Dagklapper

Dagklapper

 

24 JUNI

 

---- - Feest van de Geboorte van Sint-Jan De Doper, patroon van de borstelmakers. De christelijke kerk viert gewoonlijk de feesten van de heiligen op hun sterfdag. Voor Johannes de Doper werd een uitzondering gemaakt, omdat hij geheiligd werd in de schoot van zijn moeder en geboren werd vrij van de erfzonde. Hij trok zich terug in de wildernis en bleef daar, opdat de zuiverheid van zijn hart niet zou bevlekt worden door zijn omgang met de mensen.

---- - In de Middeleeuwen in Aix-en-Provence, Frankrijk werden op dit feest van Johannes de Doper een aantal katten in een mand gestopt en levend verbrand in een vuur dat door de geestelijkheid op een openbaar plein werd aangestoken. Er werden hymnes gezongen en priesters en gelovigen stapten op in een processie ter ere van het offer.

---- - H. Ivan.

79 - + Vespasianus, Romeinse keizer. Hij was geboren op 17.11.9 en dus 69 jaar oud.

776 - + H. Teodulf.

843 – Het is een feestdag en er is kermis in de Franse stad Nantes, op het ogenblik dat de Vikingen de stad binnenvallen. De Vikingen kozen heel listig de ogenblikken waarop zij een stad binnenvallen, vaak op zondag of feestdag of tijdens religieuze diensten, als de inwoners met andere zaken bezig waren.

1203 – De Venetiaanse vloot van de kruisvaarders laat voor de kust van Chalcedon, aan de overkant van Constantinopel, het anker vallen en vele ridders gaan aan land en nemen hun intrek in één van de Byzantijnse keizerlijke paleizen, terwijl anderen tenten opzetten in het park er omheen.

1519 - + Lucrezia Borgia, kunstmecenas.

1540 – De Engelse koning Hendrik VIII scheidt van zijn 4° vrouw, Anne of Cleves.

1860 - + Jerome Bonaparte in Villegenis, Frankrijk. Hij was koning van Westfalen, maarschalk van Frankrijk en de jongste broer van Napoleon. Hij was de enige broer wiens loopbaan bleef duren tot in het Tweede Franse Keizerrijk van Louis Napoleon, later Napoleon III. Hij was geboren op 15.11.1784.

1894 – Vertegenwoordigers van 12 landen keuren het principe goed dat er opnieuw Olympische Spelen komen, om de 4 jaar, met afwisseling van organisatieplaats. Slechts op 1 punt krijgt de Franse baron Pierre de Coubertin zijn zin niet. Hij wou de première laten samenvallen met het begin van de 20° eeuw en met Parijs als organisatieplaats. Zijn congresgenoten zagen het grootser en wilden er in 1896 al aan beginnen. Eerst zou Boedapest de eer krijgen, uiteindelijk werd het Athene.

1895 - ° Jack Dempsey, bokser.

1900 - ° Gene Austin (Eugene Lucas), Amerikaanse zanger, pianist en songwriter. Hij was één van de populairste zangers van de tweede helft van de jaren ’20: tussen 1925 en 1929 behaalde hij 9 maal de eerste plaats van de Amerikaanse hitparades. Zijn grootste hits waren millionsellers: "My Blue Heaven" (1927) en "Ramona" (1928). Hij overleed op 24.1.1972, 71 jaar oud.

1908 - ° Grover Cleveland, 24° president van de Verenigde Staten.

1911 - ° Juan Manuel Fangio in Balcarce, Argentinië. Hij behaalde 5 wereldtitels Formule 1: 1951 met Alfa Romeo, 1954 met Maserati/Mercedes, 1955 met Mercedes, 1956 met Ferrari en 1957 weer met Maserati. Hij werd tweemaal vice-wereldkampioen: 1950 met Alfa-Romeo en 1953 met Maserati. Hij behaalde 24 overwinningen op 51 Grote Prijzen en 28 pole posities. Hij overleed op 16.7.1995, 84 jaar oud.

1920 - De Grieken beginnen aan een offensief tegen de Turken.

1929 - ° Connie Hall.

1931 - ° Billy Cooper, golfspeler.

1944 - ° Arthur Brown, in Whitby, Yorkshire, UK. Zanger en songwriter. Hij heeft een hit met de groep Crazy World of Arthur Brown, die is opgericht in 1966: "Fire" (1968). Daarna maakt hij een reeks degelijke albums die echter geen commercieel succes hebben. In het begin van de jaren ’80 maakt hij een goede comeback met een vroegere collega, Vince Crane, maar er komt toch geen hit uit voort. Hij zingt ook op het eerste album van Alan Parsons.

1944 - ° Chris Wood, in Birmingham, Warwickshire, UK. Fluitist, saxofoonspeler, pianist en zanger. Hij richt Traffic op, samen met Steve Winwood, Jim Capaldi en Dave Mason, en is later lid van Ginger Baker’s Airforce. Hij is een veel gevraagde studiomuzikant en speelt mee op platen van Fat Mattress, Sky, Jimi Hendrix, Free Creek en Crawler. Hij overlijdt op 12.7.1983.

1944 - ° Jeff Beck, in het Britse graafschap Surrey. Gitarist en songwriter. In maart 1965 volgt hij Eric Clapton op in The Yardbirds en van februari 1967 tot juli 1972 heeft hij een eigen band. Tot april 1974 speelt hij vervolgens bij Beck, Bogert en Appice. Ondanks zijn muzikale capaciteiten had hij altijd een reputatie van onhandigheid. Hij maakt een aantal soloplaten en is een veel gevraagde studiomuzikant. Als solo artiest heeft hij zijn grootste hit met "Hi-Ho Silver Lining" (1967), waarop hij zelf ook zingt.

1944 - ° John ‘Charlie’ Whitney, in Skipton, Yorkshire, UK. Gitarist van Family, Streetwalkers, Roger Chapman, Rhead Brothers, Eddie Money en Axis Point.

1945 - ° Colin Blunstone, in Hatfield, Hertfordshire, UK. Zanger van The Zombies. Hij had solohits met "Wonderful" en "I want some more". Hij nam ook op onder het pseudoniem Neil McArthur en zingt ook geregeld op de platen van The Alan Parsons Project.

1947 - ° Mick Fleetwood, in Londen, UK. Britse drummer. Hij speelt bij The Cheynes, The Bo Street Runners, Peter B’s Looners en Shotgun Express, vooraleer hij lid wordt van John Mayall’s Bluesbreakers in juli 1966. Op dat ogenblik zitten ook Peter Green en John McVie bij John Mayall. Zij worden alle drie na 1 maand ontslagen en vormen hun eigen bluesband : Peter Green’s Fleetwood Mac. Hits : "Albatross" (1968), Man Of The World" (1969) en "Oh, Well" (1969). Ondertussen is het al gewoon Fleetwood Mac geworden. Peter Green verlaat daarna ook effectief de groep. De vele personeelswijzigingen komen de muzikale samenhang niet ten goede. De groep wordt dan getransformeerd door het duo Stevie Nicks en Lindsey Buckingham en dat resulteert in het opmerkelijke album "Rumours", dat een hele reeks hitsingles oplevert: "Dreams" (1977), "Don’t Stop" (1977) en "You Make Loving Fun" (1977). Verdere hits : "Tusk" (1979), "Hold On" (1982), "Big Love" (1987), "Little Lies" (1987) en "Everywhere" (1987). Mick Fleetwood brengt ook solo albums uit en maakt ook platen onder de naam Fleetwood’s Zoo.

1948 - ° Patrick Moraz, Zwitserse toetsenspeler. Hij begint eerst met een eigen groep, maar speelt daarna bij Mainhorse, Refugee en tenslotte vanaf 1974 bij Yes. In 1976 gaat hij solo, maar volgt in 1981 Mike Pinder op bij The Moody Blues. Hij werkte ook met Bill Bruford.

1949 - ° Adrian Wolf, zanger.

1949 – ° John Illsley, basgitarist van Dire Straits. Hij is naast Mark Knopfler de enige die nog over is van de oorspronkelijke bezetting, die in 1977 naar buiten trad met de eerste demo-opnamen. Mark’s broer David zei de groep in 1980 al vaarwel en slagwerker Pick Withers deed later hetzelfde. John Illsley erkende van meet af Mark Knopfler als leider en die instelling heeft hem geen windeieren gelegd. Maar John is ook gewoon een uiterst begaafde basgitarist, die zijn bijdrage aan Dire Straits op perfecte wijze weet te doseren. John Ilsley komt uit een gerespecteerde bankiersfamilie. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij is opgevoed met het idee, dat zijn toekomst in de geldwereld zou liggen. Maar gedurende zijn schoolopleidingen werd hij heen en weer geslingerd tussen enerzijds de gunstige vooruitzichten op een geslaagde maatschappelijke carrière, en anderzijds het brandende verlangen om iets met zijn liefde voor muziek te doen. Het gevolg van die twijfel was, dat hij na zijn examens een paar baantjes met toekomstperspectief volledig verknalde. Zijn vader hielp hem door die moeilijke periode heen, door een zakenrelatie over te halen John in dienst te nemen. Tot groot genoegen van zijn vader wist John zich in vier jaar tijd een positie te verwerven, die hem volop uitzicht gaf op een riant pensioen. Maar op 24-jarige leeftijd ging John eens ècht over zijn toekomst en zijn verwachtingen nadenken. Hij nam van de ene op de andere dag ontslag en ging sociologie studeren. Het bleek een verkeerde keuze. Intussen had hij echter twee broers leren kennen, die zich net als hij het liefst dag en nacht met muziek wilden bezighouden. Die broers waren Mark en David Knopfler. Samen met drummer Pick Withers richtten de drie muzikanten in 1977 Dire Straits op. Het verhaal van Dire Straits is bekend. Maar de soloalbums van John Illsley, "Never Told A Soul" (1984) en "Glass" (1988), verdienen veel meer aandacht dan ze uiteindelijk gekregen hebben. Ze laten horen, dat John zich niet alleen moeiteloos in dienst kan stellen van een muzikaal genie, zoals hij dat binnen Dire Straits doet.

1950 – "I Wanna Be Loved" van The Andrews Sisters komt in de USA voor 2 weken op nr. 1.

1952 - ° Mike Ryan van Shabby Tiger.

1953 - Het Waalse dorpje Herbestal kreeg een recordhoeveelheid neerslag te verwerken: 242 liter.

1955 - In de UK kwam Jimmy Young op nr. 1 voor 3 weken met "Unchained Melody".

1957 - ° Astro (Terence Wilson), zanger, toaster en trompetspeler van UB 40. Toasten is improviserend babbelen op muziek, minder strak dan rappen. Hij is dan ook de centrale figuur van de optredens van UB40. Hij komt uit Birmingham, UK. Hits: "Cherry oh baby", "Rat in my kitchen", "All I want to do".

1957 - "Great Balls Of Fire" van Jerry Lee Lewis debuteert in de Amerikaanse Hot 100. Hij was geboren op 29.9.1935 in Ferriday, Lousiana, USA. Hij liep school in het Bible Institute in Waxahatchie, Texas maar was op het gebied van de muziek een autodidact. Hij leerde zelf piano, gitaar, viool en accordeon spelen. In 1947 debuteerde hij in de showbis met een optreden in Natchez, Louisiana. Hij werd ontdekt en gecontracteerd door de kleine Sun platenmaatschappij. In 1956 verkocht zijn vader 33 dozijn eieren om de reis uit Ferriday naar Memphis te kunnen betalen. Hij had indertijd ook al een hypotheek op zijn huis genomen om een piano te kunnen kopen voor "The Killer". Vader en zoon waren vastbesloten een auditie te doen bij Sam Phillips van Sun Records. Toen zij daar aankwamen was deze echter pas vertrokken naar Nashville. Jerry toonde welke koppige kerel hij was. Toen men hem niet wilde binnenlaten, zei hij dat hij op de drempel zou blijven zitten tot men hem zijn demobandje liet opnemen. Uiteindelijk liet iemand hem binnen, werden de opnames gemaakt en men vertelde hem dat hij over een maand moest terugkeren. Toen hij een maand later terugkwam was Sam Phillips wel aanwezig en zij namen "Whole Lotta Shakin’ Goin’ On" (1957) op. Kort nadat de plaat was uitgebracht, werd zij door de meeste radiostations geweerd, omdat de tekst te vulgair was, wat echter niet kon voorkomen dat het nummer toch een hit werd. Hij toerde door de States en Europa. Zijn eerste filmrollen speelde hij in de film "Jamboree" 1957), de MGM film "High School Confidential" (1958) en "Disc Jockey". De allereerste millionseller voor Jerry Lee Lewis was een compositie van een blank-zwart duo, Dave Williams en Sonny David. De originele versie was van Big Maybelle uit 1954 met het orkest o.l.v. Quincy Jones. In 1955 werd het opgenomen door Roy Hall, die eigenlijk co-auteur Sonny David was, en ook door de Commodores, een popgroep op het Dot-label, die niets te maken had met de gelijknamige soulgroep van Lionel Richie. Jerry Lee zou zich op deze countryversie van Roy Hall hebben gebaseerd om het nummer twee jaar later zelf op te nemen. De single "Whole Lotta Shakin' Goin' On" zou meer dan 3 miljoen exemplaren hebben verkocht. Het was een nr. 1 in de countrycharts en in de rhythm & bluescharts en een nr. 3 in de popcharts. In de UK was de hoogste notering een nr. 8. De song werd een rockklassieker, vooral door toedoen van Jerry Lee, en werd later talloze keren gecoverd: Little Richard (1959), Chubby Checker (1960), Conway Twitty (1960), Mitch Ryder & the Detroit Wheels (1967), Elvis Presley (1973) en the Flying Lizzards (1984). Jerry Lee nam het nummer zelf opnieuw op in 1989 voor de biografische film "Great Balls Of Fire".

1957 - "Loving You" van Elvis Presley kwam de Amerikaanse Hot 100 binnen. Het was de 12° millionseller voor Elvis en de b-kant van de single, "Teddy Bear" was nr. 13. Kal Mann en Bernie Lowe, de stichters van platenmaatschappij Cameo-Parkway Records in Philadelphia, schreven de song "(Let me be your) Teddy Bear" voor de film "Loving You". Het titelnummer van de film was geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller. Elvis nam beide nummers op in de Radio Recorders Studio in Hollywood tijdens opnamesessies in februari en maart 1957. Ook de andere songs voor de soundtrack van zijn tweede film werden toen opgenomen. De film, die eerst "Lonesome Cowboy" had moeten heten, ging in productie in februari 1957. Producer was Hal B. Wallis en regisseur Hal Kanter voor Paramount Pictures. Elvis speelde de hoofdrol als Deke Rivers, een rol die hem op het lijf was geschreven. Rivers was immers een truckchauffeur die een beroemde rockzanger werd. Hij wordt belegerd door jonge meisjes die hem de kleren van het lichaam willen scheuren en hun vriendjes die hem rauw lusten. Daarboven zijn er nog een massa zakenmensen die van hem willen profiteren. Rivers wordt verliefd op een zangeres van zijn orkest, maar die wordt ontslagen om dure publiciteitsstunts te kunnen betalen. Er komt in deze tweede film, in tegenstelling met zijn eerste, "Love me Tender", wel een happy end. "Loving You" was zijn eerste film in kleur. Medespelers waren: Lizabeth Scott, Wendell Corey, Dolores Hart en James Gleason. De single "Teddy Bear" haalde de eerste plaats van de Hot 100 op 8.7.1957, net één dag voor de première van de film. Elvis zong een aantal nummers in de film en in de laatste concertscène waren duidelijk ook zijn vader en moeder Vernon en Gladys Presley herkenbaar. Na de dood van zijn moeder in augustus 1958 wilde Elvis deze scène nooit meer bekijken. "Loving You" haalde als hoogste notering in de Hot 100 een 20° plaats.

1957 – "Short Fat Fanny" van Larry Williams kwam de Amerikaanse Hot 100 binnen. Dit was zijn eerste millionseller. Hij speelde oorspronkelijk een ratelende beat pianosound in de band van Lloyd Price. Het was in deze periode dat hij in de kijker liep en een contract kreeg bij Specialty Records van Art Rupe in Los Angeles als soloartiest, het label waar ook Little Richard voor werkte. "Short Fat Fanny" was een eigen compositie en haalde als hoogste notering een nr. 6 in de USA en een nr. 21 in Groot-Brittannië. Het werd trouwens gecoverd door Little Richard.

1957 – «With All My Heart» van Jodie Sands bereikte zijn hoogste notering op de Amerikaanse Hot 100, nl een nr. 15-notering..

1959 – ° Andy McCluskey, Britse synthesizerspeler, zanger, basgitarist, gitarist en songwriter van Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD), opgericht in 1978. Hun eerste succesje in de UK is "Red Frame White Light" (1980), met een nr. 67 als hoogste notering. Maar dan komen de grote successen met hits als "Enola Gay" (1980), "Souvenir" (1981), "Joan of Arc" (1981), "Maid of Orleans" (1982), "Locomotion" (1984), "So In Love" (1985), "If You Leave" (1986), "(Forever) Live And Die" (1986) en "Dreaming" (1988).

1959 - + Lou Bandy, Nederlandse revuester. Hij heeft al meerdere zelfmoordpogingen ondernomen. Lou Bandy wordt steeds op tijd gevonden door een vriend die hem trouw zijn eten komt brengen - totdat diens horloge achterloopt en hij het ontzielde lichaam vindt.. Lou Bandy is in 1890 in Den Haag geboren als Lodewijk Ferdinand Dieben. Hij is de jongere broer van Willy Derby. Samen beginnen zij een showduo. Zij noemen zich De Bandy Brothers. Omdat zij niet met elkaar overweg kunnen, gaan de broers als duo uit elkaar. Willy noemt zich vanaf 1.2.1918 Willy Derby. Lou gaat verder als Lou Bandy. Hij heeft veel succes met liedjes als "Zoek De Zon Op", "Louise Zit Niet Op Je Nagels Te Bijten" en "Mijn Tante Veronika Die Speelt Harmonika". Lou Bandy staat op 8.5.1958 voor de allerlaatste keer op de planken. Dit optreden is een afgang. In zijn onafscheidelijke strohoed heeft hij spiekbriefjes geplakt, omdat hij voortdurend zijn teksten vergeet. Trillend van de zenuwen staat Lou Bandy voor het publiek. Zijn zang is niet meer dan gemompel. Hij is nog maar een schaduw van de "grote" Lou Bandy van weleer. De zanger is 69 jaar geworden. Lou Bandy wordt op 28.6.1959 in Doorn begraven.

1960 - Op het Newport Folk Festival in de USA kan het publiek genieten van Mahalia Jackson, Joan Baez en John Lee Hooker.

1960 - Kasavubu wordt gekozen tot president van de republiek Kongo, net onafhankelijk van België.

1961 - ° Curt Smith, in Bath, Engeland. Zanger, basgitarist en songwriter. Aan Bath University ontstond de groep Neon die bestond uit Curt Smith, Roland Orzabal, Pete Byrne en Rob Fisher. Na een kortstondig bestaan brak de groep in tweeën. Zanger Pete Byrne en toetsenspeler Rob Fisher vormden Naked Eyes. Zij waren ‘hot’ in de States. Zij hadden aldaar 4 hits in de Hot 100 in 1983-1984, maar hadden in het thuisland slechts 1 hitje en raakten al vlug vergeten. Rob Fisher zat later in Scritti Politti en Climie Fisher, hij overleed op 25.8.1999. Na wat lokaal succes onder de naam Graduate, richtten de overige twee, Curt Smith en Roland Orzabal, de groep Tears for Fears op en plaatsten zij Bath op de kaart met een reeks Top 10 hits. Curt Smith was geboren in Bath op 24.6.1961. Zij hadden elkaar ontmoet op de Beechen Cliff School. Nadat Roland Orzabal zijn geluk heeft beproefd in een folkduo, raakt hij met Curt Smith herenigd in de caleidoscopische formatie Graduate. Deze groep is evenmin een lang leven beschoren. Zij reïncarneren als Tears For Fears in 1981 en met hun synthesizer en ritmebox, maken zij in 1982 snel faam met de singles "Suffer The Children", "Mad World" (1982), "Change" (1983) en "Pale Shelter" (1983) van het album "The Hurting". Hits: "Shout" (1984), "Everybody Wants To Rule The World" (1985), "Head Over Heels" (1985) en "Sowing The Seeds Of Love" (1989).

1962 – The Casbach Coffee Club van een hoogzwangere Mona Best sloot haar deuren en zou onaangeroerd blijven tot 2002. Mona Best startte de eerste koffiebar in Liverpool op 29.8.1959 met geld dat zij won op de paardenraces. John Lennon en Paul McCartney schilderden de plafonds in de kleuren van de regenboog. Cynthia Powell tekende een silhouet van haar latere echtgenoot John Lennon op de muur. The Quarrymen speelden op het openingsfeestje. Het groepje bestond uit Ken Brown, John Lennon, Paul McCartney en George Harrison. Ze werden het huisorkestje. Na een centenkwestie zou Ken Brown vervangen worden door Pete Best, de zoon van Mona. The Quarrymen werden omgedoopt tot The Beatles, een naam die zij ontleenden aan het logo van de Casbah, een kever, een beetle dus. Mona regelde hun eerste concerten, maar wilde niet echt manager genoemd worden. Dat was een taak die zou weggelegd zijn voor Brian Epstein. Neil Aspinall, toen 18, werd roadie en later grote baas van Apple, het overkoepelende bedrijf van The Beatles. Hij was 20 jaar jonger dan Mona, maar werd haar minnaar en de vader van haar buitenechtelijke zoon Roag Best.

1964 - Sam Cooke treedt 2 weken op in de beroemde Copacabana club in New York. De hoogtepunten van zijn optreden op 8.7.1964 worden in oktober 1964 uitgebracht op een LP, die op 31.10.1964 binnenkomt in de albumlijst van Billboard. "Sam Cooke At The Copa" bereikt de 29ste plaats.

1964 - Sinds 1958 organiseert de AVRO de talentenjacht Nieuwe Oogst. In 1964 wordt de eerste van drie afleveringen rechtstreeks op de televisie uitgezonden vanuit Concordia in Bussum. Nieuwe Oogst wordt geproduceerd door Gerrit den Braber en Fred Oster. Ageeth Scherphuis is de presentatrice. Het combo staat onder leiding van Ruud Bos. In deze uitzending speelt de Amsterdamse beatgroep Johnny Kendall & The Heralds "Sinds Ik Jou Daar Zag Staan", een vertaling van "I Saw Her Standing There" van The Beatles. De jury (Bep Ogterop, Pim Jacobs, Karel Prior en Skip Voogd) vindt het "verschrikkelijk"! Vol lof is de jury over de 17-jarige Rotterdamse magazijnbediende André Kyvon die met een bandrecorder op het toneel staat. Als André van Duin brengt hij een bandparodie. Deze parodie bestaat uit een montage van fragmenten van o.a. Wim Kan, Toon Hermans en Surfin’ Bird van The Trashmen. André van Duin wordt in 1965 beroepsartiest.

1965 - The Beatles treden op in het Velodromo Vigorelli in Milaan, Italië.

1965 – Het tweede boek van John Lennon, "A Spaniard In The Works", verschijnt bij uitgever Jonathan Cape. Het is een boek met poëzie en tekeningen. Het eerste boek, "In His Own Write", had het jaar daarvoor een triomf beleeft en was een onmiddellijk succes in de UK en de USA. In de USA werd in de USA uitgegeven bij Simon & Schuster, die ook een Franse versie uitgaf onder de titel "En Flagrante Delire". Dit boek is een gelijkaardig schijnbaar chaotische collectie en is dank zij het succes van het vorige boek één van de hoogtepunten van de boekenwereld van het jaar. Het verhaal dat het boek zijn titel geeft gaat over een Spanjaard met de onwaarschijnlijke naam Jesus El Pifco, die in Schotland werkte, waar hij een romantisch afspraakje had met een meisje met een al even onwaarschijnlijke naam, Spastic Sporran. Er was sprake van een derde boek, maar Lennon had ondertussen te veel werk met de Beatles. Zijn tweede boek was een paar dagen voor zij de MBE (Member of the British Empire)-onderscheiding kregen, aangekondigd en zou samen met hun medailles aan de Engelse koningin worden overhandigd in Buckingham Palace. Bij deze gelegenheid, bekenden ze later, zouden zij marihuana gerookt hebben in de toiletten van het paleis. Maar heel wat vroegere MBE-gedecoreerden schreven protestbrieven en een aantal van hen stuurde zelfs zijn medaille terug. Eén van hen, een Canadees parlementslid, beklaagde zich dat hij in dezelfde categorie was geplaatst als een ‘bende vulgaire ezels’.

1965 – "I’m Alive" van The Hollies komt in de UK voor 1 week op nr. 1.

1965 - The Richard Carpenter Trio wint The Battle Of The Bands, een talentenjacht in The Hollywood Bowl in Los Angeles. Opvallend aan dit trio is de vrouwelijke drummer. Het is Karen, de zus van Richard Carpenter.

1966 – The Beatles speelden 2 concerten in het Circus Krone in München. Eén ervan werd door de Duitse televisie op video vastgelegd. Ook Cliff Bennett & The Rebel Rousers en Peter & Gordon traden op. The Beatles reisden dan per trein via Essen naar Hamburg.

1966 - The Rolling Stones beginnen hun vijfde Amerikaanse tournee. Het eerste optreden is in Lynn, Massachusetts. De prijs van de kaartjes voor de meeste optredens ligt tussen de 2,5 en 5 dollar. Alleen in New York is een kaartje duurder - 10 dollar. Deze tournee wordt op 28.7.1966 afgesloten met een concert in The International Sports Centre in Honolulu op Hawaii.

1966 - George Martin trouwt met Judy Lockhart Smith. Dit is zijn tweede huwelijk. Zij is de persoonlijk assistente van Oscar Preuss, de directeur van Parlophone Records. Hij is degene geweest die George Martin indertijd heeft aangespoord te stoppen als uitvoerend artiest om bij EMI productieassistent te worden. Uit dit huwelijk worden 2 kinderen geboren – Lucy in 1968 en Giles in oktober 1969. Sinds 1962 is George Martin de producer van The Beatles. De groep kan niet bij de huwelijksplechtigheid aanwezig zijn. The Beatles zijn in West-Duitsland. Zij doen daar twee optredens voor Circus Krone in München.

1966 - ° Peter Wezenbeek, drummer van The Shorts.

1967 - The Monkees zijn 5 dagen in Frankrijk om opnamen te maken voor een aflevering van hun televisieserie. Micky Dolenz, Peter Tork, Davy Jones en Michael Nesmith logeren in het George V Hotel in Parijs. Op 25.6.1967 hebben The Monkees een vrije dag. Een dag later worden bij de Arc De Triomphe filmopnamen gemaakt voor de aflevering "The Monkees In Paris". Op 27.6.1967 zorgen The Monkees voor een verkeersopstopping als er wordt gefilmd op de Champs-Élysées en bij de Eiffeltoren. De filmopnamen worden op 28.6.1967 afgerond tijdens een boottocht op de Seine. Rond half elf ’s avonds vliegen The Monkees naar Heathrow, Londen, waar zij door zo’n 300 Britse fans worden verwelkomd. Bij hun hotel in de Londense wijk Kensington staan nog eens 200 uitzinnige fans te wachten.

1967 - "Pictures Of Lily" van The Who wordt in de Verenigde Staten uitgebracht. Op de B-kant van deze single staat "Doctor Doctor". Omdat de tekst van "Pictures Of Lily" nogal "gewaagd" is, weigeren veel Amerikaanse radiostations de plaat te draaien. Het liedje gaat over masturberen. De single komt op 1.7.1967 binnen in de Billboard Hot 100, maar blijft op 51 steken.

1967 - ° Richard Zven Kruspe, sologitarist van Rammstein.

1968 – In EMI-studio 3 aan Abbey Road, Londen begint Jackie Lomax, de ex-zanger van The Undertakers, aan de opnamen van "Sour Milk Sea". Deze single wordt geproduceerd door George Harrison. De opnamen worden in de Trident-studio in Londen afgemaakt. "Sour Milk Sea" is de 3e single die door Apple, de platenmaatschappij van The Beatles, wordt uitgebracht. "Sour Milk Sea" komt op 12.10.1968 binnen op 34 in de Nederlandse Top 40. Al een week later is de single uit de lijst verdwenen.

1968 - Bij de AVRO op Nederland 1 is om 21.40 u een optreden van Aretha Franklin te zien dat is opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam. The Sweet Inspirations zorgen voor de achtergrondvocalen. Dit programma is geregisseerd door Bob Rooyens. Aretha Franklin is door het impresariaat van Paul Acket naar Nederland gehaald.

1969 - "Chastity" draait in de Amerikaanse bioscopen. Het scenario is van Sonny Bono. Zijn vrouw Cher speelt de hoofdrol. Alessio de Paola is de regisseur van "Chastity". Dit is ook de naam van de dochter van Sonny & Cher die op 4.3.1969 in Los Angeles is geboren.

1970 - ° Glenn (Allan) Medeiros in Hawaii, USA. Amerikaans singer-songwriter. In Nederland en België is hij vooral bekend van de nummer 1-hit "Nothing's gonna change my love for you" (1987). Glenn Medeiros is van Portugese afkomst, maar werd geboren op Hawaï. Op de middelbare school werden zijn talenten als zanger ontdekt door zijn muziekleraar. Aangemoedigd door deze leraar deed Medeiros in 1986 mee aan een talentenjacht met het nummer "Nothing's gonna change my love for you", een cover van George Benson. Met dit nummer won hij de eerste prijs: 500 dollar en de mogelijkheid het nummer professioneel op te nemen. Het nummer werd al snel een grote hit in Hawaï. Toen een dj van het Amerikaanse vasteland de single opmerkte werd het nummer ook een hit in de Verenigde Staten. Langzaam veroverde het de rest van de wereld en in het voorjaar van 1988 werd het een hit in Nederland en België. De daaropvolgende jaren scoorde Medeiros nog enkele hits, waaronder de nummer 1-hit in de Billboard 100 "She ain't worth it" met Bobby Brown in de zomer van 1990. In de tweede helft van de jaren 90 ging hij geschiedenis studeren aan de universiteit van Hawaï. In 1996 trouwde Medeiros met Tammy. Ze hebben 2 kinderen: zoon Chord (2000) en dochter Lyric (2001). Anno 2004 werkt Medeiros als leraar in Hawaï en treedt wekelijks op in het Hale Koa Hotel in Waikiki.

1972 - ° Gunter Van Campenhout. Hij is lid van Mama’s Jasje vanaf 1993. De groep wordt een duo: Peter Van Laet en Gunther Van Campenhout. Het duo loopt als een trein. Mama’s Jasje scoorde de ene hit na de andere en schrijft geschiedenis in de Vlaamse muziekwereld. Hits: "Laat me alleen" (1997) en "Een nacht alleen" (1998). In 2002 dan verlaat Gunter van Campenhout ‘tijdelijk’ de groep en wordt vervangen door Jan (Peter’s broer). Nadat Claudia Decaluwé ermee ophield bij de meidengroep Sha-Na, ging ze samen met Gunter Van Campenhout de groep Spark vormen. Met hun debuutsingle "Someday" deden ze mee aan Eurosong en werden tweede in de finale na Sergio & The Ladies. Decaluwé en Van Campenhout, die vanaf 1999 een koppel waren, maakten in 2009 een einde aan hun relatie. Gunter keert na een drietal jaar afwezigheid terug bij Mama’s Jasje maar een financieel conflict maakt aan hun samenwerking een definitief einde begin 2011.

1973 - The Blues Project geeft een reünieconcert in Central Park, New York. Dit optreden wordt gefilmd voor de muziekdocumentaire "Reunion In Central Park". Bijna alle originele Blues Project-leden (Al Kooper, Steve Katz, Roy Blumenfeld, Danny Kalb en Andy Kulberg) doen mee. Alleen Tommy Flanders laat verstek gaan.

1974 – "Always Yours" van Gary Glitter is de nr. 1 in de UK.

1974 - De scheiding tussen Peter Allen en Liza Minnelli wordt uitgesproken. Zij zijn op 3.3.1967 in New York met elkaar getrouwd. Dit is het eerste huwelijk voor de dochter van Judy Garland. In 1971 heeft zij een relatie met Desi Arnaz Jr. In 1973 gaat zij enige tijd om met Peter Sellers. Vier jaar na deze scheiding heeft Peter Allen een grote hit in Nederland met "I Go To Rio". Hij overlijdt op 18.6.1992 aan aids. Peter Allen is 48 jaar geworden.

1977 – "Live At The Roxy", een compilatie van de hoogtepunten van deze kribbe van de punk, wordt uitgebracht.

1978 - De Amerikaanse countryzanger Joe Sun brengt zijn grootste hit "Old Flames" uit op Ovation Records. Het is een compositie van Pebe Sebert en Hugh Moffatt. De plaat haalt een 14° plaats op de country charts. Dezelfde dag brengt ook Brian Collins het nummer uit, op RCA Records. Zijn versie haalt slechts de nr. 84-notering. In 1980 nam Dolly Parton het nummer op en scoorde er een nr. 1 mee.

1978 – Genesis is top of the bill op het jaarlijkse Knebworth Festival, in het Engelse graafschap Hertfordshire, op een domein 20 mijl ten noorden van Londen. Ook Jefferson Starship, Tom Petty & The Heartbreakers, Devo, Brand X, Roy Harper en The Atlanta Rhythm Section zijn van de partij. Een kaartje kost zes pond sterling.

1978 - ° Erno Vuorinen, gitarist van Nightwish.

1980 - De Nederlandse Tweede Kamer besluit dat de kinderen van Prinses Margriet en Pieter Van Vollenhoven geen deel uitmaken van het koninklijk huis.

1981 - In het Odeon theater aan Leicester Square in Londen is de wereldpremière van "For Your Eyes Only". In deze 12e James Bond-film speelt Roger Moore voor de 5e keer de hoofdrol van geheim agent 007. Zijn tegenspelers zijn o.a. Carole Bouquet als Melina Havelock, Chaim Topol als Milos Columbo, Lynn-Holly Johnson als Bibi Dahl en Julian Glover als Aristotle Kristatos. De titelsong van "For Your Eyes Only" wordt gezongen door Sheena Easton. Het is de 1e keer dat de uitvoerende van het thema ook in de leader van een James Bond-film te zien is. De single komt op 15.8.1981 binnen in de Nederlandse Top 40 en staat vanaf 12.9.1981 2 weken lang op de 1e plaats.

1981 - ° Tilky Jones, zanger van Take Five.

1984 - ° Dhani Lennevald, ex-zanger van A*Teens.

1985 - Whitney Houston wordt in de Verenigde Staten bekroond met goud voor haar debuutalbum. Uiteindelijk krijgt de Amerikaanse zangeres 9 keer platina voor deze LP. Het titelloze album staat vanaf 8.3.1985 14 weken lang op de 1e plaats in de albumlijst van Billboard.

1985 - Eddie Hardin & Zak Starkey's "Musical Version Of Wind In The Willows" verschijnt. Zak Starkey is de zoon van de voormalige Beatlesdrummer Ringo Starr. Hij is zelf ook drummer. Samen met Eddie Hardin heeft hij de meeste songs op deze plaat gecomponeerd. Op deze plaat zijn vocale gastbijdragen te horen van o.a. Donovan, Joe Fagin, Tony Ashton, Chris Thompson en Steve Hackett.

1986 - ° Solange Knowles, Amerikaanse zangeres.

1987 - + Jackie Gleason, Amerikaanse televisiester en orkestleider. Hij was 71, geboren op 26.2.1916.

1987 - ° Luis Lionel Messi, Argentijnse voetballer.

1988 - Earl Falconer, de bassist van UB40, wordt tot 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan de dood van zijn broer Ray bij een auto-ongeluk op 15.11.1987 in Birmingham, Engeland.

1988 - Met een optreden in The Sundance-club in Bay Shore, New York begint John Entwistle, de bassist van The Who, aan een korte Amerikaanse solotournee. Hierna volgen Boston, Massachusettes, Baltimore, Maryland, New Haven, Connecticut, Providence, Rhode Island en Brewster, New York.

1989 - In Nederland schakelen vele basisscholen over op een tropenrooster vanwege de hitte. De lessen beginnen om half acht in de ochtend. Om 1 uur mogen de kinderen alweer naar huis.

1989 – "Satisfied" van Richard Marx komt in de USA voor 1 week op nr. 1.

1989 – "Back To Life" van Soul II Soul komt in de UK voor 4 weken op nr. 1.

1989 – "I Don’t Want To Spoil The Party" van Rosanne Cash, dochter van Johnny Cash, staat op de eerste plaats van de Amerikaanse countrycharts, de eerste keer voor een Lennon-McCartney song.

1989 - In het kader van zijn Graceland-tournee geeft Paul Simon een concert voor 5000 mensen in het Gorky Park in Moskou. Dit is de eerste keer dat Paul Simon in de Sovjet-Unie optreedt.

1989 - Tin Machine treedt op 24 juni 1989 op in Paradiso in Amsterdam. Deze groep rond David Bowie is 10 dagen eerder in The World in New York aan een wereldtournee begonnen. De tournee wordt op 4.11.1989 in Moby Dicks in Sydney, Australië afgesloten. Tin Machine is een hobbyproject van David Bowie dat verder bestaat uit de gitaristen Reeves Gabrels en Kevin Armstrong, bassist Tony Sales en drummer Hunt Sales. De eerste titelloze CD van Tin Machine is op 3.6.1989 de Nederlandse Album Top 100 binnengekomen. De CD bereikt de 16e plaats.

1990 - Roger O’Donnell verlaat The Cure. De toetsenist wordt opgevolgd door Perry Bamonte. In 1995 keert Roger O’Donnell terug bij The Cure.

1990 - Tijdens een concert in Saratoga Springs, New York valt Donnie Wahlberg van New Kids On The Block van een trap achter het podium. Met schaafwonden en blauwe plekken wordt hij in een ziekenhuis opgenomen. Buiten staan honderden tieners in de hoop een glimp van hun idool op te vangen.

1991 - De USA gaan akkoord met het instellen van een geallieerde troepenmacht om hulp te bieden bij de beveiliging van de Koerden in Noord-Irak. Die brigade zou 5000 man moeten omvatten en gelegerd worden in de Turkse plaats Silopi, vlak bij de grens met Irak.

1991 - In de Zuid-Franse stad Narbonne raakt de oproerpolitie slaags met jongeren van Algerijnse afkomst. Die gooiden brandbommen en stenen naar de politie en staken auto's in brand. 14 politieagenten raakten gewond, van wie 3 ernstig.

1991 - Bij een botsing tussen twee forensentreinen op het station van Brussel-Centraal worden 86 mensen lichtjes gewond. Door de geringe snelheid ter plaatse is erger voorkomen. Een machinist heeft waarschijnlijk een rood sein genegeerd.

1992 - Billy Joel krijgt toch nog zijn diploma van de Hicksville High School op Long Island, New York. 25 jaar eerder is hij gezakt, omdat hij veelvuldig lessen Engels en de gymnastieklessen heeft verzuimd. Bij de speciale diploma-uitreiking zingt het jongenskoor van de school Summer Highland Falls, een liedje van Billy Joel uit 1976.

1992 - "Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat" beleeft zijn Canadese première in Toronto. Donny Osmond speelt de hoofdrol. Deze musical is geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Na een jaar valt in Toronto het doek voor "Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat".

1995 - Het eerste van een tweedaags optreden van the Rolling Stones heeft plaats op de weide in Werchter. Beide concerten zijn uitverkocht. 140.000 fans komen er op af.

1995 - Naar schatting 88.000 kinderen doen mee aan de vijfde Roefeldag.

1995 - In Grâce-Hollogne, een voorstad van Luik, verdwenen Julie Lejeune en Mélissa Russo, beide 8 jaar oud. Pas in augustus 1996 werden hun lijkjes teruggevonden in de buurt van Charleroi in het huis van Marc Dutroux. Acht maanden hadden ze in een ondergrondse kerker doorgebracht en waren van honger omgekomen toen Dutroux naar de gevangenis moest voor een andere misdaad.

1995 - De Amsterdamse zanger René Froger geeft vandaag en morgen twee uitverkochte In The Round-concerten in De Kuip in Rotterdam. Beide shows zijn goed voor 120.000 bezoekers in twee dagen. Als gasten ontvangt hij o.a. Ruth Jacott en Marco Borsato. Het trio zingt gezamenlijk "You’ve Got A Friend". Deze live registratie wordt op single uitgebracht."You’ve Got A Friend" bereikt de 3e plaats in de Nederlandse Top 40.

1995 - Bij een optreden in San Francisco verlaat Eddie Vedder, de zanger van Pearl Jam, na 6 liedjes het podium. Hij zegt niet verder te kunnen zingen, omdat hij griep heeft. Neil Young, die als gast van Pearl Jam aanwezig is, klimt op het podium. Hij speelt anderhalf uur zijn bekende hits en songs van zijn nieuwe album "Mirror Ball". Desondanks vertrekken 25.000 teleurgestelde Pearl Jam-fans.

1998 - Voor het eerst na een lang ziekbed staat Johnny Cash weer op het podium. In het Ryman-auditorium in Nashville zingt hij samen met Kris Kristofferson onder meer "Sunday Morning Comin’ Down". Na afloop krijgt Johnny Cash een staande ovatie. Hij overlijdt op 12.9.2003 op 71-jarige leeftijd aan de ziekte van Parkinson.

2000 - "Sexual" van de Nederlandse zangeres Amber alias Marie Cremers komt binnen in de Britse hitparade. De single blijft op 34 steken.

2000 - In Las Vegas trouwt Natalie Maines van het Amerikaanse countrytrio The Dixie Chicks met de acteur Adrian Pasdar. Dit is haar tweede huwelijk. Natalie Maines is vanaf 9.5.1997 twee jaar getrouwd geweest met Michael Tarabay. Met Adrian Pasdar heeft de zangeres inmiddels twee kinderen - Jackson Slade (2001) en Beckett Finn (2004).

2001 - De Nederlandse versie van de musical "Saturday Night Fever" gaat in het Beatrix Theater in Utrecht in première. Op 23.2.2003 is de laatste voorstelling. Na 601 opvoeringen kunnen 325 verschillende outfits, 267 paar schoenen en 80 pruiken de kast in. Joost de Jong vertolkt in deze musical de hoofdrol als Tony Manero. Chantal Janzen is zijn vriendin, Stephanie. De rol van de diskjockey Monty wordt bijna 2 jaar lang afwisselend gespeeld door Michael Diederich, Carlo Boszhard, Tony Neef en Danny Rook.

2004 - Een Fender Stratocaster van Eric Clapton brengt op een veiling van Christie’s in New York bijna 810.000 euro op. Hiermee is het verkooprecord van een andere gitaar van Eric Clapton, 5 jaar eerder, gesneuveld. De Fender Stratocaster, die hij de troetelnaam Blackie heeft gegeven, is 15 jaar lang zijn favoriete gitaar geweest. Het instrument is één van de 88 gitaren en overige spullen die onder de hamer komen. Die zijn door Eric Clapton en andere musici beschikbaar gesteld om geld in te zamelen voor een project voor alcohol- en drugsverslaafden op Antigua, een eiland in het Caribisch gebied. De veiling brengt in totaal bijna 7,5 miljoen dollar op. Dit is ongeveer anderhalf keer zoveel als de veiling van 1999. Ook hiervan is de opbrengst naar het door Eric Clapton opgezette afkickproject op Antigua gegaan.

2005 - Noodweer teistert het pop- en rockfestival van Glastonbury, het grootste festival van Groot-Brittannië. Het festivalterrein en de naaste omgeving worden getroffen door hevige regenval. De tenten van meer dan honderd kampeerders worden weggespoeld. Het terrein is een grote modderpoel. Sommige in- en uitgangen worden afgesloten door de diepe waterplassen. De toiletten en een bar zinken weg in de modder. Brandweerkorpsen komen er aan te pas om het overtollige water weg te pompen. Blikseminslagen raken de podia waardoor de stroom uitvalt. Niemand raakt gewond. Omdat er problemen zijn met de vergunningen wordt er in 2006 geen Glastonbury Festival gehouden.

2005 - Kerry Katona is zwaar depressief. De zangeres van Atomic Kitten is voor de derde keer in zes maanden voor behandeling opgenomen in de Priory-kliniek in Londen. Kerry Katona is uit het lood geslagen als haar oude vriendin Joanne Goodier haar van overmatig cocaïnegebruik beschuldigt. In een interview met de zondagskrant News Of The World zegt zij: "Kerry Katona is zichzelf aan het vermoorden met cocaïne". Kerry Katona ontkent elk gebruik van drugs. Na haar breuk met Bryan McFadden, de ex-zanger van Westlife, in december 2004 is Kerry Katona voor de eerste keer opgenomen. In januari 2005 keert zij terug naar de kliniek als bekend wordt dat haar ex-man een relatie heeft met de Australische zangeres Delta Goodrem. "Deze gemene beschuldigingen hebben haar kapot gemaakt. Wij weten allemaal hoe kwetsbaar zij is. Ook al is het waar, dan nog is het afschuwelijk om zoiets te doen. Kerry heeft nooit cocaïne gebruikt", aldus Bryan McFadden. "Ik hoop dat haar vrienden tevreden zijn. Dit is het laatste dat zij kan hebben", zegt haar woordvoerder Max Clifford.

2006 - Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Almere doet burgemeester Annemarie Jorritsma vandaag en morgen mee aan een musical in deze stad. Zij speelt zichzelf. Zij zingt niet. De beelden van Annemarie Jorritsma zijn eerder opgenomen. Zij worden geprojecteerd op het podium, evenals de rest van het decor. In deze musical voeren kinderen gesprekken met de burgemeester over de leefkwaliteit in de stad. De musical wordt opgevoerd door leerlingen aan de Faust Theaterschool in Almere en musicalster Joke de Kruijff.

2007 - In het Zuiderpark in Den Haag wordt het 27e Parkpop Festival gehouden. Ondanks het natte weer zijn er 175.000 bezoekers. Er zijn optredens van Kim Wilde, de jarige Stevie Ann, Maria Mena en Het Metropole Orkest. Dit orkest opent het festival om een uur ’s middags met de rappers Perry Mystique en El.Rod en de urban-formatie Nedertoon. Zij zijn de winnaars van XStage 2006.

2007 - The Red Hot Chili Peppers treden op in het Goffertpark in Nijmegen. Zij spelen onder meer nummers van "Stadium Arcadium". Dit album is deze week met platina bekroond in Nederland. Er zijn er meer dan 70.000 van verkocht sinds de CD op 5.5.2006 in Nederland is uitgebracht.

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

Breydel Tourfeest


Leerzewegels en Jan Filliersroute


vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact