Dagklapper

Dagklapper

 

29 APRIL

 

---- - H. Petrus van Verona.

1157 - + Z. Robrecht Gruuthuuse.

1289 – Sultan Kalawoen verovert de stad Tripoli op de christenen. De Venetianen wedijverden met de Genuezen om de handel van de stad. Liever dan de stad in handen van de concurrenten te laten vallen, verzochten ze zowaar de sultan om tussenbeide te komen. Die was maar al te verheugd over dat volmaakt excuus om zijn wapenstilstand met de stad te verbreken. Hij liet een enorm leger tegen de stad optrekken en hoewel de inwoners de stad moedig verdedigden werd de stad stormenderhand ingenomen. Enkelen konden ontsnappen over de zee, de rest werd gedood of als slaven verkocht. Daarna liet de sultan de stad met de grond gelijk maken.

1380 - + H. Katarina van Siena (1347 - 1380), de eerste vrouwelijke kerkleraar (Katelijn, Kaatje, Kathleen, Katrien).

1429 - Jeanne D'Arc komt Orléans, Frankrijk binnen en verslaat de Engelsen.

1862 – In de Amerikaanse burgeroorlog begint de belegering van Corinth, Mississippi door de Noordelijken. Pas op 30.5.1862 zullen de Geconfedereerden de stad overgeven.

1899 - ° Duke Ellington (Edward Kennedy Ellington) in Washington, D.C., USA. Hij studeert reeds piano vanaf zijn zevende jaar. Hij richt zijn eerste orkest op rond 1918. In de vroege jaren '20 verhuist hij, op voorstel van Fats Waller, naar New York. Hij speelt er eerst in de Kentucky Club en later, in 1927, in de Cotton Club. Dit is het begin van de roem. De band begint platen op te nemen en radio-uitzendingen te maken en raakt nationaal bekend. In de vroege jaren '30 wordt het onuitgegeven genie als jazzcomponist van Duke Ellington zonneklaar. In 1939 voegt de pianist, componist en arrangeur Billy Strayhorn zich bij hem. Een stroom artiesten worden door hun kompositie geïnspireerd. Hij is bv. medecomponist van het nummer "Caravan", bekend van Duane Eddy (1961). Terwijl de populariteit van andere orkestleiders varieert in de loop der jaren, vermindert die van Duke Ellington nooit. Hij is echt de reus van de jazz. Hij gaat door met werken tot zijn slechte gezondheid dit onmogelijk maakt, een paar maanden voor zijn dood op 24 mei 1974, in New York City. Hij is echt de "Sir Duke" (1976) van Stevie Wonder.

1901 - ° Hiro Hito, Japanse keizer. Hij overlijdt in 1989.

1904 - ° Russ Morgan in Scranton, Pennsylvania, USA.

1907 - ° Tino Rossi, zanger.

1915 - ° Donald Mills, in Piqua, Ohio, USA. Hij overleed op 13.11.1999 als laatste overlevende van de legendarische Mills Bros..

1917 - ° Paul Nero in Hamburg, Duitsland. Hij was de componist van het nummer "Hot Canary".

1919 - ° Celeste Holm in New York City.

1922 - ° Jean Baptiste Frédéric ‘Toots’ Thielemans, in Brussel. Belgische jazzharmonicaspeler, die in één adem genoemd werd met Charlie Parker. Thielemans speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn 17e ontdekte hij de mondharmonica; daarnaast speelt hij gitaar. Zijn bijnaam Toots is afkomstig van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Thielemans werd tijdens de Duitse bezetting gegrepen door de jazz, en wordt door velen als een van de grootste jazzmusici gezien. Hij heeft samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon. Zijn mondharmonica speelt een belangrijke rol in de filmmuziek van Midnight Cowboy (1969), Turks Fruit (1973) en van de Zweedse animatiefilm Dunderklumpen (1974). Daarnaast is zijn spel sfeerbepalend voor de leader van Sesamstraat en de politieseries Baantjer en Witse. In 1991 leverde hij een niet onaanzienlijke bijdrage aan het eerste soloalbum van Laura Fygi, ‘Introducing’. Zijn nummer Bluesette (1962), waarin hij in unisono gitaar speelt en fluit, is honderden malen gecoverd door vele muzikanten. Thielemans pleegt het daarom schertsend zijn "social-security number" te noemen. In 1995 was hij een week geboekt in de New Yorkse Blue Note, de jazztempel bij uitstek. Alle optredens waren die week uitverkocht. In mei 1997 deed hij dat nog eens over, met Kenny Werner, Ray, Drummond en Billy Hart. Op zaterdag 15 augustus 2009 verwelkomde het Jazz Middelheim festival zijn festival-peter Toots Thielemans als headliner, vergezeld door zijn vaste Nederlandse trio bestaande uit Karel Boehlee (piano), Hein Van de Geyn (bas) en Hans van Oosterhout (drums). Toots Thielemans was in 2009 ook een van de headliners tijdens de Night of the Proms in Antwerpen. Toots Thielemans is één van de bekendste inwoners van de Marollen, een volkswijk in Brussel.

1925 - ° Ab Abspoel.

1928 - ° Carl Gardner, de leadzanger van The Coasters.

1928 - ° Zubin Mehta, legendarische klassieke dirigent.

1928 - ° Big Jack McNeely.

1931 - ° Lonnie Donegan in Glasgow, Schotland. Sedert zijn jeugd reeds was muziek een belangrijke invloed in zijn leven: zijn vader was immers een bedreven violist. Lonnie vertoonde een vurige interesse voor folklore en folkoristische muziek en hij werd een autoriteit op deze terreinen. Op zijn 17e kocht hij zijn eerste gitaar en raakte geïnteresseerd in de jazzmuziek. Nog voor hijj naar het leger moest in 1949 begon hij reeds met een groep op te treden. Hij speelde drums bij de Wolverines Jazz Band in het leger en na zijn afzwaai speelde hij banjo bij de Ken Colyer Band, een band die de reputatie kreeg de zaadjes van de Britse skifflerage te hebben gezaaid. De skifflesound was gebaseerd op de zelfgemaakte instrumenten zoals die door Amerikaanse zwarten werden gebruikt. In 1951 richtte hij zijn eigen groep op. Later ging hij samenwerken met Chris Barber en beleefde zijn platendebuut op het hogergenoemde album "New Orleans Joys". Hij kreeg daarvoor 2 pond en 10 shillings als gage. Toen veranderde hij zijn voornaam Anthony in Lonnie, nadat hij in de Londense Royal Festival Hall was opgetreden samen met de Amerikaanse bluesartiest Lonnie Johnson, één van zijn idolen. In 1956 verliet hij Chris Barber. Hij ging solo zingen voor platenmaatschappij Pye Records en maakte zijn variétédebuut in de USA. In 1959 had hij zijn eigen televisieserie, "Putting On The Donegan". Hij slaagde erin van elke singlerelease een hit te maken. Hij was de eerste Brit die 3 gouden platen verzamelde. "Rock Island Line" was het eerste grote succes voor de Brit Lonnie Donegan. Het bracht hem een gouden plaat op in 1961 voor een verkoop van 1 miljoen platen: 700.000 in de USA en 350.000 in Europa. Tegen 1966 waren er dat reeds 2 miljoen. De song werd voor het eerst opgenomen in 1953 als deel van het album "New Orleans Joys" door Chris Barber's Jazz Band en The Lonnie Donegan Skiffle Group op een concert in de Royal Festival Hall in Londen. Het nummer trok de aandacht van de Amerikaanse muziekliefhebbers in 1954. In 1955 kwam het nummer uit als single en werd tegen 1956 een hit aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. De song was een traditional. De originele versie is die van Buell Kazee uit 1928, een hillbillybanjospeler uit Kentucky, die tegelijk ook predikant en doctoranuds in Oud-Engelse literatuur en Elizabethaanse ballads was. Het schijnt dat zijn optredens eigenlijk meer geschiedenislesjes waren. "Rock Island Line" haalde een 8° plaats op de Britse hitparade met een aanwezigheid van 22 weken, en een nr. 10 in de USA met 17 weken notering.

1933 - ° Rod McKuen, zanger.

1933 - ° Mark Eyskens, Belgisch christen-democratisch politicus en eerste minister.

1934 - ° Jack Reardon in Lowell, Massachussetts, USA. Hij was de componist van het nummer "When", bekend van The Kalin Twins (1958) en van Showaddywaddy (1977).

1934 - ° Otis Rush.

1935 - + Ed Rose in Evanston, Illinois, USA. Hij was de auteur van het nummer "Oh Johnny oh".

1936 - ° April Stevens (Carol Lo Tempio) in Niagara Falls, New York, USA. Het duo Nino Tempo & April Stevens is zijn Nino Tempo (echte naam: Antonino Lo Tempio) (Niagara Falls (New York), 6 januari 1935) en zijn jongere zuster April Stevens (echte naam: Carol Lo Tempio). In het begin van de jaren ‘60 behaalden zij hun grootste successen met onder andere "Deep Purple" (1963). Met deze song behaalden zij op 16 november 1963 de eerste plaats van de Billboard top 100 en wonnen hiermee een Grammy Award in de categorie "best rock & roll record of the year". In 1964 deden zij mee aan het Festival van San Remo en kwamen wel in de finale, maar de uiteindelijke winnares werd toen Gigliola Cinquetti met Non ho l'età, die daarmee naar het Eurovisiesongfestival ging en ook dat won.

1936 - ° Albee Cracolici, baritonzanger van The Mystics. Hit: "Hushabye" (1959).

1937 - + Wallace Hume Carothers in Philadelphia, Pennsylvania, USA. Hij was de ontwikkelaar van nylon. Hij was geboren op 27.4.1896 en dus pas 41 jaar oud.

1943 - ° Klaus Voorman van Manfred Mann & the Manfreds.

1945 - Het concentratiekamp Dachau wordt bevrijd. De 32.000 nazislachtoffers die er nog gevangen zaten werden door de geallieerden van een gewisse dood gered.

1945 - In de nadagen van de tweede wereldoorlog trouwt Adolf Hitler met Eva Braun. Ze zouden samen een dag later zelfmoord plegen.

1945 - ° Gees Linnebank.

1946 – Een Brits-Amerikaanse commissie adviseert om Palestina in tweeën te delen.

1946 - ° Rein De Bruin, gitarist van de Amazing Stroopwafels

1947 - ° Tommy James (Thomas Jackson) in Dayton, Ohio, USA. Op zijn 11° verhuisde hij naar Niles, Michigan en vormde op zijn 12° de popgroep The Shondells. Hij nam "Hanky Panky" op voor het Snap label in 1963. Hij trok naar Pittsburg in 1965, toen een disc jockey daar de song populair had gemaakt. De originele master van het nummer werd verkocht aan Roulette en Tommy James rekruteerde de groep The Raconteurs als zijn nieuwe The Shondells. Die groep bestond uit : gitarist Eddie Gray, toetsenspeler Ronnie Rosman, bassist Mike Vale en drummer Pete Lucia. In 1970 gingen de wegen van Tommy James en The Shondells uit elkaar. Tommy ging solo en de groep noemde zich voortaan Hog Heaven. Zij hadden hun eerste hit met "Hanky Panky" in de zomer van 1966, een nr. 1 in de Amerikaanse Hot 100. In 1968 deden ze dat nog eens over met "Crimson and Clover".

1947 - + Clarence Gaskill in New York. "Prisoner Of Love" is populaire song uit 1931. De muziek is van Gaskill, samen met Russ Columbo. De tekst is van Leo Robin. Het werdlater een grote hit voor Perry Como en voor The Ink Spots. Het werd ook opgenomen door Billy Eckstine en door James Brown (1967)

1948 - ° Michael Karoli van de groep Can.

1949 - ° Anita Dobson, Engelse actrice en vrouw van Brian May.

1951 - ° Bob Willard Henke, bassist van Dr Hook.

1951 - ° Cees Van Leeuwen, ex-bassist van Kayak en politicus

1953 - ° Bill Drummond (William Butterworth), toetsenspeler van KLF

1954 - Guy Mitchell arriveert in de UK om zijn derde Britse tournee te starten.

1954 - ° Tina York.

1954Debora Iyall (Romeo Void)

1955 - In de UK kwam Perez Prado met "Cherry Pink And Apple Blossom White" voor 2 weken op nr. 1.

1957 - ° Michelle Pfeiffer, Amerikaanse filmactrice.

1957 - ° Daniel Day-Lewis.

1958 - ° Simon Edwards, bassist van Fairground Attraction

1960 - ° Gerard Joling in Schagen, Nederland. Hit: "Love is in your eyes".

1961 - Prinses Irene van Nederland trouwt in Rome met prins Karel-Hugo van Bourbon-Parma.

1961 - Pete Murray is de presentator van de vijfde aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Marty Wilde, The Allisons, Mike Preston, Johnnie Lee, Ken Kirkham en Jeannie Lambe zijn de gasten in dit televisieprogramma van de Britse commerciële omroep ABC.

1962 - Jerry Lee Lewis komt voor het eerst terug naar de UK na de rampzalige toer van 1958, die geschrapt werd na slechts drie optredens. Het Britse publiek heeft hem alles vergeven en de openingsshow in Newcastle is een overrompeling.

1962 - Op 29 en 30 april en op 1 en 2 mei viert Nederland op een feestelijke wijze het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en Prins Bernhard. De plechtigheden beginnen met een herdenkingsdienst op zondagavond 29.4. De volgende dag, tevens de 53) verjaardag van de koningin, volgt er een optocht in koets en een boottocht door Amsterdam. In het paleis op de Dam is er een groot galadiner voor hoogwaardigheidsbekleders. Op 1 mei zijn de vorstelijke en adellijke gasten uitgenodigd op een tweede diner, gevolgd door een galabal. 270 buitenlandse gasten zijn er op uitgenodigd. Het Belgisch vorstenpaar is afwezig maar vervoegt het gezelschap op 2 mei, want dan is er een wandeling door het Keukenhof en een afsluitend bal met diner aan boord van het vlaggenschip van de Stoomvaartmaatschappij Nederland, de Oranje.

1963 - + Miff Mole in New York.

1963 - Andrew Oldham en Eric Easton ondertekenen een contract als managers voor The Rolling Stones, de dag nadat zij hen voor het eerst ontmoet hadden.

1963 - The Beatles gaan 12 dagen met vakantie naar de Kanarische Eilanden.

1963 - ° Gary Hagger, Vlaamse zanger.

1964 - The Beatles treden op in Edinburgh, Schotland.

1965 - Gerry & the Pacemakers beginnen aan een Amerikaanse tournee. Het eerste van een serie concerten van een maand geeft de groep in het Brooklyn Fox Theater in New York.

1965 - Door een rechtbank in Londen wordt Jimmie Nicol failliet verklaard. Hij heeft een schuld van 4000 pond sterling. De drummer heeft in juni 1964 bij The Beatles de zieke Ringo Starr vervangen tijdens hun concerten in Nederland, Hong Kong en Australië.

1966 - The Byrds nemen in de CBS-studio’s in Los Angeles "Mr. Spaceman" op. Deze twee minuten en negen seconden durende single is gecomponeerd door Jim McGuinn. De gitarist/zanger van The Byrds heeft de ruimtevaart als hobby. Het komt op 22.10.1966 binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de 22ste plaats.

1967 - In de Noord-Londense Alexandra Palace heeft de 14 hour Technicolour Dream plaats. Het is de blootstelling aan het publiek van de Londense underground scene. Op het affiche stonden: Pink Floyd, Soft Machine, Pretty Things, Crazy World of Arthur Brown, Tomorrow (met Steve Howe), John's Children (met Mark Bolan), Savoy Brown, the Move (met Roy Wood), the Graham Bond Organisation, Champion Jack Dupree en the Flies, die een heavy versie brachten van "I'm not your steppin' stone".

1967 - + J.B. Lenoir, in Urbana, Illinois, USA. Amerikaanse blueszanger en –gitarist. Hij was aangereden door een auto maar kreeg een hartaanval en overleed, 38 jaar oud. Hij was geboren op 5.3.1929. Hij nam platen op vanaf het begin van de jaren ’50. Hit: ‘Mama, Talk To Your Daughter" (1955). Zijn beste gekende plaat is "Eisenhower Blues" (1954). De Britse bluesmuzikant John Mayall beweerde dat Lenoir zijn grote idool was. Als hij van de dood van J.B. Lenoir hoort, neemt hij een ode aan hem op.

1967 - "Respect" van Aretha Franklin komt binnen in de Billboard Hot 100. Deze compositie van Otis Redding staat vanaf 3.6.1967 2 weken lang op de 1e plaats. "Respect" is de eerste van 2 Amerikaanse nummer 1-noteringen voor The Queen Of Soul.

1967 - In de Hollywood Bowl treedt Cindy Birdsong voor de eerste keer op als één van The Supremes. Zij is de opvolgster van Florence Ballard die, volgens de Motown-directeur Berry Gordy, "onhandelbaar" is geworden door haar drankprobleem. Zij is al enige keren bij optredens van The Supremes vervangen door Marlene Barrow van The Andantes. Cindy Birdsong staat nog tot juli 1967 onder contract als lid van Patti Labelle & The Blue Belles. Tot die tijd zal Marlene Barrow haar plaats bij The Supremes waarnemen.

1968 - Na 6 maand te zijn opgevoerd in een buurttheater gaat de rockmusical Hair in première in het Baltimore Theatre op Broadway, New York.

1968 - Carnie Wilson wordt geboren, de eerste dochter van Brian Wilson, de bassist/zanger van The Beach Boys, en zijn vrouw Marilyn Rovell. Sinds de jaren ‘90 maakt Carnie Wilson deel uit van het trio Wilson Phillips, samen met haar jongere zus Wendy en Chynna Phillips. Met "Hold On", "Release Me" en "You’re In Love" hebben Wilson Phillips 3 nummer 1-noteringen in de Billboard Hot 100.

1970 - Terwijl hij nogmaals bevestigt dat The Beatles wel weer bij elkaar zullen komen, begint George Harrison met de opnames van zijn eerste solo-L.P. "All Things Must Pass" wordt op 27.11.1970 uitgebracht.

1970 - ° Andre Agassi, Amerikaanse tennisspeler.

1970 - ° Uma Thurman.

1971 - Om Het Nederlandse Lied te promoten begint de TROS met het televisieprogramma Op Losse Groeven. Als presentator wordt de Radio Veronica-diskjockey Chiel Montagne aangetrokken. Weldra is Op Losse Groeven één van de populairste programma’s op de Nederlandse televisie. Vader Abraham, Jacques Herb, Wilma, Arne Jansen en Corry & De Rekels zijn graag geziene gasten in de huiskamer. Op 5.8.1977 wordt Op Losse Groeven voor de laatste keer uitgezonden.

1972 - John Lindsay, burgemeester van New York City, vraagt de federale autoriteiten de deportatieformaliteiten tegen John Lennon en Yoko Ono stil te leggen.

1972 - "How Do You Do" van het Nederlandse duo Mouth & MacNeal komt binnen in de Amerikaanse hitparade. De single bereikt op 22.7.1972 de 8e plaats en is goed voor goud. "How Do You Do" staat vanaf 18.12.1971 5 weken lang op de 1e plaats in de Nederlandse Top 40 gestaan. Het nummer is geschreven en geproduceerd door Hans van Hemert.

1973 - ° Michael Gerard Hogan in Limerick, Ierland. Basgitarist van The Cranberries.

1974 - ° Anggun (Cipta Sasmi) in Djakarta, Indonesië. Zij verhuisde naar Londen en Parijs om een groter publiek te bereiken. Hit : "A Rose In The Wind" (1999).

1975 - Amerikaanse helikopters evacueren op het nippertje de laatste vluchtelingen uit Saigon, nadat president Ford het terugtrekken van alle Amerikaanse troepen heeft bevolen.

1975 - "Main Course", het album van The Bee Gees, wordt uitgebracht. Deze twaalfde LP van de gebroeders Gibb is geproduceerd door Arif Mardin. Op "Main Course" staan een aantal succesrijke nummers: "Nights On Broadway", "Jive Talkin'", "Wind Of Change", "Songbird", "Fanny (Be Tender With My Love)", "All This Making Love", "Country Lanes", "Come On Over", "Edge Of The Universe" en "Baby As You Turn Away". De LP komt op 21.6.1975 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt de 14e plaats. In Nederland blijft hij op 23 steken in de LP Top 50. Arif Mardin zal later platen produceren van o.a. Norah Jones. Hij overlijdt op 25.6.2006 op 74-jarige leeftijd aan kanker.

1976 - Bruce Springsteen & The E-Street Band geven een concert in het Ellis-auditorium in Memphis, Tennessee. De Amerikaanse soulzanger Eddie Floyd verzorgt een gastoptreden. Samen met The Boss zingt hij "Knock On Wood" en "Raise Your Hand". Na dit optreden rijden Bruce Springsteen, Steve Van Zandt en Glen Brunman in een taxi naar Graceland, het landgoed van Elvis Presley. Hier hopen zij met Elvis Presley een gezellige avond door te brengen in zijn Jungle Room. Zij hopen ook op een jamsessie met The King. Dit komt er niet van. Als Bruce Springsteen over de toegangspoort van Graceland probeert te klimmen, wordt hij door leden van de bewakingsdienst met harde hand van het terrein verwijderd. Hij wordt voor de zoveelste "gestoorde" fan aangezien. The Boss en The King zullen elkaar nooit ontmoeten. Elvis overlijdt immers het jaar daarop.

1977 - The Adverts, één van de vroegste punkgroepen, brengt zijn eerste single uit: "One Chord Wonders".

1977 - Na 17 jaar vertrekken The Temptations bij Motown Records. Zij tekenen een contract met Atlantic. Na twee geflopte discoalbums keren The Temptations in 1980 terug bij Motown. Hun eerste "nieuwe" Motown-single "Power" komt op 14.6.1980 binnen in de Nederlandse Top 40. Hij haalt de zesde plaats.

1978 - X-Ray Spex komt de UK singleshitparade binnen met "The day the world turned day-glo". Deze Britse punkband stond onder leiding van de zangeres Poly Styrene en behelsde o.a. het saxofoontalent van Laura Logic.

1978 - "Rivers of Babylon" van Boney M is de nieuwe nr. 1 in Nederland en blijft dat negen weken.

1978 - Omdat hij voortdurend zijn teksten vergeet, wordt P.J. Proby ontslagen als één van de vertolkers van Elvis Presley in een musical in Londen. P.J. Proby is aangenomen om de rol van de "oude" Elvis Presley te spelen. De "jongere" Elvis Presley wordt neergezet door Shakin’ Stevens.

1979 - "Heart of Glass" van Blondie komt op nr. 1 van de Amerikaanse hitparade.

1979 - ° Joanna O’Meara, ex-zangeres van S Club 7

1979 - ° Matt Tong, drummer van The Bloc Party.

1980 - Bob Seger & the Silver Bullet Band krijgen een gouden en platina LP voor "Against the wind".

1980 - Op de laatste dag voor haar troonsafstand spreekt koningin Juliana van Nederland het Nederlandse volk toe.

1980 - ° Kian Egan in Sligo, Ierland. Van Westlife. Hits: "Hey Whatever" (2003) en "Mandy" (2003).

1980 - De leden van Black Sabbath beginnen aan hun eerste tournee zonder hun zanger Ozzy Osbourne. Hij is vervangen door Ronnie James Dio.

1981 - Op een veiling bij Christie’s in Londen telt Elton John 14.000 pond sterling neer voor 232 scenario’s van The Goon Show. Deze komische radioserie van Peter Sellers, Harry Secombe en Spike Milligan is van 1951 tot 1960 door de BBC uitgezonden.

1984 - "Against All Odds" van Phil Collins kwam in de USA op nr. 1.

1986 - Martin en Gary Kemp van Spandau Ballet hebben geluk als ze heelhuids uit een auto-ongeval komen in Berlijn. De wagen werd bestuurd door een ander lid van Spandau Ballet, Steve Norman.

1987 – Michel Platini speelt zijn laatste interland met Franrkijk, tegen Ierland : 2-0.

1988 - Door een explosie verdwijnt, op een hoogte van acht kilometer, een kwart van het dak van een Boeing 737 van Aloha Airlines. Tegen de tijd dat de piloot het toestel veilig aan de grond kan zetten is er een stewardess verdwenen.

1988 - Na een huwelijk van 9 jaar vraagt Eric Clapton de echtscheiding aan van zijn vrouw Patti Boyd. Zij leven al een paar jaar apart. Eric Clapton heeft een verhouding met de Italiaanse actrice Lori del Santo. Zij schenkt in augustus 1986 het leven aan hun zoon Conor. Patti Boyd is eerder getrouwd geweest met George Harrison van The Beatles. Aan haar heeft Eric Clapton onder meer de songs "Layla", "Old Love" en "Wonderful Tonight" opgedragen.

1989 - Jon Bon Jovi, voorman van Bon Jovi trouwt met zijn jeugdvriendin Dorothea Hurley in de Graceland Chapel in Las Vegas, Nevada, USA. Zij krijgen vier kinderen. Dit zijn Stephanie Rose in 1993, Jesse James in 1995, Jacob in 2002 en Romeo in 2004.

1990 – De Nederlandse AVRO krijgt een klacht van de Nederlandse Stichting Geluidhinder. In een brief aan Wallis De Vries, voorzitter van de omroep, schrijft de stichting het thema van Radio 3 ongelukkig gekozen te vinden. "Zet hem maar harder" roept op tot burengerucht, vindt de stichting.

1990 - + Floyd Butler van de popsoul band Friends Of Distinction. Hij kreeg een hartaanval. Hij was 48, geboren op 5.6.1941.

1990 - Een concert van New Kids On The Block in Brighton in Engeland loopt danig uit de hand. Duizenden fans proberen de uitverkochte zaal binnen te komen. 350 fans, waaronder talloze tienermeisjes, vallen flauw of hebben ademhalingsproblemen. Dertien fans worden in het ziekenhuis opgenomen.

1992 - In Santa Monica, Californië trouwen Paula Abdul en Emilio Estevez. Hun geluk duurt slechts 2 jaar. In mei 1994 gaan de zangeres en de acteur uit elkaar.

1992 - + Mick Ronson, aan de gevolgen van leverkanker. In de jaren ‘70 is hij enkele jaren de sologitarist in de begeleidingsgroep van David Bowie. In 1990 produceert Mick Ronson "Pleasure Ground", het album van de Amsterdamse groep Fatal Flowers. Op 20.4.1992 treedt de gitarist voor het laatst op tijdens het Freddie Mercury Tribute-concert in het Wembley-stadion in Londen. Het album "Your Arsenal" van Morrissey is zijn laatste productie. Mick Ronson is 47 jaar geworden.

1992 - Inez Josephine Bolyos wordt geboren. Zij is de dochter van Maria Frederiksson, de zangeres van het Zweedse duo Roxette, en haar latere echtgenoot Michael Bolyos. Zij trouwen met elkaar op 21.5.1994 in het kerkje van Östra Ljungby in Zuid-Zweden.

1995 - VS kondigen een handelsembargo aan tegen Iran, beschuldigd van terroristische activiteiten. De EU volgt Clinton niet.

1995 - In de staatsgevangenis Clinton Correctional Facility in New York wordt het huwelijk gesloten tussen Tupac Shakur en Keisha Morris. De rapper zit 4,5 jaar vast voor seksueel misbruik.

1996 - De familie van Margot Kidder, actrice van "Superman", komt haar ophalen in een psychiatrisch ziekenhuis in Californië. Zij nemen de 47-jarige actrice mee naar huis in Canada. De politie had haar op 23.4 aangetroffen, nadat zij een drietal dagen spoorloos was geweest. Robert Giannini maakt bekend dat hij haar had geholpen. Hij wist niet dat zij een actrice was. Zij had hem verteld dat haar naam Elizabeth was. Zij had hem aangesproken en gevraagd of de omgeving een veilige buurt was. Dan had ze met hem een sigaret gerookt en over haar laatste drie dagen verteld. Zij had in de struiken geslapen en was opgejaagd door boosdoeners. Giannini kreeg medelijden met haar, bracht haar naar een motel, en betaalde voor haar een kamer voor hij wegging. Volgens de receptionist van het motel vertelde Kidder hem ook dat zij achtervolgd werd. Zij nam zelfs een plank uit de kast en plaatste die onder de deurklink. De volgende dag vroeg zij een schaar om haar haar af te snijden. Toen zij de schaar terugbracht was de haardos afgesneden en was zij gekleed in een bedsprei. Haar kleren waren nat geworden in het stortbad, zei ze. Toen zij de volgende dag wegging had zij echter haar eigen kleren aan.

1996 - De voorman van The Stone Temple Pilots, Scott Weiland, wordt door het Pasadena Superior Court (Californië) veroordeeld tussen 4 en 6 maand door te brengen in een drugsbehandelingscentrum waar hij 24 uur per dag zou geobserveerd worden. Dit gooit natuurlijk het zomertoerschema van de groep door elkaar. De optredens met Kiss die in juni zouden starten zullen moeten geschrapt worden. Manager Steve Stewart zegt dat de groep niet meer zal optreden voor Weiland weer gezond is. Weiland werd in 1995 aangehouden omwille van bezit van cocaïne en heroïne. Op de daaropvolgende rechtszaak zei men hem dat de klacht zou geseponeerd worden als hij een behandeling volgde om van zijn verslaving af te geraken. Men ontdekte echter dat hij opnieuw drugs had gebruikt en moest dus weer verschijnen. De rechtbank is wel bereid de klacht te laten vallen als deze behandeling succes heeft. Na de problemen in het jaar 1995 was de groep nochtans aan een succesvolle comeback bezig met hun nieuw album "Tiny Music, Songs from the Vatican Gift Shop", die de 4° plaats bereikte in de charts. Maar zonder de steun van een tournee zou dit succes wel eens van korte duur kunnen zijn.

1996 - Omdat hij zakelijk niet rondkomt met het management van Céline Dion ziet Phil Spector af van de productie van haar nieuwe album.

1997 - Een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met de toekenning van hun Gouden Medaille aan Frank Sinatra. Deze medaille is de hoogste burgerlijke onderscheiding van het Amerikaanse Congres. In 1985 had president Reagan de zanger al geëerd met de Vrijheidsmedaille, de hoogste burgerlijke onderscheiding van de Amerikaanse regering. Iets meer dan een jaar later overlijdt Frank Sinatra, op 14.5.1998.

1997 - Georgia Rose Lucas bevalt ’s ochtends vroeg van de tweeling Ariel Rose en Jahmira Jade. Georgia Rose Lucas is de enige dochter van de Engelse zangeres Sandy Denny en Trevor Lucas. Een paar maanden vóór de dood van Sandy Denny (in april 1978) is Trevor Lucas teruggekeerd naar zijn geboorteland Australië. Hij overlijdt in februari 1989.

1998 - Tijdens een optreden in Anchorage in Alaska raakt Steven Tyler, de zanger van Aerosmith, ernstig gewond aan zijn knie. Daarom moeten 14 concerten van Aerosmith worden afgezegd.

1999 - Na twee keer met de actrice Melanie Griffith te zijn getrouwd, treedt de Amerikaanse acteur/zanger Don Johnson in het huwelijk met Kelley Phleger. Zij krijgen 3 kinderen. Hun dochter Atherton Grace wordt op 28.12.1999 geboren. Hun zoon Jasper Breckenridge ziet op 6.6.2002 het levenslicht. Op hun trouwdag in 2006 wordt hun zoon Deacon geboren. Uit zijn relatie met de actrice Patti D'Arbanville is in december 1982 hun zoon Jesse Wayne geboren. Dakota is Don Johnsons dochter uit de tijd dat hij in 1989 voor de tweede keer met Melanie Griffith is getrouwd.

1999 - Tommy Lee maakt bekend dat hij opstapt als de drummer van Mötley Crüe. Hij wil meer tijd besteden aan zijn gezin en aan zijn nieuwe groep The Methods Of Mayhem. Hij is van 19.2.1995 tot 28.2.1998 getrouwd geweest met de actrice Pamela Anderson. Zij heeft op 15.4.1999 haar borsten laten verkleinen. In juni 1999 gaan Tommy Lee en Pamela Anderson tijdelijk weer samenwonen.

2002 - + Tol Hansse (Hans van Tol), zanger, bekend geworden door zijn hitsingle Big City, op 62-jarige leeftijd. Tol Hansse was al geruime tijd ernstig ziek. Hans van Tol zette tegen het einde van de jaren vijftig zijn eerste schreden op het muziekpad door zich aan te sluiten bij een Dixieland-orkest. Al spoedig had hij zijn eigen orkest, Het Amsterdam Kwintet, en daarmee leerde hij zijn belangrijkste showbizzles: Pas je aan aan je publiek. Hans moest met zijn orkest optreden voor Amerikaanse militairen in Frankrijk. Hij vertelde daarover destijds: "Wij dachten dat we ons zouden moeten uitsloven in moderne jazz, omdat naar ons idee iedere Amerikaan Parker, Ellington en Brubeck persoonlijk kenden. Nou, vergeet 't maar. Het Amerikaanse leger bestaat percentsgewijs uit evenveel boerenpummels als overal, dus dat werd polka, wals en hoempa. De waarheid werd me duidelijk: je overleeft alleen als je je aanpast aan het publiek," aldus de volksmusicus. In 1978 had hij zijn grote muzikale doorbraak met het lied Big City. Het stond maar liefst twaalf weken genoteerd in de hitparade. "Met dat lied heb ik geen stelling over Amsterdam willen verkondigen,'" aldus Hans van Tol toen. "Ik bal mijn vuisten niet, ik heb geen verdriet. Ik schilder alleen maar de stad waarvan ik hou." Tol Hansse verdween na het succes van Big City lange tijd van het toneel. In 1989 probeerde hij een comeback met het nummer Coole Boel, maar bereikte niet zijn oude succes. Hans van Tol verdiende zijn geld met songteksten, schrijven en schilderen.

2004 - Bij de jaarlijkse lintjesregen worden Frans Bauer, Saskia & Serge, Joost Prinsen en Mart Smeets benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Marco Borsato wordt officier in de orde van Oranje Nassau. "Ik, officier? Ik dacht dat lintjes voor helden waren en daar had ik mijzelf niet toe gerekend", aldus de zanger. Marco Borsato krijgt zijn lintje niet alleen voor zijn succesvolle zangcarrière, maar ook voor zijn inzet als goodwill-ambassadeur van War Child.

2005 - Syb van der Ploeg, de ex-zanger van De Kast, werkt mee aan de theatertournee van Kayak. In Nostradamus - The Fate Of Man speelt hij de rol van Jules Cezar. Na verscheidene try-outs gaat deze rockopera in Theater De Flint in Amersfoort in première. In de opera zijn er verder rollen voor Bert Heerink (als Nostradamus), Edward Reekers (als Yves de Lessines), Rob Vunderink (als criticus), Monique van der Ster (als Catherina de Medici) en Cindy Oudshoorn (als Anne Ponsarde). De volledige cast is te horen op de gelijknamige dubbel-CD. Dit album verschijnt medio april 2005. Kayak toert met deze rockopera tot en met oktober 2005.

2005 - De traditionele lintjesregen staat mede in het teken van het regeringsjubileum van Koningin Beatrix. Dit jaar worden in totaal 3278 koninklijke onderscheidingen verleend - 133 meer dan in 2004. Onder de gelukkigen bevinden zich dit jaar Ad van der Gein, de pianist van Het Cocktail Trio, de Radio 2-presentator/muzikant Ruud Hermans en Riem de Wolff van The Blue Diamonds.

2005 - Koninginnedag wordt in Ahoy' Rotterdam feestelijk ingeluid met De Nacht Van Oranje. Tijdens de dertiende editie van dit spektakel zijn er optredens van o.a. Frans Bauer, Lee Towers, Gerard Joling, Corry Konings en Vader Abraham. Ook De Deurzakkers, Jacques Herb, Koos Alberts, De Havenzangers, Henk Wijngaard, Arie Ribbens en Bonnie St. Claire werken mee aan deze feestavond. Albert West presenteert deze dertiende Nacht Van Oranje.

2005 - + Tom Jones, de zanger/bassist van Inkus. Hij komt om het leven als hij in Ramsey St. Mary in het Engelse graafschap Cambridgeshire wordt aangereden door een auto. "One More Chance" en "What Happens Now?" zijn twee successen van Inkus. Tom Jones is zeventien jaar geworden.

2005 - + Jim Pash, in Yucca Valley aan een hartaanval. De saxofonist van The Surfaris is 56 jaar geworden. Met "Wipe Out" bereiken The Surfaris op 10.8.1963 de 2e plaats in de Amerikaanse hitparade.

2006 - Sting is hoofdact tijdens Tiger Jam. Dit jaarlijkse benefietconcert wordt voor de 10e keer georganiseerd door de stichting van de Amerikaanse golfer Tiger Woods. De opbrengst van dit concert in Las Vegas gaat naar plaatselijke goede doelen en naar het Tiger Woods Learning Center, een educatief centrum voor jongeren. De Tiger Woods Foundation heeft Tiger Jam in 1998 voor het eerst georganiseerd. Deze benefietconcerten hebben de afgelopen jaren in totaal meer dan acht miljoen dollar opgebracht.

2006 - Op Koninginnedag zien een paar vrienden van René Passet, een filelezer bij de ANWB Verkeersinformatie, in Amsterdam een optreden van Tropical Danny & Guilliermo. Dit duo heeft veel succes met "Toppertje". René Passet tipt 3FM-diskjockey Giel Beelen. Die draait de single in zijn ochtendprogramma. Ook de TROS-discjockey Daniël Dekker laat "Toppertje" van Tropical Danny & Guilliermo geregeld horen in De Gouden Uren op Radio 2. Op 7.7.2006 neemt Giel Beelen het 3FM-programma van Dolf Jansen over. Bijna 2 uur lang draait hij alleen maar deze single. Zodoende krijgt "Toppertje" zoveel airplay dat de single een week later binnenkomt op 20 in de Nederlandse Top 40 en op 8 in de Mega Top 100. Vanaf 29.7.2006 staat Toppertje 5 weken lang op de 1e plaats van de Mega Top 100. Vanaf 12.8.2006 staan Tropical Danny & Guilliermo met "Toppertje" ook bovenaan in de Nederlandse Top 40. In mei 2007 gaan Tropical Danny & Guilliermo uit elkaar.

2007 - Tijdens KoninginneNach in Den Haag treden James Hunter, Boris, I.O.S., The Freestylers en Los Lobos op. De KoninginneNach vindt dit jaar voor de 18e keer plaats. Dit festijn trekt jaarlijks ongeveer 200.000 belangstellenden.

2007 - Omdat de leden van Muse en My Chemical Romance een zware voedselvergiftiging oplopen, moeten zij enkele live data op hun Amerikaanse tournee afzeggen. Ook enkele leden van hun crew zijn getroffen door de infectie. Iedereen moet voor controle naar het ziekenhuis. De twee concerten in Pennsylvania gaan niet door. Het optreden op 1.5.2007 in Columbus zal één dag later plaatsvinden.

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2016 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact