruk dat hij hen onder de aandacht bracht van Pye Records die hen een contract gaf. Hun eerste plaat was "Samantha" (1961), gevolgd door "Midnight in Moscow". Dat werd een wereldwijd succes met een nr. 2 zowel in de Britse Top 30 (1961) als in de Amerikaanse Hot 100 (in 1962). Deze eerste millionseller voor trompetspeler Kenny Ball was gebaseerd op het klassieke Russische liedje "Podmoskovskie Vetsjera" van de Russische componisten Vasilij Solovjev-Sedoj en M. Matusovskij. Er is geen Rus die dit liedje niet kent en als je ooit een avondje bij Russische vrienden doorbrengt, moet je het gegarandeerd meezingen. Zelfs Reagan overkwam dit toen hij Gorbatsjov ging opzoeken. De Nederlander Jan Burgers met zijn New Orleans Syncopators hebben de verdienste dit Russische liedje het eerst een dixielandjasje te hebben aangemeten. Een half jaar later nam Kenny Ball het nummer op met zijn Jazzmen. Zij waren één van de beste traditionele jazzbands en toerden wereldwijd : USA, Australië, Nieuw Zeeland en het Verre Oosten. Kenny Ball speelt niet alleen trompet, hij zingt ook en speelt mondharmonica. In 1963 was hij de eerste Britse jazzmuzikant die ereburger van New Orleans werd.

1934 - ° Al Brown, Amerikaanse bandleider van Al Brown's Tunetoppers, opgericht in 1953. Zijn enige hit is "The Madison" (1960).

1938 - ° Susan Strasberg, in New York City. Amerikaanse actrice. Zij overleed op 21.1.1999.

1938 - ° Richard Benjamin, acteur.

1940 - Stijn Streuvels vlucht met zijn familie naar Kortrijk. Zijn woning, het Lijsternest, wordt in het oorlogsgeweld zwaar beschadigd.

1940 - ° Michael Sarrazin, Canadese film- en televisieacteur. Hij overleed op 17.4.2011.

1941 - ° Paul Winfield, Amerikaanse acteur. Hij overleed op 7.3.2004.

1941 - ° Bruce Rowlands, Britse drummer bij Joe Cocker & The Grease Band, Gallagher & Lyle, Fairport Convention, Bryan Ferry, John Martyn, Donovan, Ronnie Lane, Ralph McTell, Bill Wyman, Slim Chance en anderen. Hij speelde o.a. mee op het album "Another Time, Another Place" (1974) van Bryan Ferry en op 2 tracks van "In Search of Eddie Riff" (1974) van Andy McKay.

1942 - ° Calvin Simon in Beckley, West Virginia, USA. Lid van Parliament en Funkadelic. Hij begon als lid van The Parliaments, een doo woop vijftal, waar ook George Clinton deel van uitmaakte.

1942 - ° Barbara Parkins, Canadese actrice.

1946 - ° George Best in Belfast. Hij was Europees voetballer van het jaar in 1968.

1946 - ° Shirley Zwerus, Nederlandse zangeres.

1948 - ° Doug Gray, zanger van The Marshall Tucker Band.

1948 - "You can't be true, dear" van Ken Griffin komt in de States voor 7 weken op nr. 1.

1950 - ° Bernie Taupin, huistekstschrijver van Elton John, in Sleaford, Lincolnshire, UK. Hij heeft ook soloplaten gemaakt, maar zonder succes.

1951 – ° Johan Verminnen, in Wemmel. Vlaamse zanger. Hij heeft zijn eerste groepje, ’t Klaverke met twee vrienden, Luk Van der Straeten en Luc Verhaeghen en later een ruigere skifflegroep met o.a. Leon Lamal en Erik Van Neygen, onder diverse benamingen zoals The Motten Drizzle en Jonathan's Arc. Hij loopt school in het Sint-Pieterskollege in Jette, met wisselend succes. Dan onderbreekt hij zijn middelbare studies en schrijft zich in aan het Conservatorium in Brussel voor dictie en voordracht. Onverwachte tv-bekendheid via 'Ontdek de Ster' in 1969 doorkruist die plannen. Will Tura brengt hem in contact met platenbaas Jean Kluger. Willy Albimoor speelt voor leraar en arangeur. Zijn eerste plaat met als titel 'Johan Verminnen' verschijnt in 1971, opgenomen in 1970 in de Brusselse Studio Madeleine. Zijn eerste muzikanten zijn Raymond Van het Groenewoud, Danny Rut en Jean-Marie Blanckaert (broer van Will Tura). Frans Leven en Jean-Luc Van Lommel vervoegen de groep. De polderpop is geboren. Zijn tweede elpee neemt hij ook op in de Madeleine onder leiding van Raymond (1972). In '73 verlaat Raymond de groep en Koen De Bruyne komt er bij. Het publiek maakt kennis met een groot talent. Een nieuwe plaat is het resultaat, met o.a. 'Met zeven aan tafel', 'Kapitein Eenoog' en 'Een of andere dag' (Toots Thielemans soleert). In 1974 zorgen Dan Lacksman, Koen De Bruyne en Johan voor een 'pensioennummer' : "Laat me nu toch niet alleen" wordt een kaskraker. In de zomer 1975 winnen Johan, Koen, Firmin Timmermans en Yvan De Souter het 'Festival de la chanson française' in Spa. Ook Jean Blaute maakt als nieuwkomer een onuitwisbare indruk. Een Franstalige plaat verschijnt: 'Elle chante na na na'. Europalia is een andere onbekende mijlpaal. Franse chansons van Leveillée, Ferré, Nougaro en Brel moeten eraan geloven. In 1976 verschijnt 'Stilte als refrein' met de klassieker 'Brussel'. Nekka in het Antwerpse sportpaleis wordt geteisterd in het illustere gezelschap van Toots Thielemans. Op 3 maart '77 weerklinkt de beroemd geworden aankondiging van Jari Demeulemeester 'Rockend chanson op 33 toeren!' De eerste verzamelplaat wordt op de markt gegooid, alsook een tweede Franstalige elpee 'Je ne suis pas un flamand rose'. Een vakantie-uitstap met Jean Blaute doet Johan zingen in de 'Grand Ole Opry' in Nashville : chanson in de countrytempel. In 1979 krijgt hij een Sabamprijs net als Adamo. Dagen van verdriet: Koen De Bruyne overlijdt. Tars Lootens en Jean-Marie Aerts stappen in de groep. 'Als mijn gitaar me helpt' met 'Bar Tropical' en 'Tussen spelers en drinkers' is Johans eerste eigen productie. Na een warme Mallemuntdag wordt 'Rue des Bouchers' voor de eeuwigheid vastgelegd zonder sponsoring van 'Chez Leon'. Roland Van Campenhout en Big Bill drinken mee.

1954 - ° Jerry Dammers, pianist en songwriter van The Specials in Coventry, Warwickshire, UK. Hij was ook de drijvende kracht achter de 2-tone ska sound in 1979. (of 22 april 1954).

1954 - Bob Dylan viert zijn Bar Mitzvah.

1955 - ° Iva Davis, Australische zanger, gitarist en songwriter. Hij richt de groep Flowers op in januari 1980. In hetzelfde jaar hebben zij hun eerste Top 10-hit in Australië. In februari 1981 veranderen ze hun naam in Icehouse. Vanaf 1983 hebben zij internationaal succes met "Hey Little Girl" (1983), "Crazy" (1987) en "Electric Blue" (1988).

1955 - ° Al Corley, Amerikaanse acteur, zanger en songwriter. Hij was populair in Duitsland, waar hij een hit had met "Square Rooms" (1984).

1955 - ° Mary Black in Ierland. Zij is een folkzangeres die uit een muzikale familie komt. Tot het einde van de jaren '80 zong zij bij de Ierse groep De Dannan. Toen ging zij solo werken. LP "Shine" (1997) en hit "One And Only" (1997).

1955 - De overheid van Bridgeport, Connecticut, USA verbood een dansfeest in de Ritz Ballroom, waarop Fats Domino de hoofdvedette zou zijn geweest. Een vroegere bijna-rel op een rock 'n roll-danspartij in de Arena in het nabijgelegen New Haven werd opgegeven als de reden.

1955 - De autoriteiten van Bridgeport, Connecticut, USA verbieden een optreden van Fats Domino in The Ritz Ballroom. Men wil voorkomen dat hier rellen uitbreken. Een rock’n’roll-avond in het naburige New Haven is eerder behoorlijk uit de hand gelopen.

1956 - ° Dennie Christian (Bernd Althoff), in Bensberg bij Keulen. Duitse schlagerzanger. Zijn eerste liedjes nam Dennie als 17-jarige op. Zijn eerste plaat was "Jede große Liebe hat ein Happy-End". Pas zijn vierde single bracht het succes: "Rosamunde" (1974), gevolgd door "Besame Mucho" (1976). Dennie trok zich na zijn eerste vijf jaar als artiest uit Duitsland terug en concentreerde zich als zanger en tv- en radiopresentator op de Benelux. Als opvolger van Freddy Quinn presenteerde hij het "Schlagerfestival van Kerkrade" sinds 1982. Na de dood van zijn manager, vriend en festivalorganisator Harry Thomas in 1991 nam hij ook de organisatie van het festival over. Aan het eind van de jaren ‘80 keerde hij terug en had een comeback in Duitsland.

1956 - George Melly, UK jazzzanger, beleeft zijn debuut als zanger met Mick Mulligan's Jazzband in de Condor Club in Wardour Street, Londen. In 1978 kwam hij zelfs op een rocksingle voor, n.l. op de flipside van een single van The Stranglers "Old Codger".

1957 - ° Paul Winfield, acteur.

1958 - Rock 'n roller Jerry Lee Lewis komt op het Londense vliegveld Heathrow aan voor zijn eerste Britse tournee, nadat hij de vorige kerstperiode bovenaan de Britse hitparade heeft gestaan met "Great Balls of Fire". Hij wordt vergezeld door zijn vrouw Myra. Alles loopt lekker tot een reporter ontdekt dat Jerry Lee getrouwd is met zijn veertienjarige achternichtje. Dit nieuws slaat in als een bom. De rel is funest voor de carrière van Jerry Lee Lewis.34 van de 37 geplande optredens worden daarop geschrapt en Jerry Lee keert naar de States terug.

1959 - ° Morrissey (Stephen Patrick Morrissey). In november 1982 richt hij the Smiths op. Hun eerste single verschijnt in mei 1983. Hun eerste hit is "This Charming Man" (1983). Daarna wordt de groep al vlug een cultband, al hebben zij nog hits als "’Girlfriend in a coma" (1987), en split in de herfst van 1987. De muziek van deze band, hoewel ongetwijfeld populair, is vaak beschreven geweest als vervelend en deprimerend. Het is misschien geen grote verrassing dat twee van de helden van Morrissey precies Billy Fury en Oscar Wilde zijn, beide tragische figuren op hun manier. Hun grootste hits zijn: "Heaven knows I'm miserable now" (1984) en "Sheila take a bow" (1987). Vanaf 1988 werkt Morrissey solo en scoort hits als "Suedehead" (1988), "Every day is like Sunday" (1988), "The last of the famous international playboys" (1989), "Interesting drug" (1989), "Alma Matters" (1997) en "Satan Rejected My Soul" (1997).

1959 - ° Dalbello (Lisa Dalbello), Canadese zangeres, actrice, presentatrice en songwriter. Op haar 12° schrijft zij haar eerste songs en als zij 13 is is zij reeds een veel gevraagde presentatrice. Zij componeert voor Heart en Queensryche en schrijft de Engelse teksten voor Nena. Haar grootste eigen hit is "Tango" (1987).

1961 - ° Caroline Buckley van the Banderas.

1961 - "Mother-in-law" ven Ernie K. Doe komt voor 1 week op nr. 1 in de USA. De ultieme plaat over de schoonmoeder droeg uiteraard niet de goedkeuring mee van de Mothers-In-Law of America, maar verdiende toch een plaats in de rockgeschiedenis, doordat het de gospelpiano van de New Orleans sound van Allen Toussaint verspreidde over de rest van de States. Toussaint was baas van A&R van Minit Records, een label opgericht in 1960. In maart 1960 scoorde hij met "Ooh Poo Pah Doo" van Jessie Hill een nr. 28 in de Hot 100. Ernie K-Doe vond "Mother-in-Law" in de vuilnismand van Allen Toussaint. Het was een song die deze laatste had geschreven en weggegooid. Ernie had op dat ogenblik huwelijksproblemen en vond dat zijn schoonmoeder daar voor een stuk verantwoordelijk voor was en hij vroeg Toussaint of hij het nummer mocht opnemen. Het onvergetelijke van de song is ongetwijfeld de diep basstem van Benny Spellman die tussendoor "mother-in-law" reciteert. Ernie zou Spellman een wederdienst bewijzen door mee te zingen op diens single "Lipstick Traces" (1962). "Mother-in-Law" was Ernie K-Doe’s enige Top 50 hit. Zijn allerlaatste hitje, een nr. 99, had hij in februari 1962 met "Popeye Joe". Er kwamen enkele antwoordsongs : "Get out of my house" (1962) en "My Mother-in-Law is in my hair again" (1964) van Ernie K-Doe zelf en "Brother-in-law (He’s a moocher) (1961) van Paul Peek en "Son-In-Law" (1961) van The Blossoms en ook van Louise Brown. Hij ging nog wel door met platen maken voor Minit, tot het werd verkocht aan Liberty in 1965 en Ernie K-Doe een contract ondertekende met Duke Records. Drie jaar later keerde hij terug bij producer Allen Toussaint, maar dat leverde geen ophefmakende platen meer op. Ernie K-Doe bleef zingen in de nightclubs van New Orleans en op het jaarlijkse New Orleans Jazz en Heritage Festival. Daarmee was de cirkel rond. "Mother-in-Law" van Ernie K-Doe kwam op nr. 1 in de Amerikaanse Hot 100 op 22.5.1961, voor 11 week. In de UK was de hoogste notering nr. 29.

1962 - In Warffum, Nederland wordt de Knooppuntcentrale van de PTT in gebruik genomen. Het hele Nederlandse telefoonnet is nu automatisch.

1963 - The Beatles treden op in het Gaumont Theatre in Ipswich, UK

1964 - + Alex de Vries, de Vlaamse klaviervirtuoos, die diverse tournees door Europa en Afrika maakte, in Brussel. Hij was 45 jaar oud.

1964 - Cliff Richard & The Shadows beginnen aan een serie optredens in L’Olympia in Parijs. Speciaal voor deze shows heeft Cliff Richard twee Franse liedjes ingestudeerd. Dit zijn "La Mer" en "Boum", klassiekers van Charles Trenet.

1965 - De LP "Freewheelin'" van Bob Dylan is de nieuwe nr. 1 in de UK LP parade. De LP was al bijna een jaar uit.

1965 - "Ticket to ride" van the Beatles komt voor 1 week op nr. 1 in de USA.

1965 - In een nieuwe aflevering van "Thank Your Lucky Stars" op de Britse commerciële omroep ABC ontvangt presentator Brian Matthew Billy J. Kramer & The Dakotas, Unit 4 + 2, The Settlers, Babbity Blue, Ray Coussins, The Spencer Davis Group, Screaming Lord Sutch & The Savages en The Cannon Brothers als zijn muzikale gasten.

1966 - De groep The Castilles brengt het nummer "That's what you get" uit in New Jersey, USA. Het zou waarschijnlijk totaal vergeten geweest zijn ware het niet geweest dat een van de groepsleden een zekere zestienjarige Bruce Springsteen was.

1966 - ° Johnny Gill, in Washington, D.C., USA, als zoon van een predikant. Soulzanger, vooral bekend voor zijn romantische ballads en lid van New Edition. Hij begon te zingen op zijn vijfde in de familiale gospelgroep Wings Faith, samen met zijn broers Bobby, Jeff en Randy Gill. Zijn platencarrière begon in 1983, toen zijn jeugdvriendin Stacy Lattisaw hem ervan overtuigde een demo op te nemen. Die kwam in de handen van de baas van Atlantic Records. Zo kwam zijn titelloos debuutalbum kort daarna uit. Daarop zijn eerste, kleine hitje "Super Love". Gill zong lead- en backing vocals, maar speelde ook gitaar, basgitaar, bongo’s en drums. Dan vormde hij ploeg met Stacy Lattisaw voor een album met duetten, met daarop hun eerste gezamenlijke hit, "Perfect Combination". Zijn tweede album voor Atlantic bracht de song "Half Crazy". In 1987 begon een nieuw hoofdstuk toen Michael Bivins hem rekruteerde voor de groep New Edition, waar hij leadzanger Ralph Tresvant moest vervangen. Die zou een solocarrière beginnen, maar bleef uiteindelijk toch. Samen namen zij het album "Heart Break" op, waarop de groep een rijper, meer volwassen sound laat horen met hits als "Can You Stand The Rain," "N.E. Heartbreak," "If It Isn't Love," en "Boys To Men." Solo ging hij door met een tweede titelloze album in 1990 met daarop hits als "My, My, My," "Rub You the Right Way," "Fairweather Friend" en "Wrap My Body Tight". In 1993 kwam er nog een soloproject, "Provocative", met daarop singles als "Quiet Time to Play," "A Cute, Sweet, Love Addiction," en een emotionele gospel, "I Know Where I Stand." In 1996 was hij terug bij New Edition, met daarbij Bobby Brown, en zij namen " Home Again’ op, een album met de hitsingles "Hit Me Off" en "Still In Love". De titelsong "Home Again" werd niet uitgebracht als single, maar is een pareltje.

1967 - In het Brusselse warenhuis Innovation breekt brand uit. Er zijn niet minder dan 325 doden en tientallen zwaargewonden. Het slopen van de ruïne en het weghalen van het puin duurde bijna een jaar. De totale schade werd geraamd op ongeveer 2 miljard frank. De oorzaak van de brand kon niet achterhaald worden, ook niet na het grondige onderzoek en de verklaringen van de ooggetuigen. Het warenhuis werd in ieder geval op dezelfde plaats herbouwd.

1967 – The Supremes staan in het NBC televisieprogramma ´The Tonight Show´ van Johnny Carson. Een gedenkwaardige avond, want het is de laatste keer dat Florence Ballard met Diana Ross en Mary Wilson op het toneel staat. Het artiestenleven heeft haar tol geëist, want Florence is aan de drank en de drugs en wordt daarom uit het trio gezet. Haar opvolgster is Cindy Birdsong. Florence Ballard overlijdt op 22 februari 1976. Zij is 32 jaar geworden.

1967 - ° Dan Roberts, gitarist van The Crash Test Dummies.

1968 - John Lennon en Yoko Ono en George Harrison en zijn vrouw Patti Boyd geven een persconferentie ter gelegenheid van de opening van de tweede winkel van Apple op 161 Kings Road, Londen: "Apple Tailoring (Civil and Theatrical)", waar in hoofdzaak toneelkostuums verkocht worden.

1968 - "Young Girl" van Gary Puckett & the Union Gap komt voor 4 weken op nr. 1 in de UK.

1968 - Cream krijgt goud voor de LP "Disraeli Gears".

1968 - Cilla Black neemt haar eigen compositie "Work Is A Four Letter Word" op. Dit is de titelsong van de gelijknamige bioscoopfilm die op 6.6.1968 in het Carlton-theater in Londen in première gaat. In deze film vertolkt Cilla Black de rol van Betty Dorrick. David Warner is te zien als Valentine Brose. Het scenario is van Jeremy Brooks en Henry Livings. Peter Hall is de regisseur van "Work is A Four Letter Word". Eén dag na de première wordt de titelsong uitgebracht als de B-kant van "Where Is Tomorrow". Deze single komt op 12.6.1968 binnen in de Britse hitparade. Hij blijft op 39 steken.

1969 - De Queen Elizabeth II arriveert in New York. Ringo Starr en zijn vrouw Maureen en Peter Sellers waren aan boord en maken in New York opnames voor "The Magic Christian".

1970 - ° Naomi Campbell, Brits fotomodel.

1970 – Elvis Presley tekent een overeenkomst met MGM voor drie films. De eerste van deze drie is "That´s The Way It Is". Hierin wordt de zanger gevolgd tijdens de repetities voor een Las Vegas-show. Er zijn beelden te zien van het concert dat hij op 9.9.1970 in Phoenix, Arizona geeft.

1970 – "American Woman" van de Canadese groep The Guess Who bereikt de gouden status in de Verenigde Staten. Deze single is op 21 maart 1970 de Billboard Hot 100 binnengekomen. Vanaf 9 mei 1970 staat American Woman drie weken op de eerste plaats.

1971 - + Antoinette Nijhoff, de Nederlandse romanschrijfster die op zeer jeugdige leeftijd met de dichter Martinus Nijhoff trouwde, op 73-jarige leeftijd. Bekend werden vooral haar boeken "Twee meisjes en ik" en "De vier doden". Dit laatste boek had betrekking op de Tweede Wereldoorlog.

1972 - + Cecil Day-Lewis, Britse dichter. Hij was 68, geboren op 27.4.1904.

1972 - ° Alison Eastwood, actrice.

1972 – Het derde Pinkpop Festival wordt in het Sportpark van Geleen door twintigduizend mensen bezocht. Er zijn optredens van Argent, The Incredible String Band, Mungo Jerry, The Strawbs, Focus (voor de tweede keer), Iain Matthews & Plainsong en Michael Chapman. Felix Meurders staat voor het eerst als presentator op het Pinkpop-podium.

1972 – Een optreden van The Guess Who in het Paramount Theatre in Seattle wordt op de band vastgelegd. Deze live-registratie verschijnt op het album "Live At The Paramount". Op 19 augustus 1972 komt de LP de Billboard-albumlijst binnen. "Live At The Paramount" blijft op de 39ste plaats steken.

1974 - Rockcriticus Jon Landau van "Rolling Stone" magazine woont een concert bij van Bruce Springsteen & the E Street Band in Charley's Club in Cambridge, Massachusetts, USA. Landau schrijft later: "I saw rock and roll's future - and its name is Bruce Springsteen." Landau zou later Springsteen's manager en platenproducer worden.

1974 - ° A.J. Langer, actrice.

1975 - Rhodesië, met zijn blanke minderheidsregering, wordt vanwege zijn racistisch beleid, voortaan uitgesloten van de Olympische Spelen.

1976 - "Silly Love Songs" van Wings komt voor 1 week op nr. 1 in de USA.

1976 - Queen brengt "You're my best friend" uit.

1977 - Bij een brand in het hotel Hertog van Brabant op het Rogierplein te Brussel, komen 19 gasten om het leven.

1979 – "The Boss" van Diana Ross wordt op Motown uitgebracht. Alle tien tracks op deze LP zijn geschreven en geproduceerd door Nickolas Ashford en Valerie Simpson. The Boss komt op 16.6.1979 de Billboard-albumlijst binnen. De LP bereikt de veertiende plaats.

1979 – "Live At Budokan" van Cheap Trick bereikt de gouden status in de Verenigde Staten. Het album is een live-registratie van het concert dat Cheap Trick in april 1978 in de Budokan Hall in Tokio in Japan heeft gegeven. Live At Budokan komt op 24.2.1979 de Billboard-albumlijst binnen. De LP haalt de 4e plaats. Omdat Live At Budokan zo’n succes is, wordt de release van hun nieuwe studio-LP Dream Police enige tijd uitgesteld. Dit album zal in oktober 1979 verschijnen.

1980 - Engelbert Humperdinck wordt door een rechtbank aanzien als vader van een driejarig onwettig kind. Hij werd veroordeeld de moeder 2500 pond te betalen plus 50 pond per week onderhoudsgeld De moeder, Kathy Jetter, onthulde dat de relatie was begonnen toen Humperdinck haar had uitgenodigd op zijn schoot te gaan zitten op een concert, vier jaar daarvoor.

1980 - 5 gouden platen van Jimi Hendrix worden gestolen uit de Electric Ladyland studio's in Los Angeles, waaronder die voor zijn LP "Are You Experienced".

1980 – Precies een jaar na "The Boss", wordt "DIANA" van Diana Ross op Motown uitgebracht. Voor dit album roept zij de hulp in van Bernard Edwards en Nile Rodgers. Als de opnamen klaar zijn, is La Ross niet tevreden over het resultaat. Zij besluit de eindmixage zelf te doen. DIANA komt op 14 juni 1980 de Billboard-albumlijst binnen. Hij haalt de tweede plaats. Ook in ons land bereikt DIANA de tweede plaats in de LP Top 50. DIANA is het bestverkochte album ooit voor Diana Ross.

1980 - Thanet Council kondigt plannen aan om het Mi Amigo-schip weer vlot te krijgen en het tot een toeristische attractie te maken op een vaste plaats in Ramsgate, Kent, UK.

1981 - Daryl Hall & John Oates krijgen goud voor "Kiss on my list".

1982 - Madness, de zevenmansformatie uit Camden Town, Noord-Londen staat aan de top van de Britse album chart met een best of-compilatie met als titel "Complete Madness" Zij waren in 1979 bekend geworden en hadden hun naam ontleend aan een song van de ska/bluebeat ster Prince Buster. Het is louter toeval dat, op het ogenblik dat zij hun muziekstijl beginnen spelen in Londen, er 160 km naar het noorden, in Coventry, een groep is die The Special AKA, later the Specials heet, en dezelfde muzikale koers vaart. Toetsenspeler Mike Barson, gitarist Chris Foreman en saxofoonspeler Lee Thompson hadden The lnvaders opgericht in 1976. Zangers Cathal Smyth, aka Chas Smash, en Graham 'Suggs' Macpherson waren bij de groep gekomen in 1977 en 1978. De bezetting wordt vervolledigd door Mark Bedford, basgitaar en Woody Woodgate, drums. ln maart 1979 veranderen ze de groepnaam in Madness. Suggs heeft contact met The Specials toen zij in een Londens café, Hope and Anchor, speelden. Madness maakt zijn eerste plaat voor 2..Tone, de platenmaatschappij gelanceerd door The Specials. Hun eerste single, "The Prince", een eerbetoon aan Prince Buster, is geschreven door Lee Thompson en is meteen hun eerste hit. In de maand dat de plaat wordt uitgebracht speelt Madness op de trouwreceptie van Dave Robinson, de baas van Stiff Records, en tekent daarna een contract met dit gewaardeerd onafhankelijk label. In minder dan 5 jaar, tussen november 1979 en juni 1984, brengen zij 18 Britse hits uit, waarvan er slechts 3 de Britse Top 10 niet halen. Hun enige nummer 1 is "House of Fun". Bovendien brengen zij 3 LP's uit die eveneens de Top 5 bereiken: "One step beyond", "Absolutely" en "Madness Seven", vooraleer "Complete Madness", met al hun hits, hen naar nr. 1 van de album charts brengt. In 1992 halen zij het trucje nog eens uit, als een andere greatest hits-compilatie weer op nr. 1 komt in de album charts.

1983 - De Nederlandse premier Lubbers en zijn minister van buitenlandse zaken Van den Broek arriveren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor een rondreis door enkele Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië. Lubbers zal daarbij Curaçao, Aruba en Bonaire aandoen, terwijl Van den Broek een bezoek zal brengen aan Costa Rica, Nicaragua en EI Salvador. In de Nicaraguaanse hoofdstad Managua voert Van den Broek een gesprek met twee leiders van het verzet in El Salvador.

1983 - + Dick Groothuis, bokstrainer

1983 - In Francorchamps wint de Fransman Alain Prost de Grote Prijs van België Formule 1.

1983 De Russische Galina Savinkova verbetert in Lesselidze met een worp van 73,26 m het wereldrecord discuswerpen van de Bulgaarse Maria Vergova, dat op 71,80 m stond.

1983 – De Zweedse zanger Tomas Ledin trouwt met Marie Anderson. Zij is de dochter van ABBA-manager Stig Anderson. Na diens dood in 1997 worden Tomas en Marie Ledin, naast Lennart Ostlund, de nieuwe eigenaren van de Polar Music Studios aan 58-60 St. Eriksgatan in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op 1 mei 2004 wordt het complex gesloten. De drie eigenaren willen de hoge huur van het gebouw niet meer opbrengen. In de Polar Music Studios heeft ABBA de albums Voulez Vous, Super Trouper en The Visitors opgenomen. Ook Led Zeppelin, Robyn, The Rolling Stones, The Backstreet Boys en The Cardigans hebben opnamen in deze studio gemaakt.

1985 - In The Palace Of Fine Arts in San Francisco gaat de 14e James Bond-film "A View To A Kill" in première. Op 12.6.1985 is in Londen de Europese première. Dit is de laatste James Bond-film waarin Roger Moore de rol speelt van 007. Christopher Walken is zijn tegenstander, Max Zorin. Tanya Roberts speelt als Stacy Sutton de vrouwelijke hoofdrol. Duran Duran is verantwoordelijk voor het muzikale thema van "A View To A Kill". Zij hebben dit liedje samen met John Barry geschreven. De single komt op 25.5.1985 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 3e plaats. Vanaf 4.7.1985 draait "A View To A Kill" in de Nederlandse bioscopen.

1989 - De controversiële rapband Public Enemy ontslaat één van zijn leden, Professor Griff, nadat hij antisemitische opmerkingen gemaakt heeft in de Washington Post.

1989 - De uitgeverscombinatie EPTV en Veronica, Tros en Avro geven hun plannen voor commerciële televisie op. Die worden door het CDA onmogelijk gemaakt, zeggen zij.

1989 – Voor het eerst sinds de jaren ’60 is er in 1989 een omkopingsschandaal in de Amerikaanse platenindustrie. Voor een rechtbank in Los Angeles bekent de 29-jarige promotor Ralph Tsahjian dat hij diskjockeys van radiostations heeft geprobeerd om te kopen met geld en cocaïne in ruil voor het draaien van platen van o.a. Bruce Springsteen, Elvis Costello en Laura Branigan.

1990 - Noord- en Zuid-Jemen gaan op in één Jeminitische Republiek. Generaal Ali Abdullah is door de parlementen van de twee Jemens tot president van de nieuwe staat gekozen.

1990 - Dank zij het Britse persbureau Reuter kan de Belgische burger in de krant lezen dat zijn regering heeft besloten vanaf de volgende maand de Belgische frank te koppelen aan de Duitse mark. De Belgische minister van begroting, Hugo Schiltz, reageert verbolgen op het lek, omdat aldus voortijdig wordt bekendgemaakt dat de monetaire politiek van het land zal worden bijgestuurd.

1990 - De NAVO gaat de 23 jaar oude militaire strategie van de voorwaartse verdediging veranderen, omdat een massale verrassingsaanval van het Warschau Pact nagenoeg wordt uitgesloten.

1991 – Bij het Autotron in Rosmalen, Nederland vindt Het Nationale Filefestival plaats. Op verzoek van Avondspits-presentator Frits Spits heeft Harry Sacksioni een Claxofonie gecomponeerd die op het parkeerterrein door honderden toeterende automobilisten en hijzelf wordt uitgevoerd. Dit "concert" is te horen tijdens een speciale uitzending van de NOS via Radio 3, 2 en 1. Ook zijn er live optredens van Maarten Peters, Peter Koelewijn en De Dijk.

1992 -. De Algemene Vergadering van de UNO laat Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina toe als lid. De oude Joegoslavische zetel wordt bezet door Klein Joegoslavië, dat zich beschouwt als de rechtsopvolger van de oude federatie. Er gaan stemmen op om Klein Joegoslavië opnieuw het lidmaatschap te laten aanvragen.

1992 - De Franse president Mitterand en de Duitse bondskanselier Kohl maken de oprichting bekend van een Frans-Duits legerkorps dat in 1995 operationeel moet zijn en fungeren als de kern van een multinationaal Europees korps, waarnaar verwezen wordt in het Verdrag van Maastricht. België, Luxemburg en Spanje worden uitgenodigd de te vormen eenheid met hun eigen divisies te versterken. Aan Portugal, Italië, Nederland en Groot-Brittannië wordt verzocht zich te bezinnen op een mogelijke latere deelneming aan dit gemeenschappelijk leger.

1992 – Na 30 jaar stopt Johnny Carson met "Tonight".

1992 – Voor het eerst in 11 jaar verschijnt er weer een studioalbum van Ringo Starr. Een deel van Time Takes Time is geproduceerd door Don Was. Om promotie te maken voor dit nieuwe album gaat Ringo Starr met zijn All-Starr Band op tournee. In deze band spelen o.a. zijn zoon Zak Starkey, ex-Guess Who-zanger Burton Cummings, Dave Edmunds en Todd Rundgren.

1993 – Onder zware bewaking geven Guns N’Roses een concert in het Hayarkon Park in Tel Aviv voor zo’n veertigduizend uitzinnige fans. Eén kaartje kost (omgerekend) bijna 35 euro. Nog niet eerder heeft men in Israël zoveel geld voor het toegangsbewijs van een popconcert moeten betalen. Dit optreden in Tel Aviv is de eerste live-datum op de Get In The Ring Motherfucker - Round II-tournee van Guns N’Roses. Zij doen op deze tournee vijftien Europese landen aan. Op 5 en 6 juni 1993 staan Axl Rose en zijn collega’s in het Goffert Stadion in Nijmegen.

1995 - Een dag na de verkiezingen wordt reeds uitgekeken naar meerderheden. Luc Van den Brande gaat onderhandelen met de SP.

1995 - Germinal Ekeren en Kapellen gaan fusioneren in het seizoen 1996-'97. Dit gaat later echter niet door.

1996 - In New York werd Ricardo Rodriguez, 19 jaar oud, voor 18 jaar opgesloten voor de carjacking van de BMW, waarde $67.000, van rapper Queen Latifah in Harlem, New York in juli 1995. De Grammy Award winnares pikte haar vrienden Moon en Lynn Mayo op in de vroege uurtjes en zij zaten nog even te beraadslagen in de auto wat zij zouden aanvangen, toen Rashien Fortune, 19 jaar oud, handlanger van Rodriguez hen, onder bedreiging van zijn wapen uit de auto deed stappen. Volgens Latifah schoot Fortune, zonder aanleiding de 23-jarige Sean Moon in de rug, vooraleer het duo in de BMW wegscheurde. Moon dankte zijn leven aan het feit dat hij bliksemsnel naar het ziekenhuis werd gebracht. Rodriguez zou 9 jaar effectief moeten uitzitten, vooraleer hij voorwaardelijk kon vrijkomen. Fortune pleitte schuldig aan moordpoging in ruil voor een straf van 7 tot 21 jaar. Na 7 jaar zou hij voorwaardelijk kunnen vrijkomen.

1996 - De 32-jarige, eenarmige drummer van Def Leppard, Richard Allen, verscheen voor de West Los Angeles Municipal Court in Los Angeles waar hij onschuldig pleitte aan geweldpleging op zijn vrouw. Hij zou zijn vrouw bij de hals gegrepen hebben en haar met het hoofd tegen een muur geslagen hebben tijdens een ruzie op 5.6.1995. Getuigen zagen hem zijn vrouw Stacy, 35 jaar oud, in een toilet op Los Angeles International Airport binnensleuren. Stacy zou later aan de politie verklaren dat zij ruzie gekregen hadden, nadat zij geklaagd had over pijn in de oren. Volgens de vervolging, werd Allen eerst niet in beschuldiging gesteld omdat hij beloofd had zich te laten verzorgen, maar hij kwam zijn belofte niet na.

1996 - De jongste zoon van filmlegende Kirk Douglas, Eric Douglas, 38 jaar, werd gearresteerd voor drugs. Men vond crack en anti-depressiepillen in zijn appartement in Manhattan, New York. In november had een rechter nog de klachten verworpen over zijn gedrag op een vlucht van American Airlines, waar hij een air hostess in het achterwerk had genepen en er op gestaan had zijn hond op zijn schoot te houden tijdens de vlucht.

1996 - Juventus wint de Champions League. In de finale in Rome faalt titelverdediger Ajax vanaf de strafschopstip.

1998 – In het romantische Venetië wordt het huwelijk gesloten tussen Marco Borsato en de Nederlandse televisiepresentatrice, actrice en zangeres Leontien Ruiters. Zij krijgen drie kinderen - Luca in november 1998, Senna in september 2001 en dochter Jada in december 2002.

2000 - + Erich Mielke, voormalig chef van de Stasi in de DDR. Hij was 92.

2000 – Door Robbie Williams wordt de liefdadigheidsinstelling voor kinderen Give It Sum opgericht. In dit fonds stort hij de twee miljoen pond die hij heeft verdiend aan een overeenkomst met Pepsi Cola. O.a. Unicef en Jeans For Genes profiteren van deze gift.

2001 - Een Amerikaanse rechter bekrachtigt de echtscheiding van actrice en fitnessgoeroe Jane Fonda en mediamagnaat Ted Turner. De 63-jarige filmster vroeg een maand daarvoor, na een huwelijk van 10 jaar, de scheiding aan. In de scheidingsaanvraag had de actrice geen redenen aangegeven, behalve het feit dat het huwelijk onherstelbaar beschadigd was zonder hoop op toenadering tussen de twee partijen.

2002 – Bij een busongeluk in Spanje komt de 26-jarige David Zajic om het leven. Hij is de chauffeur van de toerbus van Alien Ant Farm. De vier leden van deze groep uit Californië worden met breuken en schaafwonden in het ziekenhuis opgenomen. Alien Ant Farm is op weg naar Portugal voor een optreden in Lissabon. Op 12 juni 2002 zijn alle leden hersteld. Zij doen een comebackoptreden in The House Of Blues Hollywood.

2003Michael Jackson wordt korte tijd opgenomen in een ziekenhuis in Indianapolis, waar hij een getuigenis moet afleggen in een rechtszaak over auteursrechten. De 44-jarige Jackson werd ter observatie en behandeling opgenomen omdat hij zich «niet goed en zwak» voelde, zei een advocaat van de familie Jackson. «Hij maakt zich erg veel zorgen en is erg nerveus bij getuigenissen. Hij houdt niet van rechtszaken en hij wordt ziek van het feit dat hij steeds naar de rechtbank moet voor rechtszaken die zich tegen hem opstapelen.» De 'King of Pop' werd na enige uren alweer uit het ziekenhuis ontslagen, waarna hij in zijn privé-vliegtuig terug naar Los Angeles vloog. Jackson moest in Indianapolis getuigen in een zaak waarin The Jackson Five ervan worden beschuldigd de naam en twee liedjes van een andere band uit hun thuisstad Gary zonder toestemming te hebben gebruikt. The Jackson Five heetten aanvankelijk Ripples & Waves. Muzikante Elvy Woodard en platenbaas Gordon Keith - die The Jackson Five in 1967 een contract bij Steeltown Recordings aanbood - beweren nu dat Michael, Jackie, Tito, Jermaine en Marlon Jackson die naam gestolen hebben van een andere band uit Gary in de jaren '60. Keith claimt ook dat hij de rechten bezit op twee liedjes die in 1996 op het album Pre-History: The Lost Steeltown Recordings verschenen.

2003 – Het manuscript van de eerste gedrukte uitgave van de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven gaat bij Sotheby's in Londen voor omgerekend 2,99 miljoen euro (2,13 miljoen pond) onder de veilinghamer. Sotheby's maakte de identiteit van de koper niet bekend. Het 575 pagina's tellende muziekstuk werd aan een privé-persoon verkocht die via de telefoon had geboden, was het enige wat het veilinghuis kwijt wou. De koper trad mogelijk als tussenpersoon op. Het veilinghuis had de waarde van de met de hand van de Meester verbeterde laatste versie van de symfonie (met het beroemde deel 'Ode aan de Vreugde') geschat op 3 tot 4,5 miljoen euro.

2003 Ruben Studdard wint de tweede serie van American Idols. In deze talentenjacht op FOX-televisie brengen meer dan vierentwintig miljoen kijkers hun stem uit op de soulzanger. Clay Aiken eindigt als tweede.

2004 - De Franse zanger Charles Aznavour viert zijn 80e verjaardag met een optreden in Le Palais Des Congrès in Parijs. Hij heeft ruim 700 chansons geschreven, waaronder de hits "Les Comédiens", "La Mama", "Un Mexicain", "Yesterday When I Was Young", "She", "Mes Emmerdes" en "J’Ai Vu Paris"

2004 - The Eagles beginnen aan een Amerikaanse tournee. In totaal staan er 13 shows gepland. Het eerste concert is in Las Vegas. De Amerikaanse live-data worden later dit jaar gevolgd door een internationale tournee. Een concert van The Eagles duurt drie uur. Hun live-set bevat, naast alle hits van The Eagles, een groot aantal songs uit het solo-repertoire van drummer Don Henley, gitarist Joe Walsh en zanger Glenn Frey..

2006 – De American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) roept rapper 50 Cent uit tot liedjesschrijver van het jaar. Het beste nummer van het jaar was echter niet van de hand van de Amerikaanse rapper: 'We Belong Together', gezongen door Mariah Carey, en 'Boulevard of Broken Dreams' van Green Day belandden samen op de eerste plaats. De 23e uitreiking van de ASCAP Pop Music Awards had plaats in het Beverly Hilton Hotel in de Amerikaanse stad Los Angeles. Ruim 700 artiesten, producenten en topmannen uit de muziekindustrie waren bij de uitreiking aanwezig. Rapper 50 Cent kreeg zijn prijs voor de teksten van 5 nummers: 'Candy Shop', 'Disco Inferno', 'Hate It Or Love It', 'How We Do' en 'Just A Lil Bit'. Het was al de 2e keer dat 50 Cent werd uitgeroepen tot liedjesschrijver van het jaar. EMI Music Publishing werd uitgeroepen tot muziekuitgever van het jaar. Speciale prijzen gingen naar zangeres Annie Lennox en punkrockband Green Day voor hun 'uitmuntende bijdragen aan de muziek'. ASCAP is opgericht in 1914 en zet zich in voor de rechten van artiesten.

2006 - In de Schouwburg van Amstelveen, Nederland wordt door Buma/Stemra afscheid genomen van de tekstdichter Jan Boerstoel als voorzitter van deze auteursrechtenorganisatie. Deze avond wordt gepresenteerd door Gerard Cox. Liedjes van Jan Boerstoel worden gezongen door Lenette van Dongen, Jenny Arean, Karin Bloemen, Maarten van Roozendaal, Huub van der Lubbe, Ivo de Wijs, Jean Pierre Rawie, Jeroen van Merwijk en Maaike van Widdershoven. Jan Boerstoel wordt bij Buma/Stemra opgevolgd door Cees Vervoort.

2006 - In Ahoy’ Rotterdam worden voor de 7e keer De Johnny Kraaykamp Musical Awards uitgereikt. De avond wordt gepresenteerd door Tooske Ragas. De show wordt van half negen tot kwart voor elf ’s avonds rechtstreeks door de AVRO uitgezonden op Nederland 2 en Radio 2. Winnaars zijn o.a. Jos Brink voor zijn rol in Als Op Het Leidseplein, Jelka van Houten voor haar rol in Turks Fruit, Ara Halici voor zijn hoofdrol in Cabaret en Lone van Roosendaal voor haar hoofdrol in Sweet Charity. De ANWB-publieksprijs gaat naar The Beauty And The Beast en Turks Fruit. De Oeuvre Award is dit jaar voor Björn Ulvaeus en Benny Andersson van ABBA. Björn Ulvaeus (foto) is naar Rotterdam gekomen om deze prijs in ontvangst te nemen. Phil Collins is de eregast tijdens dit Musical Gala. Hij laat het publiek kennis maken met Tarzan. Deze musical gaat op 15 april 2007 in première in het Fortis Circustheater in Scheveningen.

2007 - In het Luxor Theater in Rotterdam gaat de musical Kuifje & De Zonnetempel in première. Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat Hergé, de geestelijk vader van Kuifje, is geboren. Seth Gaaikema tekent voor de teksten. Kuifje wordt vertolkt door de 21-jairge Vlaamse zanger/acteur Jelle Cleymans. Henk Poort kruipt in de huid van Kapitein Haddock. Kuifje & De Zonnetempel is tot 17 juni 2007 in het Luxor Theater in Rotterdam te zien.

2007 - Tropical Danny & Guillermo zijn uit elkaar. Dat wordt bevestigd door hun manager Kostijn Egberts. Djuro Leideritz, zoals Guillermo eigenlijk heet, wil zich alleen nog bezighouden met het schrijven van liedjes. Tropical Danny gaat alleen verder. Hij brengt in juni 2007 zijn nieuwe single, "Laat Me Weten Als Je Feesten Gaat", op de markt. Tropical Danny & Guillermo zijn bekend geworden met "Toppertje". Deze single staat vanaf 29.7. 2006 5 weken lang op de 1e plaats van de Mega Top 100. De opvolgers "Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen" (samen met Wolter Kroes) en "Kerstvakantie" zijn geen grote hits.

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

Valentijnswandeling

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact