Dagklapper

Dagklapper

 

28 FEBRUARI

---- - In Luxemburg is het vandaag Burgosonndeg Festival, een oude traditie ter gelegenheid van het einde van de winter. Er wordt op diverse manieren pret gemaakt en grote vreugdevuren branden de hele nacht om de zon te begroeten.

460 - + H. Romanus, martelaar.

479 - + H. Lupicinus, martelaar.

557 - + H. Proterius, martelaar.

814 - + Karel De Grote, in Aken. Frankische keizer. Hij was geboren op 2.4.742.

1533 - ° Michel de Montaigne, Franse schrijver.

1643 – In Massachusetts werd Roger Scott veroordeeld voor het plegen van een vreselijke misdaad. Hij was, terwijl hij zat te dutten tijdens een mis, betrapt en had de man die hem wekte in elkaar geslagen. Zijn straf was geseling.

1704 – Het stadje Deerfield in de Amerikaanse staat Massachusetts hield op te bestaan. Het werd verwoest door een bende Franse en Indiaanse plunderaars. 40 mensen werden gedood en een honderdtal werden gevangen genomen.

1736 – In het Britse Lagerhuis werd voorgesteld een dermate hoge belasting op gedistilleerde geestrijke dranken te leggen dat de armere mensen die niet meer konden betalen. Op die manier moesten de onaangename gevolgen van de dronkenschap bij de lagere klassen worden bezworen. Als bijlage en bewijsmateriaal bij het wetsvoorstel was een affiche van een drankhandelaar: "Drunk for a penny, dead drunk for twopence, clean straw for nothing".

1759 – Voor de eerste keer gaf de paus zijn toestemming om de bijbel te vertalen in alle talen van de katholieke landen.

1792 - ° Gioacchino Rossini, componist. Zijn "Barbier van Sevilla" zal wel één van zijn bekendste werken zijn. Hij schreef deze opera die men 'het hoogtepunt van de Italiaanse komische opera' noemde toen hij 24 jaar was. Hij werkte er welgeteld 8 dagen aan. Tot zijn 37° jaar schreef hij volop nieuwe en succesvolle muziekstukken, 38 opera's in het totaal en toen hield hij er plots mee op. De rest van zijn leven besteedde hij aan een heerlijk leventje en bezoeken aan en van even beroemde musici.

1806 - De Fransen veroveren Barcelona in Spanje.

1820 - ° Sir John Tenniel. Hij illustreerde het boek "Alice in Wonderland". Hij stierf in 1914.

1835 – De eerste editie van het Finse epische gedicht "Kalevala" verscheen. Sedertdien is dit in Finland Kalevaladag, de nationale feestdag van het land. Dr Elias Lonnrot had meer dan 22.000 verzen opgetekend uit de orale literatuur van zijn landgenoten.

1844 – Het kanon van het Amerikaanse oorlogschip "Princeton" ontplofte per ongeluk tijdens een pleziercruise. De Ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie kwamen hierbij om het leven en 12 bemanningsleden werden gewond.

1854 - In de Verenigde Staten wordt de Republikeinse Partij opgericht in Ripon, Wisconsin.

1876 - De Carlistenoorlog eindigt in Spanje met de vlucht van Don Carlos.

1888 – In het Britse Hogerhuis stelde Lord Dunraven voor een comité op te richten dat het "Sweating System" moest onderzoeken. Hij baseerde zijn opmerkingen op een rapport van het Ministerie van Handel over de omstandigheden waarin mensen moesten werken in ateliers en bij hen thuis in de East End van Londen. Volgens hem waren er geen slaven zo slecht aan toe als deze vrije burgers van een vrij land. Hun loon was zo laag dat zij daarvan nauwelijks konden in leven blijven. Zij moesten een buitensporig aantal uren per dag werken en de werkplaatsen waren overbevolkt en totaal in tegenstrijd met de sanitaire regels.

1890 - ° Vladislav Nijinsky, danser.

1909 - ° Stephen Spender, dichter.

1911 - ° Jim Denny.

1915 - ° Zero Mostel, acteur.

1916 - ° Svend Asmussen, Deense violist die vele jaren toerde met de groep Swe-Danes & Alice Babs tot 1961. Ook later werkte hij nog met Alice Babs en maakte platen met Toots Thielemans, Stephane Grapelli en Jean-Luc Ponty.

1919 - ° Sir Brian Urquhart, assistant secretaris-generaal van de UNO.

1923 - ° Audrey Williams.

1930 - ° Bob Marcucci in Philadelphia, Pennsylvania, USA. Hij was de auteur van "Why" bekend van Frankie Avalon (1959), van Anthony Newley (1960) en van Donny Osmond (1972) en ook van "Dede Dinah" bekend van Frankie Avalon (1958)

1930 - Het eerste zeeschip passeert de grote sluis bij IJmuiden. Het is het stoomschip 'Grotius'.

1931 - ° Gavin McLead, acteur en kapitein van "The Love Boat" van 1977 tot 1986.

1932 - ° Brian "Big Match" Moore

1932 - ° Peter Alliss, golfspeler en -commentator.

1933 - ° Charles Durning, acteur.

1933 - ° Ansje van Brandenberg, cabaretière die o.a. werkte met Robert Long.

1933 - ° Sidney J. Furie, regisseur.

1934 - ° Gene Adkinson in Dothan, Alabama, auteur van "It's almost tomorrow", bekend van David Carroll (1955), van Snooky Lanson (1955), van The Dream Weavers (1955), Jo Stafford (1955) en Mark Wynter (1963).

1934 - ° Willie Bobo in New York City. Als zoon van Puerto Ricaanse immigranten leerde hij zichzelf bongo spelen op zijn 14°. Zijn eerste job in de muziekbusiness was loopjongen voor Machito’s Latin Orchestra. In de jaren ’50 en ’60 werd hij erkend als één van de beste Latin jazz drummers. Hij werkte in de orkesten van Tito Puente, Cal Tjader, Herbie Mann, Miles Davis, Les McCann en Cannonbal Adderley. Hij had ook een eigen groep, met daarin o.a. een jonge toetsenspeler, Chick Corea. Hij overleed op 11.9.1983.

1939 - ° John Fahey, in Takoma Park, Maryland, USA. Bluesgitarist, banjospeler en songwriter. Hij behaalde zijn PH.D. met een thesis over de bluesmuzikant Charley Patton, platenbaas, ontwerper van platenhoezen en talentscout. Hij was o.a. de ontdekker van Leo Kottke en nam ook platen met hem op. Hij was heel veelzijdig en echte vernieuwer.

1939 - ° Tommy Tune.

1940 - ° Joe South in Atlanta, Georgia, USA, gitarist, zanger en componist. Op zijn 12° trad hij geregeld op als gitarist op een countryradiostation in zijn geboortestad Atlanta. In 1957 speelde hij in de band van Pete Drake en in 1958 bracht hij zijn eerste soloplaat uit: "The Purple People Eater Meets the Witch Doctor". Begin de jaren ’60 werd hij studiogitarist in Nashville en in de Muscle Shoals studio’s. Hij begeleidde artiesten als Marty Robbins, Eddy Arnold, Bob Dylan, Aretha Franklin en Simon & Garfunkel. Tegelijkertijd schreef hij voor The Tams "Untie Me" (1962) en voor Billy Joe Royal "Down In The Boondocks" (1965). Zijn grootste hits als artiest waren "Games People Play" (1969) en "Walk A Mile In My Shoes" (1970). In 1971 verliet hij de muziekbusiness. Dit kwam gedeeltelijk doordat hij de voortdurende deadlines niet meer aan kon, maar ook door de dood van zijn broer Tommy, die hem diep had getroffen. Hij trok zich een tijdje terug in Maui, Hawaii en nam geen platen meer op tot in 1975. Einde 1970 had Lynn Anderson een nummer 1-hit in de countrycharts met zijn compositie "Rose Garden". Ook "Hush" van Billy Joe Royal, later ook opgenomen door Deep Purple is een compositie van hem.

1940 - ° Mario Andretti, autorenner. Hij is van geboorte Italiaan maar verhuist reeds in 1955 naar de USA. Hij draait verscheidene jaren mee in de Formule 1 en is de kampioen van de Daytona 24-uurs Race.

1940 - In Amerika wordt er voor het eerst een basketbalwedstrijd uitgezonden op televisie: in Madison Square Garden in New York City wint Fordham University van Pittsburgh met 50 - 37. In de tweede match wint Georgetown University van NYU met 50 - 27.

1941 - ° Marty Sanders, Amerikaanse leadgitarist van Jay & the Americans, groep uit Brooklyn. Hit : "Cara Mia".

1942 - ° Brian Jones (Lewis Brian Hopkins-Jones) in Cheltenham, Gloucester, UK. Leadgitarist van The Rolling Stones tot hij op 8.6.1969 uit de groep stapt. Een paar weken later, op 3.7.1969, trof men hem in de vroege morgen bewusteloos aan in het zwembad van zijn huis bij Cotchford, Sussex, Engeland. In paniek proberen zijn Zweedse vriendin Anna Wohlin en de gasten Frank Thorogood en Janet Lawson hem te reanimeren. Dit mag niet baten. In juli 1997 bekent Frank Thorogood op zijn sterfbed dat hij Brian Jones onder water heeft geduwd. De twee zouden ruzie hebben gekregen, omdat Frank Thorogood nog geld van de ex-Rolling Stone tegoed heeft. Hoewel hij niet componeerde voor de groep, droeg hij heel wat bij tot het ‘stoute jongens’-imago van de Stones. Hij had reeds drugsproblemen in de vroege dagen van de Rolling Stones. Hij had zijn eerste overdosis in 1964. Bovendien was hij alcoholicus en nam pillen om dat te bestrijden. Tegen 1967 was hij reeds tweemaal opgenomen geweest voor zenuwinzinkingen. Al deze heisa, gecombineerd met zijn astma, verhinderde een Rolling Stonestournee in 1968. Daarnaast was hij geobsedeerd door de idee dat zijn succes vooral kwam door zijn voorkomen en dat hij eigenlijk geen talent had. Hij geloofde ook dat Keith Richard, Mick Jagger en Andrew Oldham tegen hem samenzweerden. Zijn opvolger was Mick Taylor die daarvoor bij de Bluesbreakers van John Mayall had gespeeld.

1942 – "Moonlight Cocktail" van Glenn Miller kwam in de USA voor 10 weken op nr. 1.

1942 – Philip Johnston overtuigt de Amerikaanse Marines hem een demonstratie te laten organiseren. Hij geeft 4 Navajo’s die in de buurt van Los Angeles woonden 5 boodschappen om te versturen in hun eigen Navajotaal. Hoewel er onnauwkeurigheden waren, toen een Navajo de boodschap verkeerd begreep, zag Clayton B. Vogel, commander van de Aphibious Forces van de Amerikaanse vloot op de Stille Oceaan, het potentieel van deze Navajo’s in voor de codering van boodschappen. Johnston was de zoon van een missionaris die was opgegroeid op hun reservaat en hun taal sprak. Begin mei waren de eerste 29 Navajos opgeleid en ze werden naar Camp Elliott in Californië gestuurd om zich voor te bereiden om codeboodschappers te worden. Aangezien hun taal geen woorden kende voor ‘bommenwerper’, ‘tank’, ‘kolonel’ en andere militaire termen hadden ze die eerst moeten verzinnen. Zij kozen daarvoor woorden die de voorwerpen visueel opriepen. Voor ‘tank ‘ kozen zij bijvoorbeeld hun woord voor ‘schildpad’, een ‘verkenningsvliegtuig’ was een ‘uil’ en een brigadier-generaal een ‘één ster’. ‘Soldaten’ waren ‘hondengezichten’. Op het einde van de oorlog besloeg dit codewoordenboek 8 getikte pagina’s en het werd gebruikt door de ongeveer 420 codeboodschapper van de Marines in de Stille Oceaan. Eén van de grote voordelen was de snelheid. Het encoderen, het seinen in morse, het optekenen en decoderen van de tekst duurde vaak meer dan 1 uur. De Navajo’s behandelden een boodschap in enkele minuten. De Japanners slaagden er nooit in één enkele boodschap te ontcijferen.

1943 - ° Barbara Acklin, in Californië, USA. R&B zangeres en auteur. Deze populaire Chicago-style R&B zangeres zong eerst gospel in haar Baptistenkerk in Californië. Zij verhuisde naar Chicago in 1957 en verdeelde als tiener haar tijd tussen de studie van klassieke muziek en het zingen van R&B in de vele nightclubs van Chicago. Toen zij in 1964 werkte als secretaresse bij St. Lawrence Records, speelde zij daar ook achtergrondzangeres. Zij was een nicht van Monk Higgins die in 1966 haar eerste platensessies produceerde voor Special Agent, onder de naam Barbara Allen, omdat het een concurrerende platenmaatschappij was. In datzelfde jaar ging zij als secretaresse werken bij Brunswick Records, hoewel platenbaas en producer Carl Davis haar daar aanvankelijk niet als zangeres wou. Samen met D. Scott schreef zij "Whispers (Gettin’ Louder)" (1966) voor Jackie Wilson. Met stalmaat Gene Chandler scoorde zij haar eerste R&B hit met "Show Me The Way To Go" (1968). Dan had zij een crossover hit met haar lijfstuk "Love Makes A Woman" (1968), de titeltrack van haar debuutalbum. Nog een duethit met Gene Chandler, "From The Teacher To The Preacher", werd gevolgd door enkele solo R&B hits als "Just Ain’t No Love" (1968) en "I Did It" (1970). In deze tijd had zij ook succes als auteur. Zij schreef mee aan diverse hits voor The Chi-Lites, waaronder hun grote hit "Have You Seen Her" (1971). Zij trouwde bovendien met Eugene Record van The Chi-Lites. Zij stapte over naar Capitol Records en scoorde daar haar laatste grote hit met "Raindrops" (1974). In de jaren ’80 flirtte zij met de reggaemuziek en trok zich dan terug als artieste. Zij overleed op 27.11.1998.

1944 – + Alexandre Galopin, gouverneur van de Société Générale, vermoord in zijn woning in Etterbeek. Gedurende de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog speelt er zich een mini-oorlog af tussen het verzet en sympathisanten van de Duitse bezetters. Een bloedige spiraal van geweld: aanslagen tegen collaborateurs worden genadeloos gewroken en die op die represailles volgden weer nieuwe afrekeningen. Een van de zwartste momenten is de nacht van 28 februari 1944. De uitvoerder van de aanslagen van die nacht is de groep van Robert Verbelen, lid van de Algemeene SS Vlaanderen en stafleider van het vergeldingscommando de DeVlagwacht. Verbelen en zijn trawanten gooien granaten binnen in een café in Sint-Agatha Berchem, ze maken twee doden en vierentwintig gewonden in café Le Muscadin, in het politiebureau van Vorst schieten ze drie agenten dood en ze vermoorden Alexandre Galopin. Dat collaborateurs uitgerekend Alexandre Galopin vermoorden is op het eerste gezicht een beetje vreemd. Galopin is namelijk zelf niet helemaal zuiver op de graat. Hij stond aan het hoofd van het Comité Galopin. De Belgische regering was in ballingschap in Londen, en had Galopin de opdracht gegeven de Belgsiche economie draaiende te houden. Dus, redeneerde Galopin, nood breekt wet: we moeten samenwerken met de bezetter. Hij had daar argumenten voor. Galopin wou hongersnood voorkomen, hij wou vermijden dat Belgische fabrieken ontmanteld werden en in onderdelen naar Duitsland werden verplaats, en hij hoopte te kunnen voorkomen dat Belgische arbeiders gedwongen in Duitsland zouden moeten gaan werken. Zijn advies aan bedrijfsleiders was dat ze moesten blijven produceren. Met de bezetters sprak hij af dat Belgische producten geruild zouden worden tegen voedsel uit Duitsland. Alleen wapens zouden de Belgen niet leveren. Galopin noemde dat "de politiek van het minste kwaad". Je zou dat ook economische collaboratie kunnen noemen. Het liep mis. België produceerde wel voor Duitsland, maar die ruilgoederen werden maar niet geleverd. Al heel snel werden er toch Belgische arbeiders opgevorderd voor verplichte arbeid in Duitsland. Het plan van Galopin was een fiasco. De goede verstandhouding tussen de regering in Londen en Galopin verkilde. Maar voor de SS-Vlaanderen bleef hij wel de "economische koning" van het land, een symbool van belgiscisme en dus een doelwit dat hoog op de fascistische hitlist stond.

1944 - ° Frans Krassenburg, ex-zanger van The Golden Earrings.

1945 - ° Ronnie Rosman van Tommy James & the Shondells.

1945 - ° Nimsey Farner, actrice.

1946 - ° Robin Cook, Britse minister van buitenlandse zaken.

1947 - ° Alan ‘Plug’ Taylor, bassist van The Casuals.

1948 - ° Bernadette Peters, zangeres.

1949 - ° Stephanie Beacham, actrice.

1952 - ° Eddie Manion, Amerikaanse saxofoonspeler bij Southside Johnny & The Asbury Dukes.

1954 - ° Youp van 't Hek, grondlegger van Kabaret Nar, maar later solo. Hits : "Flappie", "Pijn, Suzanne".

1955 - ° Randy Jackson, Amerikaanse gitarist, zanger en pianist bij het trio Zebra, opgericht in 1975. Daarvoor zat hij bij groepen als Shepherd’s Bush, een akoestisch duo met Felix Hanemann, en Maelstrom.

1957 - ° Phil Gould, Britse drummer van Level 42. In december 1987 verliet hij de groep. Hit : "Running In The Family" (1987).

1957 - ° Ian Stanley van Tears for Fears. Hit : "Shout" (1984)

1957 - The 5 Royales, geleid door de bittere gitaar van Lowman Pauling, trekken de King Studios in Cincinnati, USA, in om de originele versie van het nummer "Think" op te nemen. Het nummer werd tweemaal een R&B hit, eens voor hen en eens voor James Brown. Er zijn ook covers van Shirley Scott (1968) en Mick jagger (1993). Het nummer mag niet verward worden met "Think" van Aretha Franklin, eveneens een R&B nr. 1.

1957 - ° Jan Ceulemans, voetballer van Club Brugge en de Rode Duivels en trainer van o.a. Eendracht Aalst, Ingelmunster en Westerlo.

1957 - ° Billy Branigan, zanger.

1957 - ° Cindy Wilson, Amerikaanse zangeres, gitariste en percussioniste van de B-52's. De groep werd opgericht in oktober 1976. De naam is afgeleid van een zuidelijke bijnaam voor het hoge ‘bijenkorfkapsel’, dat moest op zijn plaats gehouden worden met massa’s haarlak. Hun eerste album verscheen midden de jaren ’70. Grootste hits : "Rock Lobster" (1979), "Love Shack" (1989), "Roam" (1989) en "Debbie" (1998).

1957 - ° John Turturro, acteur.

1958 - ° Jeanne Mas, Franse zangeres.

1958 – "Magic Moments" van Perry Como kwam in de UK voor 8 weken op nr. 1. Toen dat gebeurde was dat een onuitgegeven feit. Voor het eerst waren er twee opeenvolgende Britse nummers 1, "The Story of My Life" van Michael Holliday en "Magic Moments" van Perry Como, die door hetzelfde componistenduo waren geschreven, nl door Burt Bacharach en Hal David. Dat was een heksentoer die pas 5 jaar later zou overgedaan worden, toen "Foot Tapper" van The Shadows "Summer Holiday" van Cliff Richard opvolgde. Bruce Welch was medecomponist van beide nummers. Bacharach & David werkten nooit echt exclusief voor één act, hoewel zou toch heel veel voor Dionne Warwick schreven midden de jaren ’60. Hun succes is dus helemaal gebaseerd op de virtuositeit van hun songs en niet op de populariteit van de performer. Dat wil niet zeggen dat Perry Como in 1958 niet populair was. Integendeel. Zijn ‘Perry Como Show’ was de meest bekeken televisie variétéshow in Amerika, UK en in nog vele andere landen, waaronder België. Daarnaast was hij de best betaalde zanger van het ogenblik, een titel die hij had overgenomen van Eddie Fisher. "Magic Moments" en de b-kant "Catch A Falling Star" werden door hem gezongen in zijn show in januari 1958 en beide nummers beklommen onmiddellijk, los van elkaar, de charts, zowel in Amerika als in Europa. In Amerika was het "Catch A Falling Star" die de eerste plaats haalde waar "Magic Moments" bleef steken op nr. 4. In Groot-Brittannië waren de rollen omgekeerd: "Catch A Falling Star" klom naar nr. 9. "Magic Moments" daarentegen bleef 8 weken bivakkeren op de eerste plaats.

1958 - Buddy Holly & The Crickets en Norman en Violet Petty komen aan in Engeland voor een tournee die 25 dagen zal duren. Er worden gemiddeld twee shows per dag gegeven. Naast Buddy Holly & The Crickets zijn er optredens van Des O'Connor, Gary Miller, The Tanner Sisters en Ronnie Keene & His Orchestra. Na hun aankomst in Engeland hebben Buddy Holly & The Crickets weinig tijd om bij te komen van hun reis. Zij doen dezelfde dag nog een playbackoptreden in Cool For Cats, een programma van AR-TV Independent Television. Zij zijn hierin te zien met "That’ll Be The Day". Vervolgens wordt in de Londense wijk Soho in de Whisky-A-Go-Go een persconferentie gegeven en poseren Buddy Holly & The Crickets voor enkele fotografen. Op 1.3.1958 treden Buddy Holly & The Crickets op in Sunday Night At The London Palladium, een showprogramma van de Britse commerciële omroep ITV. Deze tournee wordt afgerond op 25.3.1958 in het Gaumont-theater in de Londense wijk Hammersmith.

1959 - + Mark Gordon in USA. Hij was de auteur van "I had the craziest dreams", "Mamselle", "Kalamazoo", "You'll never know" bekend van Shirley Bassey (1961), "I can't begin to tell you" en "With my eyes wide open I'm dreaming"

1959 - Coral Records brengt het compilatiealbum "The Buddy Holly Story" uit kort na zijn dood. Dit is het eerste verzamelalbum van de op 3.2.1959 verongelukte zanger. Er zullen er nog vele volgen. The Buddy Holly Story komt op 27.4.1959 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt de 11e plaats.

1960 - De Olympische Winterspelen in Squaw worden afgerond. De Nederlandse Sjoukje Dijkstra won er zilver op het kunstrijden voor dames.

1961 - ° Rae Dawn Chong, acteur.

1963 - Als The Beatles in Engeland in hun toerbus van York naar Shrewsbury onderweg zijn, schrijven John Lennon en Paul McCartney het liedje "From Me To You". De titel is gebaseerd op de brievenrubriek From You To Us in het Engelse muziekweekblad New Musical Express. De song wordt op 5.3.1963, tegelijk met de B-kant "Thank You Girl", in de EMI-studio’s aan de Abbey Road in Londen opgenomen. De single wordt op 11.4.1963 op Parlophone uitgebracht en komt op 18.4.1963 binnen in de Britse hitparade. Het wordt de eerste nummer 1-notering voor The Beatles.

1966 - CBS komt met een revolutionair systeem op de proppen. Ze zien kans om bewegende beelden op te slaan op een metalen schijf.

1966 - Na negen jaar moet Alan Sytner, de eigenaar van The Cavern, zijn club op 8 Mathew Street in Liverpool sluiten, omwille van een schuld van 10 000 pond. The Cavern was het heiligdom van The Merseybeat. Naast Gerry & The Pacemakers bijvoorbeeld, werden de Beatles hier in januari 1961 voor het eerst aangekondigd door disc jockey Bob Wooler. Zij zouden er 294 keer optreden, tussen maart 1961 en augustus 1963. Het podium waarop de Fab Four zo veel keer had opgetreden werd in stukken gehakt en verkocht aan souvenirjagers. Joseph Davey wordt de nieuwe eigenaar van The Cavern. Het stadsbestuur van Liverpool moest er heel lang over nadenken vooraleer zij beslisten de plaats op te ruimen. De Britse premier Harold Wilson heropent de beatkelder op 23 juli 1966. De dagen van The Cavern lijken echter voorgoed geteld in 1973. Op 27 mei 1973 wordt de club gesloten, omdat de stad Mathew Street, waar de Cavern is gevestigd, wil "herinrichten". Men wil de ondergrondse van Merseyside uitbreiden. Bovengronds moet er een groot parkeerterrein komen. Vandaag staat er een shoppingcentre, Cavern Walks, waarin men de New Cavern Club aantreft. De huidige clubeigenaar Roy Adams bouwt inderdaad een nieuwe Cavern recht tegenover de oude locatie. Hij noemt deze club aanvankelijk The Revolution. In 1974 opent The Revolution zijn deuren. In 1976 wordt de naam weer gewijzigd in Cavern Club. Liverpool bracht eer aan zijn beroemde burgers met Beatles City in Sell Street, een klein zijstraatje van Hanover Street. Op deze plaats vind je de John Lennon Worldwide Memorial Club.

1967 - ° Marcus Lillington, Britse gitarist en songwriter bij de groep Breathe. Hit : "How Can I Fall" (1988).

1968 – "Cinderella Rockafella" van Esther & Abi Ofarim kwam in de UK voor 3 weken op nr. 1.

1968 - ° Eric Van Meir in Deurne. Voetballer bij Hoboken, Berchem, Charleroi en Lierse en de Rode Duivels.

1968 - + Frankie Lyman in New York City. In 1955 richt de dertienjarige Frankie Lymon in de New-Yorkse wijk Bronx zijn groep The Premiers op. Een jaar later wordt hun naam veranderd in Frankie Lymon & The Teenagers. Hetzelfde jaar bereikt "Why Do Fools Fall" In Love de 6e plaats in de Amerikaanse hitparade en zelfs de 1e plaats in Engeland. Wereldwijd worden er miljoenen exemplaren van verkocht. De jeugdige Frankie Lymon kan het succes echter niet aan. Toen zijn kinderstem veranderd was, was hij nooit meer in staat het elan van zijn eerste carrière weer op te nemen en al vlug werd hij het slachtoffer van de uitverkoren hobby van de Harlembewoners: het junkiedom. In 1960 wordt hij gearresteerd voor het bezit van drugs. Als een solocarrière mislukt, raakt hij aan lager wal. Na jaren van valse starts en valse kuren, vervoegde hij het Amerikaanse leger dat hem de toelating gaf over te vliegen uit Augusta, Georgia naar New York voor een platensessie. De volgende dag vond men hem dood in de badkamer van het New-Yorkse appartement van zijn grootmoeder. Hij bleek te zijn overleden aan een overdosis heroïne. Hij was slechts 25, geboren op 30.9.1942.

1968 - Het 12e Nationaal Songfestival wordt vanuit Tivoli in Utrecht rechtstreeks op Nederland 1 uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Elles Berger. René Frank, Gonnie Baars, Ronnie Tober en Conny Vink zijn de kandidaten. Ronnie Tober zal Nederland op 6.4.1968 in Londen vertegenwoordigen met "Morgen", een liedje van Joop Stokkermans en Theo Strengers. Er nemen 17 landen deel aan dit Eurovisie Songfestival. Ronnie Tober eindigt met één punt op een gedeelde 11e plaats. De Spaanse zangeres Massiel wint met "La La La". Cliff Richard eindigt voor Groot-Brittannië als tweede met "Congratulations".

1969 - Salvatore Adamo huwt in Luik met Nicole Durant. Hun zoon Anthony wordt op 28.7.1971 geboren, gevolgd door hun dochter Amelie in 1978 en hun zoon Benjamin in 1980.

1969 - ° Benjamin Kribben, bassist van Van Dik Hout.

1970 - "Spirit in the sky" van Norman Greenbaum wordt uitgebracht, een cover hiervan door Doctor and the Medics zou nr. 1 worden in de UK in juni 1986. De enige andere plaat waarvoor Norman Greenbaum in de annalen van de popmuziek mag ingeschreven worden is de plaat met de wonderlijke titel "The egg plant that ate Chicago", maar dan onder het pseudoniem Dr West's Medicini Show and Jug Band.

1970 – "Bridge Over Troubled Water" van Simon & Garfunkel kwam in de USA voor 6 weken op nr. 1.

1970 - Om 6 uur 's avonds begint Radio Northsea International (RNI) van op de 600 ton metende Mebo II met de uitzending van 20 uur non-stop popmuziek op 186 meter middengolf en FM 102. Van 6 uur tot 8 uur 's morgens en 's avonds worden er Duitse programma's uitgezonden. Men zendt Engelstalige programma's uit van 8 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds en van 8 uur 's avonds tot middernacht.

1970 - Led Zeppelin geeft een concert in Kopenhagen onder de deknaam Nobs. Eva von Zeppelin, een erfgename van Ferdinand von Zeppelin (1838-1917), dreigt met een rechtszaak als de groep in Denemarken als Led Zeppelin op het podium verschijnt. Zij is met name ontstemd over het feit dat Led Zeppelin de beroemde foto van de brandende Hindenburg uit 1937 heeft gebruikt voor de hoes van het eerste album. Ferdinand von Zeppelin is de ontwerper van het vermaarde luchtschip.

1970 – "Ma Belle Amie" van The Tee Set komt binnen in de West-Duitse hitparade. Deze single van de groep uit Delft staat 22 weken genoteerd en bereikt in West-Duitsland de 8e plaats.

1970 – "Venus" van Shocking Blue bereikt de eerste plaats in de Italiaanse hitparade en staat 2 weken lang aan de top. Shocking Blue komt uit Den Haag. De groep bestaat uit zangeres Mariska Veres, drummer Cor van Beek, bassist Klaas van der Wal en gitarist/componist Robbie van Leeuwen.

1970 – "Indian Pipe" van Amsterdam komt binnen op 37 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat "Blue Steel 44". Jaap Eggermont tekent voor de productie. Beide liedjes zijn geschreven door Donald van Os van Amsterdam. Peter van Asten (alias Peter Bewley), Martin van Os en Robert Verwey maken de groep compleet. Amsterdam is voortgekomen uit de Amsterdamse groep Penny Wise. Indian Pipe bereikt de 29ste plaats in de Nederlandse Top 40.

1971 - Graham Nash neemt "Chicago" op voor zijn eerste soloalbum "Songs For Beginners". Op deze LP wordt hij bijgestaan door David Crosby, Neil Young, Dave Mason en Rita Coolidge. "Chicago" is de eerste single die van dit album wordt uitgebracht. In de Verenigde Staten komt hij niet verder dan 35. In Nederland doet hij het aanzienlijk beter met een 5e plaats in de Nederlandse Top 40. "Songs For Beginners" wordt op 28.5.1971 uitgebracht. In Nederland is dit album goed voor een 4e plaats in de LP Top 50.

1972 - Carl en Dennis Wilson van The Beach Boys geven een persconferentie in het Royal Garden Hotel in Londen. Zij maken bekend dat gitarist Blondie Chaplin en drummer Ricky Fataar, beiden uit Zuid-Afrika, zich bij de groep hebben aangesloten. "Wij hebben behoefte aan fris bloed bij The Beach Boys", zegt Carl Wilson.

1972 - George en Patti Harrison raken gewond bij een auto-ongeluk in de buurt van Maidenhead in het Engelse graafschap Berkshire. De ex-Beatle heeft een ernstige hoofdwonde. Zijn vrouw breekt enkele ribben. Zij ligt een paar dagen in coma.

1973 - Net als in 1972 organiseert de NOS in Nederland een circusprogramma rond het Nationaal Songfestival. Dit wordt rechtstreeks vanuit het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. De televisieomroepster Viola van Emmenes presenteert het programma. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt "Kom Met Mij" van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven "Melodie", "De Oude Muzikant" van Pierre Kartner en "Kom Sylvia Dans Met Mij" van Frans Peters en Jacques Zwart. "De Oude Muzikant" wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7.4.1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de 14e plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om te winnen voor Luxemburg. Annemarie David zingt "Tu Te Reconnaitras". Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met "Power To All Our Friends" eindigt hij 3e . Spanje wordt tweede met "Eres Tu" van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. "Ei Sham" van Ilanit eindigt 4e .

 

1974 - + Bobby Bloom, Amerikaanse zanger en componist. Hij schoot zich door het hoofd tijdens een spelletje Russische roulette in een motel in Hollywood, Los Angeles. Volgens andere berichten pleegt hij zelfmoord, omdat hij lijdt aan depressies. In het politierapport wordt vermeld dat hij "door een ongeluk met een pistool" om het leven is gekomen. Hij was 28. Na zijn grote hit "Montego Bay" (1970) slaagde hij er niet meer in daar een opvolger voor te schrijven. Volgens één versie zou dit de oorzaak zijn. Volgens een andere versie zou het een ongeluk geweest zijn. Hoe dan ook, hij was er niet meer om nog getuige te zijn van het feit dat Amazulu een Britse hit scoorde met zijn compositie. Er was ook nog een versie van Sugar Cane.

1974 - In ruim 30 Nederlandse bioscopen gaat "Help De Dokter Verzuipt" in première. Dit is een komedie naar het boek van Toon Kortooms. De hoofdrollen worden gespeeld door Martine Bijl en Piet Bambergen. Jules Croiset speelt de dokter. Nikolai van der Heyde is de regisseur. De muziek in de film is van Rogier van Otterloo. Het instrumentale titelstuk bereikt als single de 16e plaats in de Nederlandse Top 40.

1974 - Na een 4 dagen durende opnamesessie in een studio in Londen begint Golden Earring aan een uitgebreide tournee door Engeland. Deze tournee voert voor het eerst langs belangrijke zalen, mede dankzij de Britse Top 10-notering van hun single "Radar Love". Tijdens deze 4e Engelse tournee van Golden Earring wordt gebruik gemaakt van de lichtshow van The Who. Dit is een vriendendienst van Pete Townshend, de gitarist van The Who.

1975 - Russ Ballard vormt zijn eigen groep voor een Amerikaanse tournee.

1975 - ° Sarita (Saartje Vandendriessche) in Wilrijk. Van de groep 2-4/U. Hit: "Good Life" (1998).

1976 - The Sex Pistols worden uit een tournee met Eddie & the Hot Rods verwijderd.

1976 – "Theme From S.W.A.T." van Rhythm Heritage kwam in de USA voor 1 week op nr.1.

1976 - In Lome, Togo ondertekenen de 9 landen van de Europese Economische Gemeenschap een samenwerkingsovereenkomst met 35 ontwikkelingslanden, die zij de komende 5 jaar stabielere opbrengsten van hun exporten garanderen.

1976 - In een café aan de Boulevard St. Germain in Parijs worden bij schermutselingen tussen de anti-gangsterbrigade en oproerlingen twee mensen gedood en vier gewond, waaronder een advocaat die door de politie met gummistokken wordt bewerkt.

1976 – "Stone Alone" van Bill Wyman wordt uitgebracht. Op zijn eerste solo-LP wordt de bassist van The Rolling Stones bijgestaan door Dallas Taylor, Bob Welch, Danny Kortchmar, Ruth en Bonnie Pointer, Greg Errico, Albhy Galuten, Nicky Hopkins, Dr. John, Jim Keltner, Al Kooper, Joe Vitale, Van Morrison, Lenny Pickett, Joe Walsh en Ron Wood. Stone Alone komt op 27.3.1976 binnen in de albumlijst van Billboard maar blijft op 166 steken.

1976 - Paul Simon neemt zijn Grammy Award voor de beste LP in ontvangst voor "Still Crazy After All These Years". In zijn speech bedankt hij Stevie Wonder hartelijk, omdat die dat jaar geen LP uitbracht. Andere winnaars zijn o.a. The Captain & Tennille, die worden onderscheiden voor hun single "Love Will Keep Us Together", en o.a.ook nog Janis Ian, Natalie Cole, Ray Charles, Earth Wind & Fire, Willie Nelson, Van McCoy & The Soul City Symphony, Silver Convention, Linda Ronstadt, Chet Atkins, The Imperials en The Eagles.

1977 - Ray Charles wordt aangevallen op scène door een jaloerse man die hem trachtte te wurgen met een koord.

1977 - De suite van Keith Richard van The Rolling Stones op de 32e verdieping van het Harbour Castle Hotel in Toronto, Canada wordt doorzocht door The Mounties. Zij arriveerden om 5 uur in de namiddag toen Keith nog lag te slapen. Zij vonden ongeveer een ons heroïne en een kleine hoeveelheid cocaïne. Dit was echter genoeg om hem te beschuldigen van handel in drugs.

1977 - Glen Matlock, de bassist van The Sex Pistols en componist, werd door de band ontslagen omdat hij, volgens manager Malcolm McLaren, van de Beatles hield. In werkelijkheid was er constant ruzie tussen zanger Johnny Rotten en Matlock. Hij werd vervangen door Sid Vicious, wiens beste geloofsbrieven waren, nogmaals volgens McLaren, dat hij journalist Nick Kent in de 100 Club de vorige zomer met een ketting bewerkt had. Dat was misschien wel het begin van het einde van de Pistols. Het gitaarspel van Vicious kon dat van Matlock nog niet benaderen en bovendien was deze laatste ook de beste songwriter van de groep : 9 van de 12 nummers, van het debuutalbum "Never Mind The Bollocks", waaronder hun eerste drie hits, "Anarchy in the UK", "God Save The Queen" en "Pretty Vacant", waren van hem. Matlock stichtte een nieuwe groep, The Rick Kids, met daarbij James ‘Midge’ Ure, later de ster van Ultravox en medecomponist van "Do They Know It’s Christmas" van Band Aid.

1978 - Bob Dylan's concert in het Budokan concertgebouw in Tokio wordt opgenomen en uitgebracht als de LP "Bob Dylan at Budokan"

1978 - The Damned, de meest anarchistische punk groep, gaat uit elkaar. Hun pensioen duurde echter niet lang. Na een minireünie als The Doomed, traden zij weer op als The Damned tegen het einde van het jaar.

1978 - Jackson Nash wordt geboren in Hollywood. Hij is de oudste van de drie kinderen van Graham Nash en diens vrouw, de actrice Susan Sennett. Jackson Nash werkt tegenwoordig in Hollywood. Hij produceert speciale effecten bij speelfilms. Samen met zijn vriendin Zooey Deschanel heeft hij het scenario voor "Circus Girl" geschreven. Jackson Nash heeft haar ontmoet toen zij samen op tournee waren met een komische muziekgroep.

1980 - + Manfred Weissleder, stichter van de Star Club in Hamburg. Hij rekruteerde heel wat groepen in Groot-Brittannië, waaronder de Beatles. Hij was 50 jaar.

1981 – "I Love A Rainy Night" van Eddie Rabbitt kwam in de USA voor 2 weken op nr. 1.

1981 – Drie succesvolle groepen uit de seventies splitten, maar brachten tegelijk nieuwe vedetten voort. Annie Lennox en Dave Stewart van The Tourists werden The Eurythmics, Billy Idol, zanger van Generation X, ging solo en zowel Terry Williams als Dave Edmunds van Rockpile gingen bij grote acts werken. Williams werd drummer van Dire Straits en Edmunds werd platenproducer.

1983 - De allerlaatste aflevering van "M-A-S-H" wordt in Amerika uitgezonden door CBS-TV. De serie was begonnen in 1972.

1983 – + Winifred Atwell in Australië, één dag na haar 69ste verjaardag. Zij is geboren in Trinidad. Op vierjarige leeftijd ontdekt zij de piano. Twee jaar later geeft Winifred Atwell haar eerste klassieke recitals. Hiermee oogst zij veel succes. Toch besluit Winifred Atwell de populaire richting van het vak in te slaan. In 1947 maakt zij in Londen haar radiodebuut bij de BBC. In december 1953 bereikt haar "Britannia Rag" de 5e plaats in de Britse hitparade. In december 1954 staat zij 5 weken lang op de 1e plaats met "Let's Have Another Party". Ook in april 1956 staat zij bovenaan met "Poor People Of Paris". In 1959 scoort zij haar laatste hit met "Piano Party". Na omzwervingen rond de hele wereld komt Winifred Atwell met haar man Lew Levisohn in Australië terecht. Tot 1978 blijft zij optreden.

1984 - + Joe Vann (Joe Canzano), Amerikaanse leadzanger van the Duprees. Grootste hit: "You belong to me" (1962) Op het einde van de jaren '60 nemen zij een andere naam aan: The Italian Asphalt & Pavement Company en scoren bijna een hit met "Check yourself" (1970). Hij was geboren op 3 april 1943.

1984 - Op de 26° uitreiking van de Grammy Awards wint Michael Jackson maar liefst 8 Grammy's. "Thriller" wordt LP van het jaar en "Beat it" plaat van het jaar. Culture Club wint de Grammy voor beste nieuwe artiest. Andere winnaars zijn o.a. The Police, Irene Cara, Herbie Hancock, Anne Murray, Pat Benatar, George Benson en Culture Club. De show wordt gepresenteerd door Cyndi Lauper.

1984 - Elton John is vanaf vandaag tot 25.3.1984 in Australië voor een serie optredens. Die begint met vijf shows in Melbourne, gevolgd door twee optredens in Perth en drie optredens in Sydney.

1985 - Madonna komt de Nederlandse hitparade binnen met "Material Girl".

1985 - + David Byron, ex-zanger van Uriah Heep, 38 jaar oud. Hij was geboren op 29 januari 1947. Hij is in 1972 de zanger van "Easy Livin'", de grootste hit van Uriah Heep.

1986 - Modern Talking komt de Nederlandse hitparade binnen met "Brother Louie". Ze blijven er 9 weken staan.

1986 - "Lotje" van Benny Neyman komt uit in Nederland.

1986 - De Zweeds ex-premier Olaf Palme en zijn vrouw en zoon lopen van de bioscoop naar huis in Stockholm, Zweden, als Palme met een schot om het leven wordt gebracht.

1986 - George Michael en Andrew Ridgeley maken bekend dat zij stoppen als Wham!. George Michael wil zich meer op het componeren toeleggen. Andrew Ridgeley wil acteur worden. Wham! heeft in 4 jaar tijd bijna 40 miljoen platen verkocht. George Michael en Andrew Ridgeley geven op 28.6.1986 een afscheidsconcert in het Wembley-stadion in Londen. Onder de 75.000 aanwezige fans vallen er tallozen flauw. Elton John is ook van de partij. Samen met George Michael zingt hij "Candle In The Wind."

1988 - k.d. lang is één van de artiesten die optreden tijdens de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Calgary, Canada. Aan deze spelen, die op 13.2.1988 van start zijn gegaan, hebben 56 landen meegedaan. De schaatsster Yvonne van Gennip wint voor Nederland goud op de 1500, 3.000 en 5.000 meter. Jan Ykema wint zilver op de 500 meter. Leo Visser pakt zilver op de 5.000 meter en brons op de 10.000 meter. Gerard Kemkers wint brons op de 5.000 meter.

1989 - Na een optreden in Hampton in Virginia wordt Sebastian Bach, de zanger van Skid Row, door de politie opgepakt. Hij zou op het podium tijdens een show schuttingtaal hebben geuit. Na een nacht in de cel te hebben doorgebracht wordt Sebastian Bach, na het betalen van een borgsom van 35 dollar, vrijgelaten.

1990 - De politie van Haarlem in Nederland legt in IJmuiden beslag op 3000 kg cocaïne, de grootste cocaïnevangst in Europa. Het verdovend middel zit verborgen in vaten passievruchtensap afkomstig uit Latijns-Amerika.

1990 - Tien jaar nadat hij Japan is uitgezet voor het bezit van verdovende middelen keert Paul McCartney terug in Het Land Van De Rijzende Zon. Op de eerste dag van zijn verblijf bezoekt de ex-Beatle een conferentie tegen het gebruik van drugs. Vervolgens geeft hij 6 concerten in Japan.

1991 - De Radio Plant-studio’s in Hollywood sluiten hun deuren. In deze studio’s zijn standaardalbums zoals "Hotel California" van The Eagles, "Songs In The Key Of Life" van Stevie Wonder en "Rumours" van Fleetwood Mac opgenomen.

1991 – "Les Misérables" gaat in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam in première. Naderhand verhuist de voorstelling naar het Circustheater in Scheveningen. De hoofdrollen worden gespeeld door Paul de Leeuw (die zich weldra uit de productie terugtrekt), Danny de Munk, Ernst Daniël Smid, Vera Mann, Henk Poort en Simone Kleinsma. Les Misérables is het eerste grote musicalsucces voor Joop van den Ende. Op 24.5.1992 is de laatste Nederlandse voorstelling van Les Misérables.

1993 - + Lilian Gish in New York. Zij was één van de laatste overlevende sterren van de stomme film. Zij werd 99. Haar filmcarrière begon in 1914 met " Birth of a Nation", gevolgd door "Intolerance" in 1916. Ze speelde in meer dan 100 films, voor het laatst in 1987 in "The Whales of August". Zij was één van de weinige actrices die de overstap kon maken naar de gesproken film. In 1970 kreeg ze een speciale Oscar voor haar filmwerk en in 1984 onderscheidde het Amerikaans Filminstituut haar met een "Life Achievement Award".

1993 - + Ruby Keeler in Los Angeles, USA. Actrice. Zij was 83. Tijdens de jaren van de economische depressie danste zij in tal van musicals en krikte zo de moraal van het publiek op. Zij trad op in films als "Gold-Diggers of 1933", "Footlight Parade", "Flirtation Walk", "Dames" en "Shipmates forever". Van 1928 tot 1939 was ze gehuwd met Al Jolson, de hoofdrolspeler in "The Jazz Singer". Die film zette het tijdperk van de gesproken film in.

1993 - Amerikaanse vliegtuigen droppen voor het eerst voedsel voor moslims in Oost-Bosnië.

1995 - Johan Delanghe, gewezen kabinetschef van voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken Willy Claes wordt aangehouden op verdenking een rol te hebben gespeeld in de uitbetaling van Agustasmeergeld aan de SP.

1995 - In Wechelderzande wordt dierenarts en hormonenjager Karel Van Noppen onder een verpletterende belangstelling ten grave gedragen. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen wordt uit solidariteit een dag zonder vlees gehouden.

1996 - TLC haalde hard uit naar hebzuchtige platenbazen, toen zij beweerden dat zij verplicht werden in armoede te leven. De groep die 3 Grammy Awards in de wacht sleepte in het Shrine Auditorium in Los Angeles, zei backstage dat zij het beu waren andere mensen rijk te maken. Zangeres Chilli zei dat zij meer dan 10 miljoen platen verkocht hadden, maar toch compleet platzak waren. Zangeres Mary J. Blige shockeerde dan weer de reporters die beweerden dat zij doorzichtig luipaardvelkostuum niet echt doorzichtig was, door hen haar onder goed te laten bewonderen.

1996 - In het Shrine Auditorium in Los Angeles hadden de 38° Grammy-uitreikingen aan de grootste namen uit de muziekwereld plaats. Grote winnaar is Alanis Morissette. Zij valt vier keer in de prijzen. "Kiss From A Rose" van Seal krijgt in totaal 3 onderscheidingen. Babyface krijgt de prijs als De Beste Producer. Stevie Wonder ontvangt een Grammy Award voor zijn gehele œuvre. Joan Osborne, die vijf nominaties had, moest met lege handen naar huis, net zoals Mariah Carey die 6 maal genomineerd werd, onder andere voor haar "Daydream"-album, haar single "One Sweet Day" met Boyz II Men en de beste vrouwelijke zangprestatie op de single "Daydream". De andere winnaars :

MALE ROCK VOCAL PERFORMANCE - YOU DON'T KNOW HOW IT FEELS, TOM PETTY.

RAP SOLO PERFORMANCE - GANGSTA'S PARADISE, COOLIO.

FEMALE POP VOCAL PERFORMANCE - NO MORE 'I LOVE YOU'S,' ANNIE LENNOX.

NEW ARTIST - HOOTIE AND THE BLOWFISH.

POP PERFORMANCE BY A DUO OR GROUP WITH VOCAL - LET HER CRY, HOOTIE AND THE BLOWFISH.

ROCK PERFORMANCE BY A DUO OR GROUP WITH VOCAL - RUN-AROUND, BLUES TRAVELER.

POP ALBUM - TURBULENT INDIGO, JONI MITCHELL.

RECORDING PACKAGE - TURBULENT INDIGO, JONI MITCHELL AND ROBBIE CAVOLINA.

HARD ROCK PERFORMANCE - SPIN THE BLACK CIRCLE, PEARL JAM.

ALTERNATIVE MUSIC PERFORMANCE - MTV UNPLUGGED IN NEW YORK, NIRVANA.

POP COLLABORATION WITH VOCALS - HAVE I TOLD YOU LATELY THAT I LOVE YOU?, THE CHIEFTAINS WITH VAN MORRISON.

TRADITIONAL POP VOCAL PERFORMANCE - DUETS II, FRANK SINATRA.

METAL PERFORMANCE - HAPPINESS IN SLAVERY, NINE INCH NAILS.

CONTEMPORARY JAZZ PERFORMANCE - WE LIVE HERE, PAT METHENY GROUP.

FEMALE R&B VOCAL PERFORMANCE - I APOLOGIZE, ANITA BAKER.

MALE R&B VOCAL PERFORMANCE - FOR YOUR LOVE, STEVIE WONDER.

R&B SONG - FOR YOUR LOVE, STEVIE WONDER.

R&B PERFORMANCE BY A DUO OR GROUP WITH VOCAL - CREEP, TLC.

R&B ALBUM - CRAZYSEXYCOOL, TLC.

RAP PERFORMANCE BY A DUO OR GROUP - I'LL BE THERE FOR YOU, METHOD MAN AND MARY J. BLIGE.

RAP ALBUM - POVERTY'S PARADISE, NAUGHTY BY NATURE.

COUNTRY PERFORMANCE BY A DUO OR GROUP WITH VOCAL - HERE COMES THE RAIN, THE MAVERICKS.

COUNTRY ALBUM - THE WOMAN IN ME, SHANIA TWAIN.

COUNTRY SONG - GO REST HIGH ON THAT MOUNTAIN, VINCE GILL.

MALE COUNTRY VOCAL PERFORMANCE - GO REST HIGH ON THAT MOUNTAIN, VINCE GILL. LATIN POP PERFORMANCE - AMOR, JON SECADA.

TROPICAL LATIN PERFORMANCE - ABRIENDO PUERTAS, GLORIA ESTEFAN.

TRADITIONAL BLUES ALBUM - CHILL OUT, JOHN LEE HOOKER.

CONTEMPORARY FOLK ALBUM VOCAL OR INSTRUMENTAL - WRECKING BALL, EMMYLOU HARRIS.

REGGAE ALBUM - BOOMBASTIC, SHAGGY.

MUSIC VIDEO, SHORT FORM - SCREAM, MICHAEL JACKSON AND JANET JACKSON.

MUSIC VIDEO, LONG FORM - SECRET WORLD LIVE, PETER GABRIEL.

SONG WRITTEN FOR A MOTION PICTURE - COLOURS OF THE WIND FROM POCAHONTAS.

1998 - Door een rechter in Hollywood wordt de echtscheiding uitgesproken tussen Tommy Lee, de drummer van Mötley Crüe, en de actrice Pamela Anderson. Zij zijn op 19.2.1995 met elkaar getrouwd. Tommy Lee en Pamela Anderson krijgen twee kinderen - Brandon in juni 1996 en Dylan Jagger in december 1997. Vanaf juni 1999 zijn de twee sterren nog enige tijd bij elkaar.

1999 – Vanessa Chinitor won met "Like The Wind" de Eurosong finale die de Belgische deelnemer aan het Eurovisie Songfestival in Jeruzalem moest aanduiden.

2000 – De 23-jarige Franse actrice Virginie Ledoyen vertelde in het magazine "People", dat het kussen van Leonard Di Caprio eigenlijk een zware job was. Zij had het over hun onderwater stoeipartij in de film "The Beach". Je kan natuurlijk onder water niet ademen, dus je moet eerst inademen en dan duiken. Afgezien daarvan vond ze de 4 maanden opnames in Thailand een fantastische tijd en Leonardo was heel vriendelijk tegen haar familie en vrienden.

2002 – + Helmut Zacharias, beroemde violist, in een verpleeghuis in Ascona, Zwitserland. Hij was 82 jaar oud. Zacharias leed aan de ziekte van Alzheimer. De violist werd in 1920 in Berlijn geboren. Op zijn zesde stond hij al op het concertpodium. In totaal componeerde hij vierhonderd stukken en verkocht hij dertien miljoen platen. Zacharias was eind 1995 voor het laatst te zien op televisie. Wie een hekel had aan de zoetgevooisde violen van Helmut Zacharias, verbasterde zijn naam wel eens tot Helmut ,,Zacharine''. Maar voor zijn publiek, dat ruim 14 miljoen platen van hem kocht, was hij een ster. Melodieën als "Frag den Wind", "Wenn der weisse Flieder wieder blüht" en "Tokio-Melodi" werden successen die zelfs in de Amerikaanse hitparade hun weg vonden. Zacharias verstond de kunst om klassieke stukken, van Bach tot Mozart en Beethoven, te voorzien van arrangementen die makkelijk in het oor lagen. Liftmuziek voor de enen, puur amusement voor anderen. De violist was een wonderkind. Toen hij zes jaar was, trad hij al op in een Berlijns cabaret en in 1939 maakte hij een tournee met de Berliner Philharmoniker. Na de oorlog koos hij voor het entertainment, wat hem vanaf de jaren vijftig wereldroem en talrijke prijzen opleverde. Hij had verscheidene jaren een eigen show op de Duitse televisie en trad geregeld op met zijn collega-violist Yehudi Menuhin.

2003 – Filmregisseur Martin Scorsese krijgt een ster op de Hollywood Walk of Fame gekregen. Dat zijn naam naast die van vele beroemde cineasten en acteurs op het trottoir van de boulevard in Hollywood staat, beschouwt hij als een eer, zei Scorsese. Aan het Kodak Theater, waar op 23 maart de Oscars uitgereikt worden, ligt zijn ster naast die van Nicole Kidman en Steven Spielberg, die eveneens dit jaar toegekend werden. De acteurs Joe Pesci ('Goodfellas') en Sharon Stone ('Casino') vergezelden Scorsese bij de ceremonie. De regisseur van de voor meerdere Oscars genomineerde film 'Gangs of New York' werd in de jaren 1970 vooral met 'Mean Streets' en 'Taxi Driver' bekend.

2004 – De ex-geliefden Jennifer Lopez en Ben Affleck waren de grote 'winnaars' op de uitreiking van de Golden Raspberry (Gouden framboos), de prijzen voor de slechtste films van het afgelopen jaar. Hun film 'Gigli' werd bekroond met niet minder dan zes awards. De geflopte maffiacomedy 'Gigli' heeft de filmstudio van Sony zelfs met rode cijfers opgezadeld. Het is de eerste keer sinds de lancering van de Golden Raspberry in 1980 dat één film zes prijzen wegkaapt. Lopez en Affleck werden bekroond als slechtste actrice en acteur, en als slechtste koppel op het grote scherm. Martin Brest werd uitgeroepen tot slechtste regisseur en slechtste scenarioschrijver. De film zelf schoot de hoofdframboos als slechtste film. Terwijl Lopez alleen maar genomineerd was voor 'Gigli', had Affleck nog twee andere nominaties op zak: voor de films 'Daredevil' en 'Paycheck'. Sylvester Stallone werd bekroond voor de slechtste mannelijke bijrol in de comedy 'Mission 3D Spy Kids 3'. Dat levert hem een record op omdat hij over heel zijn carrière nu al tien Gouden Frambozen bij elkaar heeft gespeeld. Demi Moore kreeg de Framboos voor slechtste vrouwelijke bijrol in de film 'Charlie's Angels: Full Throttle'. De Golden Raspberry wordt jaarlijks toegekend door de Golden Raspberry Award Foundation. De keuze wordt bepaald door de bijna 600 leden in zestien landen. De nominaties worden ieder jaar bekendgemaakt op de dag voor de onthulling van de Oscar-nominaties. De uitreiking van de Frambozen vindt plaats een dag voor de Oscar-uitreiking.

2004 - Door de BBC wordt, onder de titel "Making Your Mind Up" de finale van de Britse voorronde van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. De 27-jarige James Fox uit Cardiff wordt aangewezen om Groot-Brittannië op 15.5.2004 tijdens de internationale finale in Istanboel, Turkije te vertegenwoordigen met "Hold On To Our Love". Naar verluidt heeft de Turkse winnares van 2003, Sertab Erener, heel Europa doorgereisd om bij alle landelijke voorronden aanwezig te zijn. Ook in Engeland komt zij het podium op om James Fox een trofee te overhandigen. James Fox, een leerling aan The Fame Academy, is sprakeloos na zijn zege. In Istanboel eindigt hij met 29 punten op de 16e plaats.

2005 - + Chris Curtis, na een lang ziekbed. Hij is in de jaren zestig de drummer van The Searchers. Deze groep uit Liverpool in Engeland heeft hits met onder meer "Sweets For My Sweet", "Needles And Pins", "Sugar And Spice" en "Don't Throw Your Love Away". Hierin is Chris Curtis met zijn opvallende hoge stem te horen. Volgens hun ex-bassist Tony West is hij ook "een erg goede drummer". Chris Curtis verlaat The Searchers in 1966 om producer te worden. Naderhand speelt hij in Roundabout. Uit deze groep ontstaat Deep Purple. Uiteindelijk wordt Chris Curtis ambtenaar bij de gemeente Liverpool, totdat hij om zijn slechte gezondheid moet stoppen. Hij is 63 jaar geworden.

2005 - Door Epic Records wordt "Rebirth" van Jennifer Lopez uitgebracht. In de Verenigde Staten wordt Rebirth uitgebracht als DualDisc. Deze DualDisc bevat op één kant de muziek van het album en op de andere kant een DVD. Hierop zijn interviews, beelden van achter-de-schermen en de videoclip bij de eerste single, "Get Right", te zien. "Rebirth" van Jennifer Lopez staat in de week van 5.3.2005 op de 1e plaats van de Mega Album Top 100.

2005 - 50 Cent is betrokken bij een schietincident in de lobby van het studiogebouw van Hot 97 (WQHT-FM), een populair radiostation in New York. Hierbij raakt een man uit het gezelschap rond 50 Cent gewond. Hij wordt voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is "stabiel". Er worden geen arrestaties verricht. Van de 29-jarige rapper verschijnt in maart 2005 zijn nieuwe album "The Massacre". Op 3.3.2005 ziet 50 Cent af van een signeersessie in de Virgin Megastore in New York. Hij trekt zich voorlopig terug uit de publiciteit.

2005 - De leden van Golden Earring vieren hun veertigjarig hitjubileum met de release van de CD/DVD van "Naked III – Live In Panama". Met dit in de Amsterdamse club Panama opgenomen album voltooit de Haagse band zijn unplugged-trilogie. Op "Naked III – Live In Panama" staan onder meer akoestische versies van oude hits. Als eerste single is eind januari 2005 een akoestische versie van hun uit 1968 daterende hit "I’ve Just Lost Somebody" uitgebracht. Het album komt op 5.3.2005 binnen op de 3e plaats in de Nederlandse Album Top 100. Een week later zakt de CD naar 5.

2006 - Door de Haagse wethouder van cultuur Else van Dijk-Staats wordt in Theater PePijn een bronzen beeld van Paul van Vliet onthuld. Dit borstbeeld is gemaakt door Loek Bros. Paul van Vliet is (samen met Liselore Gerritsen, Fred Hugas, Judith Bosch en Rob van Kreeveld) in december 1964 Cabaret PePijn in dit theatertje aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag gestart. Op 16.5.1971 wordt tijdens een bijeenkomst van vrienden van het eerste uur Cabaret PePijn officieel ontbonden. Ieder gaat zijn eigen weg. Paul van Vliet heeft veel succes met zijn one man-shows. Hij stopt in 2000 als kleinkunstenaar. Tegenwoordig zet Paul van Vliet zich in voor UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

2006 - In zijn huis in Oxford in Engeland overlijdt Alf Bicknell. Hij is vanaf 1964 enkele jaren de chauffeur van The Beatles. Door hem is Paul McCartney geïnspireerd om "Drive My Car" te schrijven, de openingstrack van het album "Rubber Soul" (1965). Een hoogtepunt in zijn loopbaan vindt Alf Bicknell het bezoek van The Beatles aan Elvis Presley in 1965. Tijdens dit bezoek wordt hij door Elvis Presley steeds met "Sir" aangesproken. Alf Bicknell is 75 jaar geworden.

2006 - Xandra Brood spant een kort geding aan tegen twee vrouwen uit Vlaardingen. Die beweren "in contact" te staan met Herman Brood. Die heeft op 10.7. 2001 zelfmoord geleegd door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. De twee vrouwen hebben "de boodschappen" die zij van Herman Brood hebben "doorgekregen" vastgelegd in het boek "Hemels Brood". Xandra Brood wil niet dat dit boek verschijnt. Aan een vonnis komt de rechter niet toe. De twee schrijfsters stemmen tijdens de zitting in met het inleveren van hun voorraad boeken - op voorwaarde dat zij er zelf ieder één mogen houden. Hun doel is bereikt. Zij hebben "de boodschappen" van Herman Brood aan zijn weduwe kunnen "doorgeven".

2006 - Tijdens een concert van Kanye West in Birmingham, Engeland worden twee stewards neergeschoten. In het ziekenhuis blijkt dat de bewakers buiten levensgevaar zijn. Dit incident vindt plaats als een onbekend aantal fans van Kanye West zonder geldig plaatsbewijs het concert proberen bij te wonen. De 28-jarige Amerikaanse hiphopster geeft in Birmingham de laatste show van zijn vijfdaagse Touch The Sky-tournee door Groot-Brittannië.

2007 – The Doors krijgen, 40 jaar na de oprichting van de legendarische rockgroep, een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Tijdens de inwijding van de ster op Hollywood Boulevard waren twee van de drie nog levende leden, toetsenist Ray Manzarek en bassist Robbie Krieger, aanwezig. Het waren veertig ongelooflijke jaren, reageerde Krieger. "En op dit moment spelen Ray en ik weer samen", aldus de 61-jarige bassist van The Doors. The Doors, de groep van de legendarische frontman Jim Morrison, is bekend van populaire en grens verleggende hits als "Light my fire", "The end" en "Riders on the storm"). Morrison kwam in 1971 in Parijs om het leven, hij was 27 jaar. Jaarlijks worden 1 miljoen albums van The Doors verkocht.

2007 - + Billy Thorpe in een ziekenhuis in Sydney, Australië aan een hartaanval. Hij is in 1946 in Manchester, Engeland geboren. In de jaren ‘50 emigreert Billy Thorpe naar Australië. Hier formeert hij in 1964 de groep Billy Thorpe & The Aztecs. Zij hebben hits met onder meer "Poison Ivy", "Mashed Potato", "Over The Rainbow", "I Told The Brook", "Baby Hold Me Close", "Love Letters" en "I’ve Been Wrong Before". Billy Thorpe & The Aztecs inspireren groepen zoals Midnight Oil en AC/DC. Billy Thorpe is 60 jaar geworden.

 

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2016 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact