Dagklapper

Dagklapper

 

19 AUGUSTUS

 

---- - H. Marianus; H. Bertulf

1071 – Het Byzantijnse leger lijdt een nederlaag in de slag bij Manzikert, dicht bij het Vanmeer, thans in Oost-Turkije, tegen de Seldjoekse Turken. Daarna kon niets er de Turken meer van weerhouden Anatolië te overstromen. Het was een zware klap voor het Byzantijnse Rijk en het sloot voor westerse pelgrims naar het Heilig Land de wegen door Klein-Azië af. De Turken waren oorspronkelijk een volk van rondtrekkende herders uit de steppen van Centraal-Azië dat tot de islam was bekeerd tijdens de grote trek naar het westen, waartoe ze waren gedwongen in verband met de bevolkingsdruk en de beperkte middelen van bestaan die hun oude Aziatische weidegronden boden. In 1055 waren ze op uitnodiging van de kalief Bagdad binnengetrokken en sindsdien hadden ze heerschappij verworven over een rijk dat zich uitstrekte van Centraal-Azië en Zuid-Rusland tot de noordelijke grenzen van Syrië. Hier kwamen ze in aanraking met het Byzantijnse Keizerrijk.

1153 – De kruisvaarders belegerden de Egyptische stad Asjkelon gedurende maanden. De bevelhebber van de stad besluit de stad aan Boudewijn III over te geven, als hij zijn leven en dat van zijn manschappen spaart. Boudewijn stemt toe en, in tegenstelling tot vele kruisvaarders voor hem, houdt hij zich ook aan zijn woord. Het zou echter de laatste grote christelijke overwinning in het Oosten zijn.

1274 – Edward I Longshanks werd tot koning van Engeland gekroond in Westminster. Hij overleed in 1307 en werd begraven in Westminster.

1297 - + H. Lodewijk Anjou.

1477 - In Brugge huwde Maria van Bourgondië met Maximiliaan van Oostenrijk. Nadat Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, in 1477 was gesneuveld, volgde zijn dochter Maria van Bourgondië hem op. Er werd uitgekeken naar een geschikte huwelijkskandidaat voor haar. De keuze viel op Maximiliaan. Het huwelijk werd in Brugge voltrokken, evenwel in afwezigheid van de bruidegom. Daarom werd er een huwelijk per procuratie, ook wel met de handschoen genoemd, afgesloten. Hiervoor liet Maximiliaan zich vertegenwoordigen door Ludwig van Veldenz. Voor die huwelijksceremonie legde de prachtig uitgedoste Maria zich in het huwelijksbed, waarna Ludwig van Veldenz, gekleed in een zilveren harnas, zich naast de bruid neervlijde. Eén van zijn benen was hierbij tot boven de knie ontbloot om zijn rol van 'voorlopige beslaper' aan te duiden. Om extra te beklemtonen dat het om een schijnhuwelijk ging, werd tussen bruid en 'bruidegom' een blank zwaard gelegd, zoals bij Tristan en Isolde. Die formaliteiten gebeurden onder het toeziend oog van keizerlijke en hertogelijke vooraanstaanden

1680 - + H. Johan Eudes.

1745 – Bonnie Prince Charlie (Charles Stuart), alias ‘The Young Pretender’, verzamelt de Schotse clans in Glenfinnan, aan de noordelijke kant van Loch Shiel, en begint zijn militaire campagne tegen de Engelsen, die 14 maanden later fataal zal aflopen in de Battle of Culloden. Op de oevers van Loch Shiel wordt in 1815 een monument opgericht, met daarop de figuur van een Highlander met een kilt.

1895 - + John Wesley Hardin, Amerikaanse outlaw en revolverheld uit het oude Wilde Westen. Hij was geboren op 26.5.1853 in Bonham, Fannin County, Texas. Een Amerikaanse folksong beschrijft zijn activiteiten maar aangedikt met een laagje volksheldendom. Bob Dylan nam een versie van die song op als titelsong van één van zijn albums: "John Wesley Harding".

1909 - ° Eddie Durham in St. Marcus, Texas. Hij was de componist van het nummer "Topsy", bekend van Cozy Cole (1958)

1913 - ° Harry Mills, in Piqua, Ohio, USA. Amerikaanse zanger van The Mills Brothers. Hij overleed op 28.6.1982. The Mills Brothers debuteren in de Amerikaanse charts met "Paper Doll" in 1943. Zij kwamen uit het kleine stadje Piqua in de staat Ohio en de groep bestond oorspronkelijk uit de tenoren Herb en Don, bariton Harry en bas John Mills Jr. Zij noemden zich aanvankelijk The Four Boys & a Kazoo en traden op in kleine theaters in Ohio. Hun act bestond toen uit imitaties van muziekinstrumenten. Maar in het begin van de jaren ’30 waren The Mills Brothers reeds een succesnummer op de nationale radio en zij hadden een hit met"Glow Worm". Op 23.1.1936 overleed John Mills Jr. aan tbc. Zijn plaats in de groep werd ingenomen door zijn vader. Grootste hits : "Till Then" (1944), "You Always Hurt The One You Love" (1944), "Put Another Chair at the Table" (1945), "Across the Alley from the Alamo" (1947) en "Mañana" (1948). Andere bekende nummers van The Mills Brothers zijn "Opus One", "Daddy’s Little Girl", "Smack Dab In the Middle" en "Cab Driver". Zij traden op in heel wat films, waaronder "The Big Broadcast" (1932), "Twenty Million Sweethearts" (1934), "Broadway Gondolier" (1935), "Reveille with Beverly" (1943) en "Chatterbox" (1943). John Mills Sr. stierf op 8.12.1967.

1914 - ° Maurice Bourgès-Maunoury in Luisant, Eure-et-Loire, Frankrijk. Weerstandleider in de Tweede Wereldoorlog en premier van Frankrijk. Hij overlijdt op 10 februari 1993.

1919 - Alle aandeelhouders van de Amerikaanse Trust Company kregen een strikt vertrouwelijke brief met de vraag 195 dollar bij de dragen voor elk aandeel van de Trust Company dat zij bezaten. Dat geld zou worden vastgezet en tijdens de overnametransactie van Coca Cola in reserve worden gehouden. Daarna zou, als alles goed ging, de aandeelhouder zijn geld terugkrijgen en deelnemen aan een niet nader gespecificeerde distributie van de opbrengst uit de transactie.

1921 – ° Gene Roddenberry, de man die "Star Trek" creëerde. Hij was piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog en vloog later nog voor Pan Am. Daarna begon hij te schrijven en hij schreef episodes voor "Dragnet", "Naked City" en "Have Gun, Will Travel". In 1966 stelde hij "Star Trek" voor aan het televisiepubliek. Het was geen onmiddellijk succes en werd zelfs na het tweede seizoen afgevoerd. Een briefcampagne van de kijkers zorgde er echter voor dat het nog een derde seizoen werd uitgezonden. Roddenberry het scenario voor "Star Trek: The Motion Picture" en was zelf executive producer van "Star Trek: The Next Generation". Hij was één van de eersten wiens as in de ruimte werd verstrooid, toen hij op 24.10.1991 overleed.

1933 - ° Gerard De Vries, in Hilversum. Nederlandse zanger en presentator.

1934 - De Duitse volksvertegenwoordiging keurt de motie goed waarbij Adolf Hitler bijna alle macht naar zich krijgt toegeschoven.

1939 - ° Ginger Baker (Peter Baker) in Lewisham, Londen. Engelse drummer en songwriter. Hij begon als drummer bij Acker Bilk en Terry Lightfoot. Later ontmoette hij bassist Jack Bruce, die in de Bert Courtley band speelde. Hij speelde bij Blues Incorporated en speelde in 1963 samen met Jack Bruce in de Graham Bond Organisation. Hij was oprichter en drummer van The Cream met Eric Clapton. Hits: "Free", "Sunshine of your love". Hij speelde ook nog bij Blind Faith, Ginger Baker’s Airforce en Baker-Gurvitz Army. Hij was een veelgevraagde studiomuzikant.

1940 - ° Johnny Nash, in Houston, Texas, USA. Zanger, gitarist songwriter en acteur. Velen dachten dat deze reggaester een Jamaïcaan was. Hij was nauwelijks 13 jaar oud, toen hij al zong in radioprogramma’s en op televisie. Van 1956 tot 1963 zingt hij in de radio- en televisieshow van Arthur Godfrey. Zijn platencarrière begon in 1957 met de hit "A Very Special Love" (1957) en had nog een bescheiden succes met "The Teen Commandments" (1958), samen met Paul Anka en George Hamilton IV. In 1959 was hij te zien in de film "Take A Giant Step". De volgende jaren slaagde hij er niet meer in succesplaten te produceren. Anderen hadden wel hits met zijn nummers: Joey Dee bijvoorbeeld met "What Kind Of Love Is this" (1962). In 1965 begon hij zijn eigen platenmaatschappij, JoDa. Hij verhuisde naar Jamaïca en plots kwamen de hits weer: "Hold Me Tight" (1968), "You Got Soul" (1969), "Cupid" (1969), "Stir It Up" (1972), een nummer van Bob Marley, "I Can See Clearly Now" (1972) en "Tears On My Pillow" (1975).

1940 - Italiaanse troepen veroveren Brits Somaliland op de Britten, tijdens de tweede wereldoorlog.

1940 - ° Jill St. John, actrice.

1940 – ° Roger (Frederick) Cook in Fishponds, Bristol, Engeland. Songwriter en zanger. Samen met Roger Greenaway had hij succes als David & Jonathan: "Michelle" (1966) en "Lovers Of The World Unite" (1966). Beiden hadden daarvoor bij de groep The Kestrels gezongen die de hit "You’ve Got Your Troubles" geschreven hadden voor The Fortunes. Freddie & The Dreamers en Petula Clark hadden ook hits met songs van Greenaway & Cook, zoals het songwriting duo werd genoemd. Ook de gefloten instrumentale "I was Kaiser Bill's Batman", bekend van Whistling Jack Smith (1967), was hun werk. Het duo David & Jonathan werd midden 1968 ten grave gedragen maar zij bleven samenwerken als songwriters. Andy Williams, The White Plains en Blue Mink, dat was Roger Cook zelf met zangeres Madeline Bell, hadden Top 10-hits met nummers van ‘Cookaway Music’. In 1976 trok Cook naar Nashville en schreef daar countryhits voor artiesten als Don Williams en Crystal Gayle.

1943 - ° Billy J. Kramer (William Howard Ashton) in Bootle, Engeland, van Billy J. Kramer & the Dakotas, een groep opgericht in 1963. Zij hadden hits met "Little children" en "Trains and boats and planes". George Martin, die ondertussen overtuigd was van de fenomenale componeertalenten van John Lennon en Paul McCartney, bouwde de carrière van Billy J. Kramer op rond de muziek van The Beatles. Zijn eerste single, in het voorjaar van 1963, was een cover van "Do You Want To Know A Secret", een track van het album "Please Please Me" van The Beatles, en was net op nr. 2 blijven hangen in de UK. Kramer mocht John Lennon ook bedanken voor zijn initiaal, Billy J, waarin de J eigenlijk voor niets stond. Billy J Kramer was eerst gitarist geweest bij een aantal groepjes, terwijl hij nog werkte voor de Britse Spoorwegen. Dan werd hij de zanger van The Coasters, een groep uit Liverpool, en Brian Epstein, de manager van The Beatles, werd ook zijn manager. Epstein verving The Coasters onmiddellijk door The Dakotas, een groep afkomstig uit Manchester, maar niet voor hij hun zanger, Peter MacLain, had ontslagen. De groep bestond uit leadgitarist Mike Maxfield, ritmegitarist Robin MacDonald, bassist Ray Jones en drummer Tony Mansfield. Deze laatste had een zus, die later de hitparade zou veroveren als Elkie Brooks. Billy J. Kramer & The Dakotas hadden hits met "Bad To Me" (1963), "Little children" (1964) en "Trains and boats and planes" (1965). Billy probeerde het later solo maar dat lukte nauwelijks.

1943 - ° Diana Muldaur, actrice uit de televisieserie "L.A. Law".

1943 - ° Don Fardon (Donald Maughn), Britse zanger. Hij begon bij een groepje dat zicht Sorrows noemde. Dat duurde tot 1967 en ze hadden een hit met "Take A Heart" (1965). Daarna ging hij verder als soloartiest en had o.a. succes met "(The Lament Of The Cherokee) Indian Reservation" (1968).

1944 - ° Eddy Raven, in Lafayette, Louisiana, USA. Countryzanger en songwriter. In de jaren ’80 had hij enkele Top 10-hits, waaronder 8 nrs 1 op de countrycharts, zoals "I Got Mexico" (1984), "Shine, Shine, Shine" (1987), "Joe Knows How to Live" (1988), "In a Letter to You" (1989) en "Bayou Boys" (1989).

1945 - ° Ian Gillan, oprichter van Deep Purple, afkomstig uit Chiswick, Londen. Hij maakte ook deel uit van Black Sabbath.

1946 - ° Bill Clinton, Amerikaanse president. Hij was de eerste democraat sedert Franklin Roosevelt die een tweede ambtstermijn kon versieren.

1946 - ° Prins Philip van Liechtenstein.

1948 - ° Nick Drake, Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter. Hij overleed op 25.11.1974.

1948 - ° Elliot Lurie, Amerikaanse leadgitarist en zanger van de groep Looking Glass die was opgericht in 1969. Hij schreef en zong hun nr. 1-hit en millionseller "Brandy (You’re A Fine Girl)" (1972) en ook hun Top 40 hit "Jimmy Loves Mary-Anne." (1963). De groep splitte in 1974 en Lurie probeerde het als soloartiest. Hij verhuisde in 1984 naar Los Angeles en werd in 1985 hoofd van de muziekafdeling van 20th Century Fox. Datzelfde jaar was hij de producer van het soundtrack album van de film "Perfect" met John Travolta en Jamie Lee Curtis. Sindsdien werd er heel wat muziek van succesrijke films onder zijn supervisie gemaakt: Alien 3 (1992), A Night at the Roxbury (1998), Riding in Cars with Boys (2001), I Spy (2002) en Spanglish (2004).

1950 – "Good Night Irene" van The Weavers & Gordon Jenkins komen in de USA voor 13 weken op nr. 1.

1951 - ° John Deacon, in Leicester, Engeland. Bassist en songwriter van Queen. Net als de andere leden van de groep had hij ook een hobbybandje, Immortals.

1954 - In de Sun Recording Studio van Sam Phillips in Memphis, Tennessee, USA nam Elvis Presley het nummer "Blue Moon" op, met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black. Elvis speelde zelf ook gitaar.

1954 - ° Elmer Veerhof, toetsenspeler van Catapult.

1955 - WINS, een radiostation in New York, maakte de nieuwe muziekrichtlijnen bekend. Voortaan draait het station geen nepversies meer van zwarte nummers door blanke artiesten. Dus "Maybellene" van Chuck Berry en niet van Johnny Long, een cover, en Fats Domino met "Ain't that a shame" in plaats van de blanke Pat Boone. Er zouden alleen uitzonderingen gemaakt worden op de nieuwe regel als het nummer door een nieuw arrangement ook een nieuwe interpretatie had gekregen.

1956 - ° Alain Arkin, acteur.

1957 – "American Bandstand" van de legendarische Dick Clark wordt voor het eerst uitgezonden op ABC Network in de USA. Special guest was Jerry Lee Lewis, aangevuld met Jimmy Bowen en The Rhythm Orchids. Lewis zong zijn megahit "Whole Lotta Shakin’ Goin’ On". ‘The Killer’ werd voor het eind van het jaar nog driemaal gevraagd voor het programma. Midden december trouwde Jerry Lee met zijn 13-jarige nichtje, Myra Gale Brown. Alsof dit nog niet genoeg was, was hij op dat ogenblik nog niet gescheiden van zijn tweede vrouw Jane Mitcham. Dat was al zijn tweede bigamie stunt, want hij huwde Jane in 1954, toen hij nog getrouwd was met zijn 1° vrouw, Dorothy Barton. Eigenlijk was dat tweede huwelijk dus niet geldig en beperkt zijn bigamie zich dus tot die eerste keer. Dick Clark lag daar niet wakker van en vroeg Jerry Lee in 1958 nog tweemaal terug in "American Bandstand". De volgende keer duurde dan wel 4 jaar, maar dat had meer te maken met zijn afwezigheid uit de hitparades dan met zijn chaotische levensstijl. De laatste keer dat Jerry Lee in American Bandstand te zien was was in oktober 1964. Hij had vroeger in het jaar een platencontract gekregen bij Mercury-Smash en dat wzs meteen de start van een indrukwekkende reeks van 40 Amerikaanse hits tussen 1964 en 1982.

1957 – "Tammy" van Debbie Reynolds is voor 5 weken de nieuwe Amerikaanse nr. 1.

1959 - + Blind Willie McTell, Amerikaanse bluesgitarist. Hij was geboren op 5.5.1901 en dus 49 jaar oud.

1960 - "Georgia on my mind" van Ray Charles komt uit. Quincy Jones zei over Ray Charles : "Ray volgt de anderen niet na, hij is een vernieuwer." En Time Magazine schreef : "Er is geen moderne zanger die niets van hem geleerd heeft." Toen men de muzikanten ooit eens vroeg wie op hen het meeste invloed had gehad, werd geen individuele zanger meer vermeld dan Ray Charles. Doorheen zijn carrière mengde hij jazz, blues, soul, country en pop tot de scheidingsmuren tussen de genres oplosten. Alleen de muziek bleef over. Zijn eerste nummer 1-single was een klassieker uit de jaren ’30, "Georgia On My Mind". Zijn chauffeur, Tommy Brown, had hem voorgesteld het nummer dan maar op te nemen, aangezien hij het toch altijd de hele weg in de wagen zat te zingen. Ray vond het een goed idee en vroeg Ralph Burns, de pianist van Woody Herman, het nummer te arrangeren. De song werd opgenomen in New York in 4 takes, heel wat minder dan de 10 tot 12 die hij gewoonlijk nodig had. Ray Charles werd geboren als Ray Charles Robinson op 23.9.1930 in Albany, Georgia maar groeide op in Greville, Florida. Zijn vader, Bailey Robinson, was een klusjesman en zijn moeder Aretha was een wasvrouw. Zijn jeugd was bezaaid met tragedies. Toen hij 4 jaar was, viel zijn jongere broer George in een wasbasin in de voortuin en verdronk vooraleer Ray zijn moeder te hulp kon roepen. Op zijn 5° begon hij last te krijgen met zijn ogen. Zijn zicht werd gaandeweg slechter en het gezin was te arm om zich een oogspecialist te kunnen veroorloven. Toen hij 7 was, was hij volledig blind. Jaren later dachten de dokters dat hij glaucoom had, maar Ray zelf herinnerde zich dat hij gefascineerd was door de zon en dat hij misschien wel te lang naar het zonlicht had gekeken. Ray herinnert zich ook de woorden van zijn moeder : "Je bent blind, niet dom. Je hebt je zicht verloren, maar niet je verstand." Hij was 10, toen zijn vader overleed. Hij ging naar de St. Augustine’s School for the Deaf and Blind in Orlando, FLA. Toen hij 15 was kreeg hij het nieuws dat ook zijn moeder overleden was. Zijn leraars op St. Augustine’s leerden hem klassieke muziek, maar hij speelde maar al te graag boogie woogie, de muziek die hij gehoord als 3-jarige peuter bij zijn buurman, Wylie Pittman, die een afgejakkerde piano in de veranda had staan, waarop kleine Ray dan mocht spelen. Kort nadat hij wees geworden was, verliet hij de school en trok naar Jacksonville, FLA, waar hij in een hillbilly bandje speelde en ook in een groepje met de naam The Honeydippers. 3 jaar later was hij klaar om het zuiden achter zich te laten. Hij vroeg een vriend een kaart te nemen en het verst verwijderde punt van Florida dat nog in de USA lag voor hem te zoeken. New York was 5 duim ver maar te overweldigend. L.A. was 7 duim ver, maar daar was hij niet klaar voor. Seattle was 8 duim ver en Ray trok naar de staat Washington in het NW met 600 dollar op zak. Hij werd aangeworven om in de club The Rockin’ Chair te spelen. Daar maakte hij indruk op het publiek met zijn op Nat King Cole en Charles Brown gelijkende stem. Uiteindelijk was hij die vergelijking beu en besloot met zijn eigen stem te zingen. Dat bezorgde hem een platendeal in Los Angeles bij Swingtime en hij nam "Confession Blues" (1949) op. Maar net op dat ogenblik was er een staking van de muzikanten en Ray brak die staking door de song op te nemen. Hij kreeg een boete waarbij hij zijn hele 600 dollar inschoot en hij moest platzak vertrekken. Andere muzikanten hadden nochtans ook de staking gebroken, maar die hadden beweerd dat zij hun songs reeds opgenomen hadden voor de staking. Jaren later zei Ray dat hij maar één fout begaan had, hij was te stom om te weten dat hij had moeten liegen. "Georgia On My Mind" was geschreven door Hoagy Carmichael en Stewart Gorrell en kwam in de USA op 14.11.1960 op nr. 1 in de Hot 100 voor 1 week.

1960 – De Russische Sputnik 5 komt in een baan rond de aarde, met aan boord 2 honden en enkele ratten, muizen en planten. De volgende dag kwam alles weer behouden op de aarde terug.

1961 – De Amerikaanse vice-president Johnson bezoekt West-Berlijn. Hij wordt verwelkomd door 1 miljoen mensen.

1961 - ° Cor Bakker, Nederlandse pianist.

1962 - De 35° IJzerbedevaart heeft plaats. Opvallend zijn de redes van Prof. Fransen, voorzitter van het organiserend comité en de Nederlandse historicus, prof. Geyl. Fransen pleit voor een federatief samengaan van Vlaanderen en Wallonië en Geyl dringt aan op een betere verstandhouding tussen vrijzinnige en gelovige Vlaamsgezinden. Tijdens de bedevaart oogst deze oproep veel bijval, maar naderhand is er ook heel wat kritiek vanuit linkse en Waalse zijde.

1962 - ° Valerie Kaprinsky, actrice.

1962 – Ex-lid van The Shadows, Jet Harris, treedt voor het eerst solo op, in Torquay aan de Engelse zuidkust. Hij staat daar op het affiche met Mark Wynter en Craig Douglas.

1963 - ° Joey Tempest (Rolf Magnus Joakim Larsson) in Upplands Väsby, Zweden. Zanger en belangrijkste songwriter van de Zweedse hardrock formatie Europe. Hij schreef hits voor hen zoals "The Final Countdown", "Rock The Night" en "Superstitious".

1963 - The Beatles treden op in het Tv-programma "Scene at 6.30" van Granada TV. 's Avonds openen ze een week concerten in het Gaumont Theatre in Bournemouth met Billy J. Kramer & the Dakotas.

1963 - ° John Stamos (John Philip Stamotopoulos), in Cyprus. Acteur in de serie "Full House".

1963 - ° Bonnie Bianco, Amerikaanse zangeres.

1964 - De Londense productie van "Camelot" gaat in première in het Drury Lane Theatre.

1964 - The Beatles starten een Amerikaanse/Canadese tournee in het Cow Palace in San Francisco voor 17000 mensen. Het blanke duo The Righteous Brothers stonden ook op het affiche, net als The Exciters die de originele versie hadden gemaakt van Manfred Mann's "Do wah diddy diddy", Jackie De Shannon en het Bill Black Combo. De tournee duurt tot 21 september 1964.

1964 - De derde en laatste uitzending van het seizoen van Nieuwe Oogst komt bij de AVRO op de televisie. Er zijn optredens van Madelon Heyen, De Zusjes Dijkstra, Het Paul Kolling Trio, Jan Goeyers uit Breda en The Hot Fighters uit Amersfoort. Uit deze kandidaten wordt één winnaar gekozen door een publieksjury o.l.v. Gerrit den Braber en door een vakjury met Bep Ogterop, Pim Jacobs, Karel Prior en Skip Voogd. Unaniem kiezen beide jury’s voor Het Paul Kolling Trio. De eerste aflevering was op 24.6.1964 gewonnen door André van Duin. Boudewijn de Groot wint de tweede Nieuwe Oogst op 22.7.1964.

1964 - Cliff Richard is 3 dagen in New York. Hij bezoekt onder meer "Funny Girl" in het Winter Garden Theatre op Broadway. Barbra Streisand vertolkt de hoofdrol in deze musical. Ook voert Cliff Richard in New York besprekingen om in Nashville en in Chicago later in de maand plaatopnamen te maken. Hij hoopt in Chicago met Curtis Mayfield samen te werken. "Het lijkt mij fantastisch een song van hem op te nemen met zijn groep The Impressions als achtergrondzangers", aldus Cliff Richard.

1964 - ° Richard Herrey van Herrey's. De Herreys waren een Zweedse popband die uit 3 broers bestond, Richard, Louis en Per Herrey. In 1984 wonnen ze Melodifestivalen en mochten ze hun vaderland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Luxemburg. Het was een heel sterk jaar maar toch konden ze Zweden een tweede songfestivalzege bezorgen met het aanstekelijke "Diggi-loo, Diggi-ley". De groep bleek, zoals zovele Eurovisiewinnaars, een eendagsvlieg. In 2005 maakte Richard nog eens zijn opwachting bij Congratulations, de verjaardagsshow van het songfestival. In februari van 2006 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, "Jag e Kung".

1965 - The Beatles geven een concert in het Sam Houston Coliseum in Houston, Texas.

1965 - In Londen wordt het huwelijk gesloten van de Franse actrice Catherine Deneuve en de Engelse modefotograaf David Bailey. Mick Jagger, de zanger van The Rolling Stones, is getuige. Als Catherine Deneuve op 28.5.1972 een dochter krijgt van de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni vraagt David Bailey echtscheiding aan. De naam van het meisje is Chiara.

1966 - The Beatles treden op in het Memphis Coliseum, Memphis, Tennessee. Het is de enige plaats waar de Ku Klux Klan probeert het optreden te verstoren.

1966 - Door de Britse commerciële omroep ITV wordt een nieuwe aflevering van Ready Steady Go! uitgezonden. The Who is te zien met "I’m A Boy" en "It’s Not True". "I’m A Boy", met op de B-kant "In The City", wordt op 26.8.1966 in Groot-Brittannië en in Nederland uitgebracht. "I’m A Boy" is een compositie van hun gitarist Pete Townshend. "In The City" is geschreven door hun drummer Keith Moon samen met hun bassist John Entwistle. "I’m A Boy" van The Who komt op 1.9.1966 binnen in de Britse hitparade en bereikt de 2e plaats. In Nederland blijft "I’m A Boy" op 5 steken in de Top 40.

1966 - In een interview zegt Cliff Richard dat hij graag "Wuthering Heights", het boek van Emily Brontë, wil verfilmen. Deze roman is verschenen in 1847. Het verhaal speelt zich af op het landgoed Wuthering Heights dat eigendom is van de familie Earnshaw. In dit gezin wordt de wees Heathcliff opgenomen. Hij wordt verliefd op Cathy, de dochter des huizes. Zij mag echter niet beneden haar stand trouwen.

1966 - ° Lee Ann Womack, Amerikaanse countryzangeres.

1967 - Nadat bekend is geworden dat alle leden van The Beatles drugs gebruiken, draait het radiostation KNOW in Denver geen Beatlesplaten meer. Het memo van het station zei: "Please scratch all tracks on albums and dispose of all single records by the Beatles or any member of the group'.

1967 - ° Jason Starkey, de 2e zoon van Ringo Starr en Maureen, om kwart over drie 's middags in het Queen Charlotte's Hospital in Hammersmith, Londen.

1967 - ° Frédérique Huydts, actrice.

1967 - Adam Faith trouwt in Caxton Hall in de Londense wijk Westminster met Jackie Irving. Hun dochter Katya wordt op 19.12.1970 geboren. De zanger/acteur/zakenman is op 23.6.1940 in Londen geboren als Terrence Nelhams. In de jaren ‘50 en ‘60 is Adam Faith een tieneridool in Engeland. In de jaren ‘70 produceert hij het eerste soloalbum van Roger Daltrey, de zanger van The Who. Alle liedjes op deze plaat zijn gecomponeerd door Leo Sayer, een ontdekking van Adam Faith. In de jaren ‘80 wordt Adam Faith zakenman. De laatste 10 jaar van zijn leven staat Adam Faith als acteur op het toneel. In de vroege uren van 8.3.2003 overlijdt hij aan de gevolgen van een hartaanval die hij in een hotel in Stoke-On-Trent in het Engelse graafschap Staffordshire de avond ervoor heeft gekregen. Adam Faith is 62 jaar geworden.

1967 – Pink Floyd komt voor het eerst de Britse albumcharts binnen, met hun debuutalbum "Piper At The Gates Of Dawn". Dat was een vervolg op hun twee hitsingles wat vroeger op het jaar, "Arnold Layne", dat de Top 20 haalde, en "See Emily Play", hun eerste Britse Top 10-hit. De groep werd opgericht in Cambridge eind 1964 en noemde zichzelf naar twee obscure Amerikaanse bluesartiesten, Pink Anderson en Floyd Council. De zeskoppige bezetting zag er als volgt uit: zanger en gitarist Syd Barrett, drummer Nick Mason, zanger en bassist Roger Waters, toetsenspeler Rick Wright, gitarist Bob Klose en zanger Chris Dennis. Begin 1965 vertrok Dennis en in de zomer deed Klose hetzelfde. Niet zo lang na de release van het album begon Barrett stilaan de gevolgen te vertonen van een overmatig gebruik van LSD. Hij werd in die mate onvoorspelbaar en onbetrouwbaar dat Waters de gitarist Dave Gilmour uitnodigde om lid te worden van de groep. Die zou de rol van Barrett op de planken overnemen, zodat die zich kon toespitsen op het componeren van songs. Na ongeveer 3 maand bleek dat dit niet werkte en Barrett werd de laan uitgestuurd, net voor de release van hun tweede album, "A Saucerful Of Secrets", in juni 1968.

1968 - Door een rechter wordt de echtscheiding van Frank Sinatra en Mia Farrow bekrachtigd. De 23-jarige actrice heeft de woede van haar 52-jarige echtgenoot op de hals gehaald door de hoofdrol te accepteren in de bioscoopfilm "Rosemary’s Baby". Buiten zinnen verschijnt Frank Sinatra op de set. Hij zegt: "Jij komt mee naar huis of anders zijn hier de echtscheidingspapieren." Mia Farrow kiest voor een scheiding. Frank Sinatra en Mia Farrow zijn op 19.7.1966 in het Sands Hotel in Las Vegas met elkaar getrouwd. Na Nancy Barbato en Ava Gardner is de jeugdige actrice uit de televisieserie Peyton Place zijn derde echtgenote.

1968 - De LP "Stack-O-Tracks" van The Beach Boys komt uit in de States. Het is een LP met de orkestbanden van "Darlin’", "Salt Lake City", "Sloop John B", "In My Room", "Catch A Wave", "Wild Honey", "Little Saint Nick", "Do It Again", "Wouldn’t It Be Nice", "God Only Knows", "Surfer Girl", "Little Honda", "Here Today", "You’re So Good To Me" en "Let Him Run Wild". "Stack-O-Tracks" verschijnt in een beperkte oplage. Zodoende haalt dit album geen hitnotering. In december 1976 wordt Stack-O-Tracks ook in Groot-Brittannië uitgebracht.

1969 - De dubbele jazz LP "Bitches Brew" wordt opgenomen in New York. Er werd aan meegewerkt door Miles Davis, Chick Corea, John McLaughlin, Wayne Shorter, Joe Zwainul en Jack De Johnette.

1969 - ° Clay Walker, Amerikaanse countryzanger.

1969 - ° Matthew Perry, Amerikaanse acteur, gekend van de reeks "Friends".

1970 – "War" van Edwin Starr komt in de States op nummer 1. Het is de meest uitdrukkelijke protestsong tot dan toe die zo hoog scoort.

1970 - ° MC Eric, de Nederlandse rapper van Technotronic op de single "This Beat is Technotronic".

1972 - David Bowie beëindigt zijn Britse Ziggy Stardust tournee in het Rainbow Theatre in Londen.

1972 - Het instrumentale "Hot Butter" van Popcorn komt de Amerikaanse top 40 van de singles binnen.

1972 - "I’m On My Way" van The George Baker Selection komt binnen op 19 in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. "I’m On My Way", en de B-kant "Mademoiselle", zijn geschreven en geproduceerd door hun zanger Hans Bouwens. De arrangementen zijn van Dick Bakker. Het bereikt op 9.9.1972 de 7e plaats.

1972 - Sinds 9.7.1972 zijn Wings in een dubbeldekker op tournee door Europa. Op 19.8.1972 is het 2e Nederlandse optreden in de Evenementenhal in Groningen. Op 20.8.1972 staan zij in het Concertgebouw in Amsterdam. Een dag later spelen Wings in het Congresgebouw in Den Haag. Na Nederland is er één optreden in Antwerpen. Het laatste concert wordt op 24.8.1972 gegeven in West-Berlijn. Dit is de eerste tournee van Paul McCartney na het uiteenvallen van The Beatles. Wings bestaan uit Paul en Linda McCartney, Henry McCullough, Denny Seiwell en Denny Laine.

1972 - "Burning Love" van Elvis Presley komt binnen in de Billboard Hot 100. Dit wordt voor Elvis Presley zijn allerlaatste Top 10-notering in de Verenigde Staten. Op 28.10.1972 bereikt de single de 2e plaats. "Burning Love" is een compositie van Dennis Linde. Hij speelt gitaar tijdens de opname in de RCA-studio in Hollywood op 28.3.1972. Elvis Presley wordt verder begeleid door de gitaristen James Burton en John Wilkinson, bassist Emory Gordy, pianist Glen Hardin en drummer Ronnie Tutt. J.D. Sumner & The Stamps zorgen voor de achtergrondkoortjes.

1972 - Roxy Music doet zijn hitparadedebuut in de UK met "Virginia Plain", de start van een tienjarige carrière. "Virginia Plain" bereikt de 4e plaats. In Nederland is "Virginia Plain" 2 keer een hit. In december 1972 bereikt het de 27ste plaats. In december 1977 komt Virginia Plain op 21 in de Top 40. Roxy Music splitten in 1976 maar kwamen in 1978 terug om hun grootste hits te scoren. "Virginia Plain" werd later gecoverd door Spizzenergi in de UK.

1972 - Op NBC wordt de eerste Midnight Special uitgezonden. John Denver is de eerste presentator van dit Amerikaanse televisieprogramma. Midnight Special wordt aangekondigd door Wolfman Jack.

1972 – "Automatically Sunshine" komt op nr. 10 in de Britse hitparade. Het is de laatste originele single van The Supremes die de Britse Top 10 haalt. De groep was vanaf 1964, toen hun "Where Did Our Love Go" een 3° stek veroverde, een geregelde bezoeker geweest van de Britse charts. In de loop der jaren was de groep wel grondig veranderd. Origineel lid Florence Ballard was in 1967 vertrokken en vervangen door Cindy Birdsong. Leadzangeres Diana Ross begon een solocarrière in 1969 en werd vervangen door Jean Terrell. Linda Lawrence verving Cindy Birdsong in 1972, net voor "Automatically Sunshine" hun 21° originele singlerelease werd die de Britse Top 20 haalde. Daaronder zaten ook hitduetten met The Four Tops en The Temptations.

1973 - Rita Coolidge en Kris Kristofferson treden in het huwelijk in Malibu, Californië. Zij geven elkaar het jawoord in de kerk waar de vader van Kris Kristofferson dominee is. Het huwelijk wordt ook door hem voltrokken. Getuige is Bobby Neuwirth. Op 2.12.1979 gaan Kris Kristofferson en Rita Coolidge uit elkaar.

1974 - Elvis Presley begint aan een nieuwe serie optredens in het Hilton Hotel in Las Vegas. Hij krijgt hij een aanbieding van Barbra Streisand. Zij wil een remake maken van "A Star Is Born", de film uit 1937. Zij biedt Elvis Presley de kans als serieus acteur op het witte doek te schitteren. Elvis Presley begint een beetje genoeg te krijgen van al zijn live optredens. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging. Colonel Tom Parker, zijn manager, geeft hem echter geen toestemming de rol aan te nemen. In 1976 draait "A Star Is Born" in de bioscoop met Barbra Streisand en Kris Kristofferson in de hoofdrollen.

1977 - The Adverts brengen hun tweede single uit, "Gary Gilmore's Eyes". Het zou hun grootste hit worden.

1977 - The Sex Pistols, onder het pseudoniem The Spot, spelen een show in Wolverhampton, één van de afspraken op een zeer korte maar ook zeer geheime eerste tournee. De groep speelt onder verschillende schuilnamen. Zodoende hopen zij te voorkomen dat zij door zaaleigenaren van tevoren al worden geweerd. Meestal kiezen zij The Spots als schuilnaam.

1978 - The Kinks hebben hun eerste Amerikaanse Top 40 hit in 8 jaar met "A Rock 'n roll Fantasy". Op dezelfde dag kwamen ook Bob Seger met "Hollywood Nights" en Kenny Loggins met "Whenever I call you friend". Op de laatste single zong ook Stevie Nicks mee.

1978 - "Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen" van Arno & Gradje komt binnen op 38 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat "De Kermiswals". "Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen" is geschreven door Grad Hölzken (alias Gradje). Door een fout van de ontwerper wordt zijn naam op de hoes niet met een D, maar met een T geschreven. "Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen" bereikt op 23.9.1978 de 11e plaats. In mei 1979 blijft de opvolger, "Jantje’s SOS", op 30 in de Nederlandse Top 40 steken. Aan hun carrière komt plotseling een einde als Arno bij een ruzie op een camping om het leven komt. Gradje komt in maart 1994 in het nieuws om zijn betrokkenheid bij een schietpartij in Café Ontdek Je Plekje in Eindhoven. Hij wordt tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag.

1978 – "Three Times A Lady" van The Commodores komt in de UK voor 5 weken op nr. 1.

1979 - + Dorsey Burnette aan een hartaanval. De 46 jaar oude rockabilly zanger en componist (hij was geboren op 28.12.1932) was het best gekend voor zijn werk als bassist met zijn broer Johnny Burnette en bassist Paul Burlinson in the Rock 'n Roll Trio. Hij schreef "It's late", een grote hit voor Ricky Nelson in 1959 en in 1983 voor Shakin' Stevens. Hij had solohits in de Amerikaanse Top 40 in 1960 met "There was a Tall Oak Tree" en "Hey Little One"

1980 - The Ramones starten een korte Britse tournee in de Hammersmith Odeon met The Spectres met Glen Matlock (ex-Sex Pistols en Rich Kids) en Danny Kustow (ex-Tom Robinson Band)

1980 – ° Darius Danesh, in Glasgow, Schotland. Hij dankt zijn carrière aan zijn optredens in 2 van de populairste Britse ‘reality TV’ shows, "Popstars" (2001) en "Pop Idol". De student Engelse literatuur maakte zich geliefd bij het Britse publiek in het eerste, met zijn a cappella versie van "Baby, One More Time" van Britney Spears en zijn vranke repliek op de juryleden die hem naar huis stuurden. Merkwaardig genoeg kreeg hij een tweede kans in de opvolger "Pop Idol", waar hij de finale haalde. Hit: "Live Twice" (2004).

1980 - Christopher Cross krijgt goud in de States voor zijn titellozen debuutalbum, met nummers als "Sailing" en "Ride Like The Wind". Deze LP was op 16.2.1980 binnengekomen in de albumlijst van Billboard en haalde de 6e plaats.

1981 – "Charlie’s Angels" wordt afgevoerd van de televisie in de USA.

1981 - Op het laatste moment wordt een concert van Alice Cooper tijdens The Canadian National Exhibition in Toronto in Canada afgelast. Alice Cooper is ziek. De 14.000 fans in het stadion pikken dit niet. Zij bestormen massaal het podium. De aanwezige politie is hier niet tegen opgewassen. De agenten slaan met gummiknuppels om zich heen. Er worden 31 mensen gearresteerd. Er wordt voor 25.000 dollar schade aangericht.

1982 - "The Wall" begint zijn carrière in de Nederlandse bioscopen. Deze film is op 14.7.1982 in Londen in première gegaan. Bob Geldof speelt de hoofdrol. Het album "The Wall" van Pink Floyd heeft model gestaan voor deze film, die is geregisseerd door Alan Parker. Speciaal voor de film heeft Pink Floyd één nieuwe song, "When The Tigers Broke Free", geschreven en opgenomen. Dit nummer wordt in juli 1982 op single uitgebracht. "When The Tigers Broke Free" komt op 7.8.1982 binnen in de Britse hitparade, maar blijft op 39 steken.

1983 - De eerste single van Howard Jones, "New Song" wordt uitgebracht.

1984 - 3450 tapdansers treden op voor een grootwarenhuis in New York.

1984 - Het duo Ronald Reagan/George Bush wordt in Dallas, Texas door de conventie van de republikeinen gekozen tot kandidaten voor president en vice-president.

1984 - Brian Wilson van The Beach Boys wordt aangehouden bij de conventie van de republikeinen in Dallas, Texas. Hij wordt beschuldigd van insluiping, want hij heeft geen pasje. Na de betaling van een borgsom van 200 dollar wordt hij weer op vrije voeten gesteld. De aanklacht zou later worden ingetrokken.

1985 - Op de Bonneville Salt Flats brak Robert Barber het 79 jaar oude snelheidsrecord voor met stoom aangedreven wagens. Hij haalde 145,607 mijl per uur of 234,28 km/u.

1985 - ° Megan Rochell, Amerikaanse zangeres.

1988 - De Amerikaanse jukeboxuitbaters roepen "Hound Dog" van Elvis Presley uit tot ‘All time Most Played Record’. Het werd gevolgd door "Crazy" van Patsy Cline. Ook de Recording Industry Association of America (RIAA) maakt bekend dat "Hound Dog" van Elvis Presley nog steeds de meestgedraaide plaat in de Amerikaanse jukeboxen is. Elvis Presley heeft deze single op 2.7.1956 in de RCA-studio in New York opgenomen. Op die dag worden ook "Don’t Be Cruel" en "Any Way You Want It" opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Shorty Long. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. "Hound Dog", in 1953 een hit voor Big Mama Thornton, komt op 4.8.1956 binnen in de Amerikaanse hitparade. Deze single van Elvis Presley staat 11 weken aan de top.

1989 - Nederlandse en Britse opsporingsambtenaren doen een inval op de Ross Revenge, de drijvende basis voor Radio Caroline, Radio 819 en Word Mission Radio. Zenders worden ontmanteld en masten weggehaald.

1989 - "Swing The Mood" van Jive Bunny & The Mastermixers komt binnen op 20 in de Nederlandse Top 40. Jive Bunny & The Mastermixers zijn een project van de Britse geluidstechnici Les Hemstock en Andy Pickles. Zij verdienen hun geld met het produceren van cassettes en 12 inch-singles voor zaaldiskjockeys. Er zijn alleen feestnummers te horen. Andy Pickles maakt begin 1989 een medley van bekende rock’n’roll-hits, voorzien van een stevig drumritme. De reacties zijn positief. Deze mix wordt in eigen beheer op single uitgebracht. Als niet één platenmaatschappij geïnteresseerd is, richten Les Hemstock en Andy Pickles hun eigen label, Music Factory Dance, op. Hun medley noemen zij "Swing The Mood". Voor deze single mogen zij geen originele opnamen van Elvis Presley gebruiken. Daarom worden "All Shook Up", "Jailhouse Rock" en "Hound Dog" gezongen door Peter Wilcox, een Britse imitator van Elvis Presley. "Swing The Mood" staat in de week van 9.9.1989 op de 1e plaats. Vanaf 4.9.1989 staat hij 3 weken aan de top van de Duitse hitparade. In België staat "Swing The Mood" vanaf 30.9.1989 2 weken bovenaan.

1989 – ° Lil’ Romeo (Percy Romeo Miller), in New Orleans, Louisiana, USA. Rapper en acteur. Hij is het best gekend als de jonge rapper van «My Baby» (2001) en de ster van zijn eigen televisieserie «Romeo» op Nickelodeon. Hij was nog maar 11 toen hij zijn eerste plaat maakte. Zijn vader, de hiphop zakenman en rapper Percy ‘Master P’ Miller, lanceerde hem in de ontspanningsindustrie. Lil’ Romeo bracht in 2002 zijn tweede album uit, «Gametime», en stapte toen over naar de wereld van televisie en film. Hij was in 2003 te zien in de film «Honey», met Jessica Alba.

1991 - President Michael Sergejevitsj Gorbatsjov wordt afgezet als president van de Sovjetunie. Terwijl hij op vakantie is in de Krim, nemen 8 conservatieve communisten de macht in Moskou over. Vice-president Janajev wordt de nieuwe leider. In Moskou gaan duizenden de straat op om te protesteren tegen de staatsgreep. Tanks en pantservoertuigen overheersen het straatbeeld in de hoofdstad. De Russische president Jeltsin klimt op een tank en roept op tot een algehele staking. Hij veroordeelt het afzetten van Gorbatsjov in felle bewoordingen. In de hele wereld wordt verontwaardigd en bezorgd gereageerd.

1992 - Het reportageteam van ‘Choose or Loose’ van MTV behandelt de Republikeinse Nationale Conventie vanuit de Astrodome in Houston, Texas, USA. Tabitha Soren, de politieke correspondente van MTV wordt bijgestaan door gastreporters Ted Nugent en Treach van Naughty by Nature.

1993 - Na twee maand bereikt er weer een VN-konvooi de 35.000 moslims in Mostar, Bosnië.

1993 - Beavis & Butt-Head verschijnen op de cover van ‘Rolling Stone Magazine’.

1995 - Zaïre begint met de uitwijzing van duizenden Rwandese vluchtelingen, die zich in de kampen van Goma bevinden. De uitgewezenen vrezen een slachting door het Tutsi-bewind. De uitwijzingswoede neemt op donderdag 24 augustus een einde.

1995 - "Scatman’s World" van Scatman John komt 6 weken op de 1e plaats in de Belgische hitparade. In Nederland is deze single op 3 in de Top 40 blijven steken. "Scatman’s World" is de opvolger van "Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)" dat vanaf 19.5.1995 2 weken op de 1e plaats in België heeft gestaan. Scatman John was in maart 1942 geboren als John Larkin. Als hij in zijn jeugd niet goed uit zijn woorden kan komen omdat hij stottert, begint hij te scatten. Dit slaat aan. John Larkin heeft niet bepaald lang van zijn succes als Scatman John kunnen genieten. Hij overlijdt op 3.12.1999, 57 jaar oud.

1995 - "Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht" van Marco Borsato komt binnen op 21 in de Nederlandse Top 40. Het origineel is van de Amerikaanse drieling The Triplets. Hun single "You Don’t Have To Go Home Tonight" is in juni 1991 in de Tipparade blijven steken. De Nederlandse vertaling is van Jan Tekstra. Het bereikt op 9.9.1995 de 9e plaats.

1997 - Een week nadat het reünieconcert van Fleetwood Mac voor het eerst in de Verenigde Staten door MTV is uitgezonden, verschijnen een koopvideo en een CD met de live registratie onder de titel "The Dance". Naar aanleiding van hun reünie voor de televisieserie Classic Albums komen de 5 originele leden van Fleetwood Mac ten tijde van het album "Rumours" (Mick Fleetwood, John en Christine McVie, Lindsey Buckingham en Stevie Nicks) weer bij elkaar. Op 5 en 6 juni 1997 worden op de Studio Sound Stage van Warner Brothers in Burbank in Californië opnamen gemaakt voor een MTV-special.

1998 - + Freddy Cousaert, Belgische impresario, na een ongeluk met zijn fiets, aan een hartaanval. In 1981 en 1982 speelt hij een sleutelrol in het leven van Marvin Gaye. Die woont begin jaren ‘80 in Oostende. In de studio van Marc Aryan in Ohain, op de grens van België en Frankrijk, neemt Marvin Gaye het album "Midnight Love" op. Hierop staat zijn wereldhit "Sexual Healing". Freddy Cousaert is 61 jaar geworden.

1999 - Omdat hij zich "niet lekker" voelt, gaat Jan Keizer op aanraden van zijn collega Jan Tuijp naar zijn huisarts. De zanger van BZN wordt met spoed doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier blijkt dat hij op het nippertje is ontsnapt aan een hartinfarct. Hij moet worden geopereerd. Jan Keizer krijgt 4 omleidingen. Die zorgen ervoor dat zijn hart weer optimaal functioneert. Op 21.1.2000 staat Jan Keizer weer gezond en wel met BZN op het podium.

2000 - + Robert Clara, professor in de kindergeneeskunde en oprichter van het Vertrouwenartscentrum in Antwerpen. Hij was 77.

2001 - + Donald Woods, de Zuid-Afrikaanse krantenuitgever die de aandacht van de wereldgemeenschap op de dood van Steve Biko vestigde, op 67-jarige leeftijd in Londen aan kanker. Tussen 1965 en 1977 gaf Woods de Daily Dispatch uit. Toen zette de National Party hem het land uit. Woods leefde als balling in Brazilië en Groot-Brittannië. Richard Attenborough verfilmde het verhaal van Biko en Woods in 'Cry Freedom'

2001 – + Willy Vannitsen, gewezen wielrenner, op 66-jarige leeftijd in een Brussels ziekenhuis. Goed twee jaar vroeger werd hij tijdens een fietstochtje getroffen door een hersenbloeding. Hij herstelde vrij snel en alles wees erop dat hij er geen blijvend letsel zou aan overhouden. In die mate dat hij zich weer geregeld aan een uitstapje met de fiets waagde. Bij een van die tochtjes kwam hij echter ten val en moest hij weer worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar is hij, uitgerekend op de dag dat in zijn geboortestad Sint-Truiden voor de vijfde keer de Willy Vannitsen-Classic werd georganiseerd, overleden. Vannitsen, in zijn jonge jaren woonachtig in het Limburgse Jeuk waar zijn ouders een café uitbaatten, reed in de jeugdcategorieën van de ene overwinning naar de andere. Het merendeel van zijn meer dan honderd zeges dankte hij vooral aan een vlijmscherpe spurt. In 1951 werd hij nationaal kampioen bij de nieuwelingen en op amper 19-jarige leeftijd stapte hij over naar de beroepsrenners. Hij tekende een verbintenis met het Franse Peugeot. Vaak werd hij uitgespeeld als rivaal van Rik Van Looy. In tegenstelling tot de 'Keizer van Herentals' kon hij als prof niet diezelfde dominantie aan de dag leggen als in de jeugdrangen. Vaak kreeg Vannitsen het verwijt dat hij over te weinig stielliefde en beroepsernst beschikte om de absolute internationale top te halen. Van de Haspengouwer was bekend dat hij een levensgenieter was. Niettemin reed hij een aardig palmares bij elkaar. Behalve de Waalse Pijl (1961) won hij nog een resem andere belangrijke eendagskoersen zoals de Scheldeprijs in Schoten (1965). In de Tour van 1962 won hij twee etappes, in de Giro van 1958 één rit. Podiumplaatsen haalde hij ook in Parijs-Roubaix, in Parijs-Brussel en de Ronde van Lombardije. Vannitsen onderscheidde zich ook op de baan. Hij won de zesdaagsen van Brussel (met Van Looy in 1957) en van Antwerpen (met Van Looy en Post in 1961). Op de wielerbaan van het Prinsenpark in Parijs klopte hij ooit André Darrigade in een spurterstornooi met een premie van één miljoen frank als inzet. Vannitsen wordt zaterdag begraven in Jeuk.

2001 - + Les Sealey, oud-keeper van Manchester United, op 43-jarige leeftijd aan een hartaanval. Sealey, die ook de doelen van Luton, West Ham en Coventry heeft verdedigd, kende zijn glorieperiode in 1990 en 1991 toen Sir Alex Ferguson hem tot titularis maakte in de plaats van Jim Leighton. Met Man United behaalde hij in 1991 de Beker der Bekerwinnaars ten koste van FC Barcelona.

2001 - + Betty Everett in haar huis in Beloit, Wisconsin, USA. Amerikaanse soulzangeres. Haar familieleden vonden haar levenloze lichaam. ". Zij was 61, geboren op 23.11.1939 in Greenwood, Mississippi. In haar jeugd leerde ze piano en zong ze gospelmuziek in de kerk. In 1957 ging ze naar Chicago om een muzikale carrière uit te bouwen. De doorbraak kwam er nadat ze in 1963 een contract tekende met het platenlabel Vee-Jay Records. In 1964 had ze een eerste hit met "You're No Good", een nummer waarmee Linda Ronstadt later een nummer 1-hit zou hebben. Haar volgende single, "The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)" (1964) was haar grootste hit en later ook een hit voor Cher (1990). Andere hits van haar in de periode 1964-1966 waren "I Can't Hear You," "Getting Mighty Crowded," en "Let it be me", een duet met Jerry Butler. Na het failliet van Vee-Jay in 1966 bracht Everett bij verschillende andere labels opnamen uit, maar zonder het succes van de eerste jaren te kunnen evenaren. Midden de jaren 1970 kwamen haar laatste singles uit. Later ging ze opnieuw voor de kerk werken en was ze ook actief voor de Rhythm & Blues Foundation.

2001 - + Sylvia Millecam, actrice/cabaretière, op 45-jarige leeftijd aan borstkanker. Zij heeft geprobeerd hiervan met alternatieve geneeskunst te genezen.

2002 – Voor de Praagse zoo die zwaar te lijden had onder de grote overstromingen die Centraal-Europa troffen, was er eindelijk goed nieuws. De 35-jarige Indische olifant Kadir moest door de politie met een genadeschot worden afgemaakt toen hij al schouderhoog in het water stond en ging verdrinken. Verder kwamen volgens diverse berichten minstens een leeuw, een gorilla, een nijlpaard en tachtig vogels om in hun kooien. Ook Slavek, het tweede nijlpaard van de zoo, werd doodgewaand. Maar de achttienjarige kolos werd teruggevonden op de tweede verdieping van een olifantenpaviljoen, waar hij blijkbaar op eigen houtje naartoe was gevlucht. Volgens zoodirecteur Petr Fejk was hij ,,tamelijk hongerig en dus ook woedend'', maar met een voederspoor kon hij terug naar zijn hok worden gelokt. ,,Hij eet, dus zal hij waarschijnlijk weer beter worden'', aldus Fejk. Nog miraculeuzer was de redding van Gaston, de laatste van drie zeehonden die met het Vltava-water mee naar buiten ontsnapten. Gaston werd driehonderd kilometer noordwaarts boven het Duitse Dresden behouden teruggevonden. Volgens de medewerkers die hem met vis in een net lokten, was Gaston gezond en wel.

2002 – + Swami Sachidananda, de Indiase goeroe van de flowerpower-generatie in de VS, op 87-jarige leeftijd. De hindoe-priester werd wereldberoemd op het festival van Woodstock in 1969. Hij kreeg tijdens filmopnames in het zuiden van India een beroerte en stierf in het ziekenhuis. De in India geboren Sachidananda woonde sinds 1965 in Amerika. Toen was hij op vraag van rockmuzikanten en filmartiesten voor het geven van voordrachten naar de VS gereisd en vervolgens op hun dringende verzoeken gebleven. Als beoefenaar van de meditatie en sitarmuzikant was zijn invloed, onder meer in studentenkringen, in de jaren zestig enorm groot. In Woodstock maakte de Indiër, die uiterlijk indruk maakte met zijn lange witte baard en zijn grote zachte ogen, naam en faam als sitarspeler. Hij stond op het podium naast grootheden als Jimi Hendrix, Crosby, Stills, Nash & Young en The Who. In de VS richtte hij verscheidene 'ashrams' op - oorden van gebed, meditatie en yoga-training. Het grootste daarvan, 'The Light of Truth Universal Shrine', ligt aan de James River in Virginia.

2002 - "Muzikanten Dansen Niet", het album van De Dijk, ligt in Nederland in de winkel. Een week later komt deze CD binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Het is voor het eerst dat De Dijk nummer 1 staat in deze lijst.

2003 - De 41-jarige Steven Hindley uit Nottinghamshire, Engeland wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Hij heeft bedreigende e-mails gestuurd aan Tina Barrett, de zangeres van S Club 7. Voordat hij begint met dreigen, wordt zij door hem overstelpt met rozen, dozen chocolade en teddyberen. Als Tina Barrett geen aandacht aan Steven Hindley schenkt, maakt hij haar het leven zuur.

2004 - Jonathan Osmond en Laura Veach trouwen in Salt Lake City in de kerk van Jesus Christ Of Latter-Day. Zij hebben elkaar in 2000 in dezelfde kerk voor het eerst ontmoet. De 21-jarige Jonathan Osmond is het zesde kind van Alan en Suzanne Osmond. Met zijn 6 broers speelt hij in The Osmonds Second Generation.

2004 - MegaCharts maakt bekend dat het album van de Nederlandse cast van de musical "Mamma Mia!" in de lijst van 21.8.2004 binnenkomt op de 1e plaats. Het is in Nederland niet eerder voorgekomen dat een cast-album meteen debuteert aan de top van de Mega Album Top 100. Deze nummer 1-notering is bovendien uniek voor alle Mamma Mia!-albums wereldwijd. De Nederlandse CD staat 3 weken op 1. De liedjes van ABBA zijn vertaald door Coot van Doesburgh. De live-registratie voor dit album is gemaakt in het Beatrix Theater in Utrecht. De hoofdrollen in de Nederlandse versie van Mamma Mia! worden gespeeld door Simone Kleinsma, Céline Purcell, Doris Baaten, Ellen Evers, Oren Schrijver, Paul Boereboom, Jeroen Luiten en Fred Butter. Het verhaal gaat over Donna (Simone Kleinsma) die met Sophie, haar twintigjarige dochter, op een klein Grieks eiland woont. In een dagboek van haar moeder ontdekt Sophie (Céline Purcell) dat zij mogelijk 3 vaders heeft. Sophie staat op het punt te trouwen met haar jeugdliefde Sky (Oren Schrijver). Wie moet haar op deze grote dag weggeven? Zij nodigt de drie mogelijke vaders uit op het eiland. Ook komen Donna’s beste vriendinnen van vroeger langs om herinneringen op te halen aan de tijd van Donna & De Dynamo’s.

2005 Zanger Mark Feehily van de populaire jongensband Westlife heeft bekend gemaakt dat hij homo is. De 25-jarige artiest zegt in het Britse dagblad The Sun: ,,Ik ben homo en ben erg trots op wie ik ben.'' Familie en medebandleden waren al eerder op de hoogte van zijn seksuele voorkeur, aldus Feehily. ,,Ik vraag geen enkele sympathie of om voor iemand anders een rolmodel te zijn.'' De zanger heeft inmiddels een relatie met Kevin McDaid van de jongensband V.

2005 – Zangeres en actrice Courtney Love wordt door een rechter in Los Angeles veroordeeld tot een verplicht verblijf van 28 dagen in een afkickkliniek. De politie arresteerde de ex-vrouw van de overleden Nirvana-zanger Kurt Cobain terwijl ze onder de invloed was van verdovende middelen, een overtreding van de voorwaarden waaronder Love na een vorige veroordeling vervroegd vrijkwam. Een huilende Love wordt onmiddellijk na de uitspraak opgenomen in een kliniek. Aanleiding tot de veroordeling van Love is haar aanhouding enkele weken geleden, toen ze probeerde in te breken in het huis van een ex-vriend. Enkele maanden vroeger, niet lang voor haar aanhouding, zei Love tijdens een optreden dat ze geen drugs meer gebruikte en niet van plan was dat in de toekomst weer te doen.

2005 – Zanger Peter André is door een Engels magazine verkozen tot meest onaantrekkelijke man ter wereld. Het tijdschrift, Company Magazine, hield een enquête onder haar lezers. De 32-jarige André, die een koppel vormt met het blootmodel Jordan, bleef Michael Jackson en komiek Chris Evans nipt voor. De zanger alias one hit wonder won het vorig jaar ook al een Naomi-award voor zijn slechte bijdrage aan de hedendaagse muziek. Het zal André waarschijnlijk allemaal worst wezen: volgende maand treedt hij met Jordan in het huwelijk. Afgelopen juni beviel Jordan van een jongetje. Brad Pitt werd door dezelfde lezers net als vorig jaar tot meest aantrekkelijke man van de wereld gekozen. Hij wordt gevolgd door Orlando Bloom en Johnny Depp.

De top tien van lelijkste mannen:

1. Peter André

2. Michael Jackson

3. Chris Evans

4. Wayne Rooney

5. Tony Blair

6. Jonathan Ross

7. Johnny Vegas

8. Chris Martin

9. Craig David

10. Pete Doherty

2005 – 28 jaar na zijn dood geloven nu ook gokkers er niet meer in dat Elvis Presley nog in leven is. Het afgelopen jaar is er immers geen enkele weddenschap meer afgesloten waarin erop gegokt werd dat de King nog in het openbaar zal verschijnen. Bookmaker Rupert Adams spreekt van het einde van een tijdperk nu zelfs "zijn trouwste fans niet meer geloven dat Elvis zo lang verborgen zou kunnen zijn." De meest opvallende weddenschap betreffende Elvis werd geplaatst door iemand die dacht dat Elvis zou terugkeren door met een UFO in het meer van Loch Ness te landen en Nessie te raken. Als de gokker gelijk zou hebben gekregen, zou hij 14 miljoen dollar rijker zijn geweest. Elvis Presley overleed op 16 augustus 1977 op zijn landgoed Graceland in de Verenigde Staten. De King of Rock 'n Roll werd 42 jaar oud.

2005 - + Bueno de Mesquita in Lelystad, Nederland. Hij heeft longkanker en een hersentumor. Bueno de Mesquita treedt vanaf 1952 op in het schnabbelcircuit als bandparodist en komiek. In de jaren ‘60 wordt hij ontdekt voor de televisie. Samen met Rita Corita is hij een graag geziene gast in de Nederlandse huiskamers. In 1968 vraagt Rudi Carrell hem voor zijn Duitse televisieshows. Bueno de Mesquita blijft 13 seizoenen bij Der Rudi. Hij is 87 jaar geworden.

2005 - Op een besloten feestje in het Amstel Hotel in Amsterdam viert Kane het feit dat zij platina hebben gekregen voor "Fearless". Van dit album zijn in 4 maanden tijd 90.000 exemplaren verkocht. "Fearless" is op 28.5.2005 op de 1e plaats binnengekomen van de Mega Album Top 100. De CD staat 2 weken aan de top.

2006 - + Rini Valentijn, in Roosendaal, Nederland, aan een hartaanval. Volkszanger. "Alleen Is Maar Alleen/Woorden Alleen" is in 1989 zijn eerste single. Hierna zingt Rini Valentijn zes CD’s vol. Zijn laatste album zal postuum worden uitgebracht. Rini Valentijn is 50 jaar geworden.

2006 - In Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt deze dag uitgeroepen tot Robbie Williams Dag. Radiostations bundelen hun krachten. Zij zenden gezamenlijk het concert van Robbie Williams in het Ernst Happel Stadion in Wenen in Oostenrijk rechtstreeks uit. Dit concert op Robbie Williams’ Close Encounters-wereldtournee wordt in Nederland door Caz! uitgezonden.

2006 - In een kwekerij in Gieten in Drente, Nederland doopt Thomas Berge een fuchsia die zijn naam draagt. De paarse bloem is speciaal gekweekt. Hij heeft lichte, ‘blonde’ bladeren. "De Thomas Berge-fuchsia heeft blonde lokken. Net als ik", zegt de zestienjarige zanger.

2006 - + Joseph Hill, de zanger van de reggaegroep Culture, in Berlijn, Duitsland. Culture is op tournee als Joseph Hill ziek wordt. Als eerbetoon gaat Culture door met deze zomertournee. Kenyatta, de zoon van Joseph Hill, neemt de zangpartijen van zijn overleden vader over. Joseph Hill is 57 jaar geworden.

2006 - Elwood Jack Owen wordt geboren. Hij is het eerste kind van Mark Owen en diens vriendin Emma Ferguson. De zanger van Take That en de actrice hebben sinds twee jaar een relatie.

2006 - Na 5 dagen heeft Boy George zijn taakstraf bij de dienst afvalverwerking in New York erop zitten. Met een lichte zonnesteek en blaren op zijn vingers zegt de Engelse zanger "met respect en vriendelijk" te zijn behandeld. Boy George is tot deze straf veroordeeld nadat in oktober 2005 in zijn appartement in New York door de politie cocaïne is gevonden. Hij heeft zelf de politie gebeld. Hij heeft het idee dat er is ingebroken in zijn flat.

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

Leerzewegels en Jan Filliersroute


vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact